Michael Fraikin en Thorsten Paarmann (Invesco) beste beleggers in Europese aandelen

Beheerders Michael Fraikin en Thorsten Paarmann van Invesco Pan European Structured Equity Fund zijn door de analisten van Morningstar uitgeroepen tot European Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen Europa’. “Het sterke beheerteam en het zeer systematische beleggingsproces geven vertrouwen.”

Maarten van der Pas 19 maart, 2015 | 21:07
Facebook Twitter LinkedIn

De prestigieuze Morningstar European Fund Manager of the Year Award werd donderdagavond 19 maart uitgereikt tijdens de Morningstar Institutional Conference Europe in Amsterdam.

Het beheerteam achter Invesco Pan European Structured Equity Fund is uitzonderlijk sterk. Hoofdbeheerders Michael Fraikin (foto links) en Thorsten Paarmann (foto rechts) maken deel uit van Invesco Quantitative Strategies, een groep van meer dan 40 ervaren beleggingsprofessionals. Dit team werkt voortdurend aan de ontwikkeling en verfijning van de kwantitatieve methodologie die de kern vormt van de aandelenselectie voor het fonds. De breedte en de ervaring van dit beheerteam zijn de sleutel voor het Morningstars vertrouwen.

Invesco Pan European Structured Equity Fund trekt zich bij het beleggen in aandelen met lage volatiliteit weinig aan van de benchmark. Toch heeft het geen strikte minimum variance portefeuille, omdat alleen in aandelen wordt belegd die een kwantitatieve selectieprocedure doorstaan. Die kwantitatieve benadering is gebaseerd op fundamentele inzichten en inzichten uit de behavioural finance. De indicatoren in dit proces voor het rendement van potentiële aandelen kunnen worden samengevat in vier concepten: winstmomentum, koersontwikkeling, gedrag van het management en waardering. Dat resulteert in een ware actieve beleggingsportefeuille.

Uitstekend track record
Met deze benadering, die sinds september 2006 wordt toegepast bij dit fonds, in Europese large-cap aandelen heeft het beheerteam onder leiding van Fraikin en Paarmann een track record met uitstekende resultaten opgebouwd. De rendementen van Invesco Pan European Structured Equity Fund behoren tot de beste in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’, terwijl het één van de minst volatiele beleggingsfondsen is. Invesco Pan European Structured Equity Fund liet een superieure veerkracht zien in moeilijke markten zoals in 2008 en 2011. Dat maakt het voor beleggers gemakkelijker om door een marktcyclus heen bij het fonds te blijven.

Met een lage portefeuillebèta van ongeveer 0,8 heeft het fonds de neiging om te verliezen in sterk stijgende markten. Daarentegen wordt koersverlies beter in de hand gehouden in dalende markten. Het succes van Invesco Pan European Structured Equity Fund beperkt zich echter niet tot neergaande markten, zoals 2014 laat zien toen het tot de top 10 best presterende fondsen behoorde. Dat kwam door een goede aandelenselectie. Kwantitatieve beleggingsstrategieën zijn gevoelig voor sterke omkeringen van de markt zoals in 2009, maar de consistentie van het rendement gedurende verschillende marktcycli bewijzen de kwaliteit van het beheerteam van Invesco Pan European Structured Equity Fund.

“De combinatie van kwantitatieve aandelenselectie en het managen van volatiliteit heeft zich uitbetaald bij Invesco Pan European Structured Equity Fund”, schrijft Morningstar-analist Natalia Wolfstetter in haar analyse van het fonds. “Over drie en vijf jaar behoort het rendement van dit tot het hoogste van beleggingsfondsen in de Mornintstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap blend’. Terwijl het één van de minst volatiele fondsen in de categorie is. Invesco Pan European Structured Equity Fund scoort punten dankzij een systematisch beleggingsproces en eenn aantrekkelijke risicoprofiel”

Score Invesco Pan European Structured Equity Fund op de 5 pijlers van de Mornintstar Analyst Rating
Beleggingsproces: Positive
Een onbeperkte kwantitatieve beleggingsstrategie die de meest aantrekkelijke aandelen met lage volatiliteit probeert te vinden. De voorkeur voor minder volatiele aandelen leidt tot een defensief gepositioneerde portefeuille.

Rendement: Positive
Sinds de implementatie van de beleggingsstrategie bij het fonds in 2006 heeft Invesco Pan European Structured Equity Fund beter gepresteerd dan vergelijkbare fondsen, en met minder risico.

Beheerteam: Positive
Michael Fraikin en Thorsten Paarmann zijn lid van een extensief quant team.

Fondshuis: Positive
Invesco heeft een lovenswaardig beleggingsethos en een solide beloningsstructuur.

Kosten: Neutral
Invesco Pan European Structured Equity Fund is goedkoper dan het gemiddelde van zijn categorie, maar is niet buitengewoon goedkoper.

Fraikin en Paarmann zijn dubbel genomineerd. Met Invesco Pan European Structured Equity Fund maken ze ook kans op een Morningstar Award in de categorie 'Aandelen Europa large-cap'.


Lees ook de analyse van Invesco Pan European Structured Equity Fund A Acc >


(Klik op grafiek voor vergroting)


Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2014 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Lees ook het artikel Het Award-seizoen barst los over het verschil tussen de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award.


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten