Indrukwekkend

Het is indrukwekkend hoe snel ING IM zijn emerging market debt team weer op orde heeft, na het vertrek van beheerder Rob Drijkoningen en een flink aantal collega's. Nu moet blijken of het fondshuis weer kan uitblinken met zijn emd-strategie. 

San Lie 28 januari, 2014 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

De Nederlandse fondssector werd vorig jaar opgeschrikt door de plotselinge overstap van Rob Drijkoningen van ING Investment Management (INGIM) naar het Amerikaanse fondshuis Neuberger Berman. Drijkoningen was hoofd van ING’s Emerging Market Debt (EMD) boutique. Zijn team belegde in obligaties van opkomende markten. In eerste instantie leken vier fondsbeheerders met hem mee te gaan, maar uiteindelijk bleek dat 18 collega’s de overstap maakten. Dit was voor ons reden onze op een na hoogste rating Silver in te trekken en de fondsen tijdelijk Under Review te zetten.

De grote vraag was hoe INGIM deze klap (ook in financieel opzicht, ettelijke miljarden stroomden weg) weer te boven zou komen. Kortweg waren er twee scenario’s: of het fondshuis zou de handdoek in de ring gooien, of het zou alles op alles zetten om het team weer op te bouwen. INGIM koos voor het laatste en wist binnen een jaar tijd vrijwel alle poppetjes weer in te vullen. Indrukwekkend!

Afgelopen week waren wij te gast bij het fondshuis en konden wij een aantal van de nieuwe teamleden spreken. Alhoewel obligaties van opkomende markten, net als de aandelen uit die landen, in 2013 onder druk lagen, was het de meeste beheerders gelukt de schade beperkt te houden.

Wij gaan ons nu intern beraden over welke nieuwe rating we aan de fondsen gaan geven. Hierbij beoordelen we naast de (nieuwe) mensen ook het beleggingsproces, het fondshuis, de geleverde prestaties en de kosten. Deze zullen we vergelijken met vergelijkbare fondsen. Inhoudelijk kan en wil ik hier nog niet te veel op vooruit lopen. Wel kan ik zeggen dat ik onder de indruk ben van hoe snel INGIM nieuwe mensen heeft weten aan te trekken. EMD was een van de strategieën waar INGIM duidelijk in uitblonk. Nu moet blijken of ze dat kunnen blijven waarmaken.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten