Morningstars beleggingsbarometer februari – populairste beleggingsfondsen en ETFs

De nodige voor de Morningstar Awards genomineerde beleggingsfondsen blijken een vaste kracht in de maandelijkse top 15 van meest geraadpleegde fondsanalyses. BNP Paribas Obam keert terug in de lijst. Dat fonds heeft momentum. Navigeert beheerder Sander Zondag Obam in de juiste richting? 

Maarten van der Pas 05 maart, 2015 | 16:49
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft de afgelopen maand met nominaties voor de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award de nodige beleggingsfondsen voor het voetlicht gebracht die beleggers op zijn minst even moeten bekijken. We roepen bij de nominaties en winnaars altijd onm het hardst dat het geen koopadvies is, maar deze beleggingsfondsen hebben goed gepresteerd in het verleden en van een aantal verwachten de analisten van Morningstar dat ze dat ook de toekomst zullen doen. Ze moeten natuurlijk wel in de portefeuille van een belegger passen, maar zijn niettemin de moeite waard om op de radar te hebben.

Het is dan ook aardig om te zien of de genomineerde beleggingsfondsen in het maandelijkse overzicht van de meest geraadpleegde fondsanalyses opduiken. Vier genomineerde fondsen zijn echter een vaste kracht in de top 15: iShares Core MSCI World ETF, ING Dynamic Mix Fund III, ING Dynamic Mix Fund IV en ABN Amro Profielfonds 4. Hun nominatie heeft ze geen plek in de lijst bezorgd, maar in sommige gevallen wel een hogere notering. ABN Amro Profielfonds 4 en iShares Core MSCI World ETF zijn opvallende stijgers van respectievelijk de vijfde naar de tweede plaats en van de tiende naar de zevende stek.

Ik had eerlijk gezegd wel meer genomineerden in de top 15 verwacht. Neem First State Global Emerging Markets Leaders Fund, dat een abonnement op de Morningstar Awards lijkt te hebben. Of Kempen Euro Credit Fund en Invesco Pan European Structured Equity Fund die kans maken op de dubbel. Deze fondsen zijn genomineerd voor een Morningstar Award en hun beheerteam is genomineerd voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award. Nou zit het Henderson-fonds dicht tegen de top 15 aan. En dat geldt ook voor andere genomineerden als ABN Amro Profielfonds 6, Kempen Orange Fund en ING First Class Obligatie Fonds. Al met al een voorzichtige conclusie dat beleggers toch de analyses van de genomineerde fondsen hebben bekeken.

Obam
De lijst kent vrijwel dezelfde samenstelling als in januari, op Ethna-AKTIV A na. Het defensieve wereldwijde mixfonds maakt plaats voor BNP Paribas Obam. Dat laatste fonds komt daarmee weer terug in het maandoverzicht. In het verleden mocht ik nog wel eens verzuchten waarom dit wereldwijde aandelenfonds toch nog steeds in de lijst stond, want de rendementen hielden niet over. Maar nu is dat anders.

BNP Paribas Obam heeft momentum. 2013 Was nog een dramatisch jaar voor het fonds waarbij het 3,1 en 6,8 procentpunt achterbleef bij respectievelijk andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ en de MSCI World Index. In 2014 wist Obam wel de categorie, maar niet de index te verslaan. Dit jaar tot en met het moment van schrijven loopt Obam voor op de categorie en index met respectievelijk 3,0 en 2,3 procentpunt. Navigeert beheerder Sander Zondag, die het roer in 2013 in handen kreeg, Obam in winstgevende richting? Het is nog te vroeg voor een definitief bevestigend antwoord, maar het is interessant om Obam in de gaten te houden.
(Klik op tabel voor vergroting, zie onderaan artikel linkjes naar deze beleggingsfondsen)


ETFs


(Klik op tabel voor vergroting, zie onderaan artikel linkjes naar deze beleggingsfondsen)


Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds 

ABN Amro Profielfonds 4

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

Kempen Global High Dividend Fund - R 

ING Dynamic Mix Fund IV

iShares Core MSCI World ETF (EUR)

ASN Duurzaam Aandelenfonds

ING Health Care Fund 

Vanguard Global Stock Index Inv EUR 

ING Global Real Estate Fund
 
ING Dynamic Mix Fund III 

DWS Top Dividende LD 

Kempen European High Dividend Fund - R 

BNP Paribas Obam


ETFs
iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

iShares Developed Markets Property Yield ETF (EUR)

iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (DE) (EUR)

iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares Core EURO STOXX 50 ETF (EUR)

iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR)

iShares EURO STOXX 50 ETF (Dist) (EUR)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten