Pensioen moet je gewoon doen!

De Pensioen3daagse wordt volgende week voor de vierde keer in ons landen gehouden. Een nuttig en o zo nodig initiatief dat moet helpen om het pensioenbewustzijn en kennis over pensioen bij u, maar ook bij mijzelf te verhogen.

San Lie 23 oktober, 2014 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

Uit onderzoek van het ministerie van sociale zaken blijkt dat circa 75 procent van de Nederlandse bevolking relatief weinig weet over zijn of haar eigen pensioen. 44 procent van de Nederlanders blijkt het ook niet leuk te vinden met zijn eigen pensioen bezig te zijn. Veel kennis van zaken is er dus niet.

Complexe materie
Ikzelf schaar mij overigens ook onder deze groep: ik ben een van die mensen die tot niet lang geleden letterlijk alles wat met (mijn) pensioen te maken heeft, letterlijk in een grote kartonnen doos gooide. Met het idee dat ik daar ‘later’ wel een keer naar zou gaan kijken. Pas twee jaar geleden ben ik begonnen met wat orde aan te brengen in deze overvolle doos aan papier en formulieren. Tegenwoordig zit alles netjes in ordners, keurig gerangschikt per pensioenfonds en/of pensioenaanbieder. Maar of ik daarmee het benodigde overzicht heb betreffende per wanneer ik met pensioen kan en hoeveel ik dan krijg, nou nee.

Ik ben – net als velen onder u – niet (meer) van de generatie die zijn hele loopbaan bij één werkgever heeft gezeten. Alhoewel ik mij zeker ook geen job-hopper zou willen noemen, heb ik – sinds ik in 1997 begon met werken – onder andere pensioen opgebouwd bij het ABN AMRO Pensioenfonds, het Fortis Pensioenfonds (dat is opgegaan in dat van ABN AMRO), maar ook bij AXA (tijdens een periode dat ik in België werkte), bij Zwitser Leven en bij Delta Lloyd. Ooit nog begonnen met een eindloonregeling, daarna via een middelloonregeling naar een defined contribution-systeem, waarbij de uitkomsten nogal ongewis en mede afhankelijk van de financiële markten zijn.

Ja, ga er dan maar eens aan zitten.

Toch zijn er de afgelopen jaren een aantal goede ontwikkelingen geweest, die ook mij mogelijk helpen overzicht te krijgen over mijn eigen pensioensituatie

Mijn Pensioenoverzicht
Een daarvan is Mijn Pensioenoverzicht, waarbij je (naar wat ik begrijp) een goed overzicht kan krijgen over je persoonlijke pensioensituatie.

Pensioen3daagse
Daarnaast is het platform Wijzer in Geldzaken vier jaar geleden dus begonnen met de Pensioen3daagse waarbij veel partijen activiteiten organiseren om uw kennis op pensioenterrein bij te spijkeren.

Morningstar
Ook Morningstar zal op zijn website volgende week de nodige aandacht aan het onderwerp pensioen besteden en dan met name ingaan op de vraag hoe je zelf aan vermogensopbouw kunt doen als aanvulling op de collectieve voorzieningen zoals die er zijn.

Goede voornemens
Ook ik heb mij voorgenomen komende week meer in mijn pensioen te verdiepen. Ik ga mij sowieso aanmelden bij Mijn Pensioenoverzicht en ga vanavond meteen kijken voor welke activiteit van de Pensioen3daagse ik mij ga aanmelden.


Deze column maakt deel uit van een serie artikelen over zelf beleggen voor pensioen, dat op morningstar.nl verschijnt in het kader van de Pensioen3daagse.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten