Blik in de spiegel

Beleggers gaan volgend jaar betalen voor advies. Daarbij moeten ze zich vraag stellen -en beantwoorden- of ze beleggen zelf gaan doen of zich daarbij laten adviseren. Het risico op zelfoverschatting is groot.

San Lie 02 december, 2013 | 11:05
Facebook Twitter LinkedIn

Vele tientallen telefoontjes, brieven en emails van verontruste beleggers ontving ik naar aanleiding van mijn column van vorige maand, waarin ik schreef over het feit dat we vanaf januari met z’n allen gaan betalen voor beleggingsadvies. Iedereen had inmiddels inderdaad een brief van de bank ontvangen met de nieuwe tarieven voor beleggen per januari 2014.

Nu gaf ik vorige keer al aan dat ik op deze plek geen generiek advies kan geven, elke situatie is anders. U zult wat dat betreft echt voor uzelf een keuze moeten maken welk bedieningsconcept het beste bij u past.

Het belangrijkste hierbij is dat u niet over één nacht ijs gaat. Een goede blik in de spiegel is essentieel voor het maken van de juiste keuze. Hoeveel tijd wilt u met uw beleggingsportefeuille bezig zijn? Hoeveel kennis van zaken en ervaring heeft u? Hoe ‘zelfstandig’ heeft u tot op heden belegd, of heeft u tot dusverre toch meestal even gespard met een beleggingsadviseur?

Wees hierin reëel en overschat uzelf niet. Het kan o zo lucratief lijken om nu te kiezen voor een concept als Zelf Beleggen in plaats van Advies Beleggen, maar maak maar eens een rekensommetje op basis van de in 2014 door uw bank gehanteerde tarieven. Mogelijk vallen de verschillen met wat u nu betaalt, deels middels de zogenaamde distributievergoedingen, best mee, maar bent u dadelijk wel helemaal aan uzelf overgeleverd.

Aan de andere kant: diegenen onder u die de financiële pagina’s en beleggingswebsites met veel plezier afstruinen en het wel alleen afkunnen, zijn zo dadelijk spekkoper. Via sommige platforms wordt het straks wel heel goedkoop om uw portefeuille aan te houden en te handelen.

Goed, krant opzij, op naar die spiegel en kijk uzelf maar eens heel goed aan. Ik denk dat u er snel genoeg achter bent wat het beste bij u past.


Bekijk ook de video waarin Morninstar's head of research San Lie ingaat op vragen die nog onbeantwoord zijn bij het provisieverbod dat op 1 januari 2014 ingaat.



Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten