Beleggingsfonds van de week: BlackRock European Focus

BlackRock European Focus blijft indrukwekkende resultaten voorleggen. Het fonds is een goede optie om te beleggen in Europese waarde- en groeiaandelen. Manager Nigel Bolton scoort de Morningstar Analyst Rating 'Silver'.

Maarten van der Pas 14 november, 2013 | 15:25
Facebook Twitter LinkedIn

Europese aandelen zitten in de lift. De Stoxx Europe 600 Index staat dit jaar op een winst van 15,39 procent. Met 321,68 noteert de benchmark zijn hoogste punt sinds 2009 toen in het midden van de financiële en economische crisis het dieptepunt van 172,92 werd bereikt.
Het sentiment rond Europa lijkt positief te blijven. Even was het spannend, want de toespraak van de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen hing de afgelopen dagen boven de markt. En donderdag kwam het Europees statistiekbureau Eurostat met nieuwe cijfers over de economische groei in de eurozone en de volledige Europese Unie.

Uit de vooraf gepubliceerde toespraak van Yellen blijkt, dat ze voorlopig nog niet over afbouw van de steun aan de Amerikaanse economie denkt. Dat gaf een zucht van verlichting en gaf de beurzen een duw in de rug.

De groei in de Europese Unie vertraagd en in de eurozone gaat het nog een fractie langzamer. De economische groei in de totale Europese Unie bedroeg vorig kwartaal 0,2 procent (was in het tweede kwartaal nog 0,3 procent) en de eurozone kwam in het derde kwartaal niet verder dan een schamele groei van 0,1 procent tegen 0,3 procent een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging de eurozone in het derde kwartaal met 0,4 procent achteruit. Voor de Europese Unie was dat 0,1 procent. Toch reageerden beurzen niet negatief op dit nieuws.

Europa breed
Beleggers doen er goed aan om voor Europese aandelen geheel Europa in ogenschouw te nemen en zich niet alleen op de eurozone te focussen. Zo groeide het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal 0,8 procent en staat in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar op een plus van 1,5 procent. Van Zwitserland zijn helaas nog geen derdekwartaalcijfers beschikbaar. Maar aan het einde van het tweede kwartaal stond het land op een economische groei van 2,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Beide landen doen het beter dan de Europese Unie en de eurozone.

Een goed beleggingsfonds om op Europese aandelen in te spelen is BlackRock European Focus. Sinds de ervaren beheerder Nigel Bolton begin 2008 het roer van dit fonds in handen nam, heeft hij laten zien onder volatiele marktomstandigheden goede rendementen te kunnen halen. Hij verslaat de index en de Morningstar-categorie ‘aandelen Europa large cap gemengd’.

De brede Europese blik van dit fonds met de op een-na-hoogste Morningstar Analyst Rating 'Silver' blijkt wel uit de top 10 posities in zijn portefeuille: Roche (Zwitserland), Barclays (Verenigd Koninkrijk), Continental (Duitsland), Vodafone (VK), Volkswagen (Duitsland), KBC (België), Rexel (Frankrijk), AXA (Frankrijk), Legrand (Frankrijk) en Nordea Bank (Zweden).

Opinie
(klik op grafiek voor vergroting)

 

BlackRock Global Funds - European Focus blijft indrukwekkende resultaten voorleggen.

In februari 2008 nam de ervaren Nigel Bolton de leiding van het fonds over. Bolton was hoofd Europese aandelen bij SWIP en kwam naar BlackRock met zeven van zijn collega’s waarmee hij al jaren samenwerkte. Gelukkig voor beleggers werd het fonds onder Bolton veel stabieler, voor zijn komst was het al een aantal malen van beheerder gewisseld. Het hechte ondersteunende team heeft de nodige ervaring en wij denken dat het op weg is één van de sterkste Europese aandelenteams in de sector te worden.

Vanaf het begin wees Bolton beheerders analytische taken toe en deelde hij hen in per sector. Dit heeft geleid tot veel uitwisseling van informatie. Belangrijker is dat er nu een formeel onderzoeksproces is dat de expertise van de beheerders benut. Het is bemoedigend om te zien dat deze structuur een positieve impact heeft, die blijkt uit de goede resultaten van alle fondsen van het team.

Bolton werkt al vrijwel zijn hele loopbaan op dezelfde manier en heeft veel ervaring in de sector. Hij zoekt naar stabiele bedrijven met een goede kasstroom en ervaren management waarvan de verwachte winst door de markt wordt onderschat. Hoewel hij de portefeuille bottom-up samenstelt, heeft zijn proces een top-down overlay en hij heeft deze goed geïmplementeerd sinds hij het roer overnam.

De portefeuille is geconcentreerd en bevat 20-45 aandelen. Terwijl de concentratie betekent dat afzonderlijke aandelen een grotere impact op het resultaat kunnen hebben, betekent dit ook een kleinere foutmarge. En beleggers moeten rekening houden met een bovengemiddelde volatiliteit. Bolton zorgt wel dat deze risico’s iets opleveren, wat blijkt uit de voor risico gecorrigeerde rendementen van het fonds.

Wat het fonds minder interessant maakt, is de TER van 2,07, die boven de mediaan ligt. Hoewel wij nog altijd denken dat Bolton de hoge kosten moet kunnen goed maken en het fonds met succes kan leiden, zijn wij van mening dat de TER lager kan. BlackRock Global Funds - European Focus heeft de rating 'Silver'.

Beheer
Het fonds beschikt met Bolton over een zeer ervaren beheerder.

Fondshuis
Met haar omvang kunnen de beheerkosten van Blackrock meer in het belang van beleggers komen.

Beleggingsproces
Nigel Bolton past hetzelfde beleggingsproces consequent toe in het grootste deel van zijn carrière. Eerst screent hij de 500 aandelen in de MSCI Europe Index op een aantal groei- en waarderatio’s (zoals historische koers/boekwaarde, koers/cashflow en winstgroei) en hij maakt gebruik van de wereldwijde teams bij BlackRock als bron van ideeën.

Bolton is zich bewust van consensus over de aanbevelingen bij het verder graven in lijst met aandelen om kwalitatieve criteria te toetsen. Deze criteria omvatten waardering, de belangrijkste drijvende krachten op de financiële markt, marges en verwachtte kosten.

Zijn doel is het vinden van 20-45 ondernemingen die een positieve kasstroom generen, die worden geleid door een sterk management en waarvan de verwachte winst wordt onderschat door de markt. Bolton’s proces neemt ook macro-economische factoren mee voor de risicobeheersing, zoals de gevoeligheid van de portefeuille voor veranderingen in de groei van het BBP.

Bolton bouwt zijn portefeuille van beneden naar boven op. Maar in volatiele omgevingen kantelt hij de sectorwegingen in zijn portefeuille in de lijn met zijn top down visie. In meer normale markten zal Bolton zijn wegingen alleen aanpassen om eventuele onbedoelde beleggingen als gevolg van zijn bottom up aanpak te voorkomen. De omvang van posities is gebaseerd op overtuiging, koersverwachtingen en de bijdrage van een aandeel aan het totale portefeuillerisico. Bolton dekt valutablootstellingen niet af.


Rendement
Sinds hij de leiding heeft over BlackRock Global Funds – European Focus heeft manager Nigel Bolton laten zien wat nodig is om door volatiele marktomstandigheden te navigeren. Het fonds boekt een geannualiseerde winst van 5,2 procent, terwijl concurrerende fondsen in de Morningstar-categorie en de index in dezelfde periode gemiddeld respectievelijk 0.94 en 0,02 procent verloren.

De prestaties van het fonds behoorden in 2008, 2009, 2010 en 2011 tot één van de beste in de Morningstar-categorie ‘aandelen Europa large cap gemengd’. Dat is te danken aan Bolton's vermogen om snel te manoeuvreren met de portefeuille tijdens diverse keerpunten in de markt. Zo profiteerde het fonds in 2010 van beleggingen in ondernemingen met blootstelling aan opkomende markten en producenten van luxegoederen.

2011 Bleek meer uitdagend toen de managers het jaar begonnen met een positief vooruitzicht voor de macro-omgeving. Dat resulteerde in een overweging in cyclische sectoren zoals materialen en onderweging in meer defensieve gebieden zoals gezondheidszorg. Deze investeringen drukten het rendement in het begin van het jaar. Echter, de managers positioneerden de portefeuille in de zomer in een meer defensieve richting. Dat hielp om de verliezen in vergelijking met concurrenten te beperken toen de markt omkeerde en defensieve sectoren een grotere veerkracht vertoonden.

Tot in 2012 bleef het fonds profiteren van de tijdige verschuivingen van de beheerders tijdens de "risk on" en " risk off” periodes. Het meest opmerkelijk is dat het rendement heeft geprofiteerd van een verhoogde blootstelling aan financiële waarden en meer cyclische sectoren in het eerste en het derde kwartaal


Kosten
De kosten van BlackRock Global Funds - European Focus liggen fors hoger dan de mediaan voor de betreffende Morningstar-categorie.


Rol in de portefeuille
Kern. BlackRock Global Funds - European Focus kan als kernpositie dienen voor in Europa gevestigde beleggers, maar het is risicovoller dan het gemiddelde fonds in zijn Morningstar-categorie.


Lees ook het fondsrapport van BlackRock Global Funds - European Focus >


Bekijk ook andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'aandelen Europa large cap blend' met een Morningstar Analyst rating (klik op tabel voor vergroting).Vorige beleggingsfondsen van de week
ING Global Real Estate

Kempen Orange Fund

Comgest Growth Emerging Markets

ING Dynamic Mix Fund 

Pictet-Water

Davis Value Fund

PIMCO GIS Total Return Bond Fund

Franklin Mutual European

Henderson Horizon - Japanese Equity Fund


DWS Global AgriBusiness


Legg Mason Royce US Small Cap Opportunities

Robeco High Yield Bonds

Carmignac Patrimoine

Robeco New World Financials

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds

Kempen Euro Credit

Templeton Global Bond

SNS Euro Mixfonds


ASN Milieu & Waterfonds


W.P. Stewart Holdings

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten