Davos

In Amerika zijn er een aantal innovatieve, aantrekkelijke, toegankelijke en laagdrempelige beleggingswebsites. In Nederland zijn we minder gewend zelf voor onze financiële toekomst te zorgen. Met de brochure Beleggen? Bereid u goed maken we een begin.

San Lie 29 januari, 2015 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

Het zal 1989 geweest zijn, dat ik voor het eerst in Davos was. Nee, niet met een private jet maar gewoon met de trein.

Eén van de onderwerpen waar minister-president Rutte dit jaar op het World Economic Forum - samen met nog zo’n 2000 politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, hoogleraren en journalisten – over gesproken heeft is innovatie. Ik vind ‘innovatie’ altijd een boeiend onderwerp, waar veel over gesproken en geschreven wordt. Ik heb op deze pagina ook wel eens een wat zurige column geschreven over het indertijd gefaalde innovatieplatform, maar er gebeurt gelukkig ook veel goeds op dat terrein. Zo maakte ik afgelopen week op een conferentie kennis met een aantal innovatieve Amerikaanse beleggingsplatforms op internet, die op een heel andere manier met beleggen omgaan dan wij gewend zijn.

Laagdrempelig
Ik vindt een aantal van deze platforms veel aantrekkelijker, toegankelijker en laagdrempeliger dan veel beleggingssites in onze eigen markt(en). Amerikanen zijn meer opgevoed met het idee dat ze zelf voor hun eigen (financiële) toekomst moeten zorgen, maar dat wordt ze op die manier ook wel heel gemakkelijk gemaakt.

Een opvallende beleggingssite vind ik motifinvesting.com. Op deze site kun je als belegger aangeven in welke thema’s je gelooft en graag wilt beleggen, bijvoorbeeld “Deflation” of “Senior Care”. De site geeft vervolgens een bepaalde portefeuille waarin je kunt beleggen om dat thema te bespelen.

Beleggen? Bereid u goed voor
Een dergelijke innovatief concept is niet voor iedere belegger geschikt. Wel voor de ervaren belegger met een duidelijk eigen beleggingsvisie, maar zeker niet voor de beginnende belegger. Voor die beleggers ontwikkelden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en beleggersvereniging VEB gezamenlijk de brochure Beleggen? Bereid u goed voor. Deze flyer zou consumenten die overwegen te gaan beleggen moeten helpen zich goed voor te bereiden op een eerste gesprek met een adviseur. Een goed initiatief.

Davos
Dat brengt me weer terug naar Davos. Daar werd ook veel gesproken over de inkomensongelijkheid in de wereld, mede naar aanleiding van het door iedereen besproken - maar door weinigen gelezen - boek Kapitaal in de 21e eeuw door Thomas Piketty. Beleggen is misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar ik denk dat de doelgroep aan potentiële beleggers vele malen groter is dan de mensen die op dit moment beleggen. Niet zozeer als doel, maar als middel om hun toekomstige dromen waar te maken. Elke maand EUR 25 in een goed gespreid beleggingsfonds of ETF (of in een portefeuille van fondsen en ETFs) zou op termijn toch meer moeten opleveren dan hetzelfde bedrag op een spaarrekening zetten. Wellicht dat dat ook helpt de inkomensongelijkheid in de wereld te verkleinen.

Overigens was ik in 1989 als laatstejaarsscholier niet in Davos voor het World Economic Forum, maar was ik met een stel vrienden op wintersport. Ofschoon we over de pistes vlogen, gingen we gewoon weer met de trein naar huis.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings