Nóg meer mixfondsen én biotechnologie

Het maandelijkse overzicht van de meest geraadpleegde analyses van beleggingsfondsen op morningstar.nl kende in februari opmerkelijke nieuwkomers. Er kwamen nog meer mixfondsen bij en opeens doken er twee biotechfondsen op.

Maarten van der Pas 04 maart, 2014 | 15:49
Facebook Twitter LinkedIn

 

Lees ook de fondsrapporten
Kempen Global High Dividend Fund - R / Ethna-AKTIV E A / ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / Delta Lloyd Deelnemingen Fonds / Franklin Biotechnology Discovery / ING Dynamic Mix Fund IV / Skagen Global A / Dexia Eqs Biotechnology / Skagen Kon-Tiki A / BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / Robeco Emerging Markets Equities D EUR / BlackRock Global Allocation / DWS Top Dividende LD

Maar liefst 4 beleggingsfondsen verdwenen in februari uit de top 15 in vergelijking met de maand daarvoor: Robeco, Kempen European High Dividend Fund, Carmignac Patrimoine en BNP Paribas Netherlands Fund konden op minder belangstelling van beleggers rekenen. Het zijn fondsen die al lange tijd deel uitmaakten van dit lijstje populaire beleggingsfondsen.

Tegenover deze fondsen staan ook 4 nieuwkomers: ING Dynamic Mix Fund IV, Franklin Biotechnology Discovery, Dexia Eqs Biotechnology en BlackRock Global Allocation. De trend is duidelijk: beleggers hadden vorige maand interesse in meer mixfondsen (ING en BlackRock) en in fondsen die in de biotechnologiesector investeren (Franklin en Dexia). Ondanks de populariteit van mixfondsen verdween er met het eerdergenoemde Carmignac Patrimoine ook een mixfonds uit de lijst. Dat fonds heeft wat van zijn glans verloren wat de reden kan zijn dat beleggers het niet meer op hun radar hebben.

Overtuiging
Het BNP Paribas Netherlands Fund valt ook uit de lijst. Het fonds staat momenteel Under Review omdat het wordt samengevoegd met BNP Paribas Smaller Companies Netherlands Fund, waarbij de laatste ophoudt te bestaan. Daar hoeven beleggers geen traan om te laten, want het had een Analyst Rating Neutral. BNP Paribas Netherlands Fund overtuigt met een waardering Negative nog minder.
Inmiddels heeft Morningstar-analist Ronald van Genderen met fondsmanager Holger Weeda gesproken over diens plannen met het fonds en een nieuwe Morningstar Analyst Rating volgt volgende week. Ik ben benieuwd of Weeda het tij weet te keren.

Voor het feit dat beleggers minder interesse in Robeco tonen heb ik niet direct een verklaring. Aan de categorie kan het niet liggen, want wereldwijde aandelen zijn nog steeds in trek onder beleggers. Dat bewijzen ASN Duurzaam Aandelen Fonds, Skagen Global en BNP Paribas Obam. Zowel Robeco als ASN als Obam beleggen alledrie in waarde- én groeiaandelen, alleen doet ASN Duurzaam Aandelen Fonds dat aanzienlijk beter dan Robeco en Obam: een rendement van respectievelijk 4,8 tegen 0,4 en zelfs -0,29 procent.

Wellicht zijn beleggers rendementgedreven en hebben ze alleen aandacht voor ASN. Maar waarom staat Obam met zijn negatieve resultaat dan nog wel in het overzicht? Daarbij heeft Robeco een Morningstar Analyst Rating Bronze en dat is hoger dan de Neutral van ASN Duurzaam Aandelen Fonds en Obam. De analisten van Morningstar geven hiermee aan, dat ze er vertrouwen in hebben dat Robeco op termijn door een economische cyclus heen de benchmark en/of de categorie zal verslaan. Bij ASN en Obam is die overtuiging er niet.

Defensief en offensief
Opmerkelijk is dat nog meer mixfondsen zich in de top 15 nestelen. Ethna-AKTIV E is al geruime tijd een vaste waarde, BlackRock Mix Fonds 4 is daar recentelijk bijgekomen en in februari konden ook ING Dynamic Mix Fund IV en BlackRock Global Allocation op meer belangstelling van beleggers rekenen. In het type mixfondsen is niet echt een lijn te ontwaren en beleggers kijken naar zowel fondsen met een defensief (Ethna) als offensief karakter (BlackRock Mix en ING). BlackRock Global heeft een neutrale focus.
Morningstar komt binnenkort met een Analyst Rating van het Ethna-fonds.

Biotechzeepbel
Die andere trend die zich naast mixfondsen duidelijk aftekent is biotechnologie. Beleggers zullen worden aangetrokken door het rendement van ruim 60 procent van de MSCI World/Biotechnology index in 2013, daarmee was het afgelopen jaar één van de best presterende subsector-indices. En door aansprekende koersexplosies van sommige biotechbedrijven zoals 377 procent voor Insys Therapeutics en 412 procent voor Biocryst Pharmaceuticals en in het verlengde daarvan door het rendement van in biotech gespecialiseerde beleggingsfondsen.

Niet toevallig worden Franklin Biotechnology Discovery en Dexia Eqs Biotechnology genoemd in het artikel Déjà vu met biotechnologie waarin Morningstar waarschuwt voor een biotechnologiezeepbel. Beleggers keken ongetwijfeld verlekkerd naar deze fondsen die over de afgelopen drie jaar een geannualiseerd rendement van respectievelijk 37,72 en 34,96 procent boekten.

Beleggen in biotechnologie heeft veel weg van alles-of-niets en de euforie kan snel omslaan in deceptie als een medicijn geen goedkeuring krijgt. Wie in deze sector wil beleggen doet er goed aan om dat via een beleggingsfonds te doen wat tot de noodzakelijke spreiding leidt. Een biotechnologiefonds dat het maandoverzicht niet haalde, maar vorige maand wel een keer werd uitgeroepen tot Morningstar’s beleggingsfonds van de week is Pictet-Biotech, met een Morningstar Analyst Rating Bronze. Maar met een winst van ‘slechts’ 26,67 procent blijft het wel achter bij Franklin en Dexia.

Dividend
Een opvallende stijger in het overzicht is ING Hoog Dividend Aandelen Fonds dat van de 11de naar de 3de plek klimt. Wellicht is ook hier rendement doorslaggevend, want waar ING’s dividendfonds een winst van 1,8 procent noteert, blijven DWS Top Dividende (15de plek) en Kempen Global High Dividend Fund (1ste plek) duidelijk achter met respectievelijk 0,6 en 0,5 procent.

Maar zoals op deze site al eens is uiteengezet, is het ene dividendfonds het andere niet. Zie daarvoor een serie artikelen die begint met Dividend: go with the flow en dat onder meer de verschillen tussen 5 dividendfondsen uiteenzet: BNP Paribas Global High Income Equity Fund, DWS Top Dividende, ING Hoog Dividend Aandelen Fonds, Kempen Global High Dividend Fund en M&G Global Dividend. Dit laatste fonds haalt de top 15 niet, maar zijn beheerder Stuart Rhodes is wel genomineerd voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie 'Aandelen Europa'.

Kempen Global High Dividend Fund blijft steevast bovenaan staan in het maandoverzicht, maar het fonds is inmiddels gesloten voor beleggers. Morningstar is positief overde hard close en noemt het de prijs van goed rentmeesterschap. Het kleinere, Europese broertje Kempen European High Dividend Fund is nog wel open, maar viel in februari uit het overzicht.

Een vaste kracht in het maandoverzicht is Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Morningstar zette het fonds onlangs Under Review nadat Alex Otto zijn vertrek bij Delta Lloyd bekendmaakte. Hij was intensief betrokken bij de aan- en verkopen van het fonds. Lees in dit opzicht ook zeker de column Voetstuk, waarin Moringstar de soms krampachtige wijze hekelt, waarop fondshuizen omgaan met het vertrek van een fondsmanager. 

Kanshebbers
Morningstar heeft de afgelopen twee maanden de nodige nominaties bekendgemaakt voor de Nederlandse Morningstar Awards 2014 en voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award. Het maandoverzicht bevat de nodige kanshebbers. ASN Duurzaam Aandelen Fonds heeft een nominatie voor de Morningstar Awards in de categorie ‘Aandelen wereldwijd’ en ING Dynamic Mix Fund IV in de categorie ‘Mixfondsen EUR offensief’. J. Kristoffer Stensrud en zijn team van Skagen Kon-Tiki is genomineerd voor Europees fondsmanager in de categorie ‘Aandelen wereldwijd’.

Het maandoverzicht is in februari behoorlijk opgeschud. Eens kijken of de ingezette trends zich in maart voortzetten.


Morningstar Awards 2014
Bekijk de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen in diverse categorieën:

Aandelenfondsen

Obligatiefondsen

Mixfondsen

Fondshuizen


Morningstar European Fund Manager of the Year Award
Bekijk de genomineerde fondsmanagers in diverse categorieën:

Aandelen Europa

Aandelen wereldwijd

Obligaties wereldwijd


Lees ook
Wereldwijde aandelenfondsen en mixfondsen slaan de klok in januari

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten