Vertrek Jack Jonk bij Delta Lloyd heeft geen gevolgen voor waardering beleggingsfondsen

Delta Lloyd Asset Management verliest binnen een jaar een tweede kopstuk. Na het vertrek van boegbeeld Alex Otto verlaat Jack Jonk nu de vermogensbeheerder. Morningstar ziet geen reden om het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds 'Under Review' te zetten. Beleggers moeten de ontwikkelingen wel in de gaten houden.

Ronald van Genderen 29 april, 2015 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Jack Jonk(foto) zal zijn functie als Hoofd Aandelen binnen Delta Lloyd AM neerleggen. Hoewel hij officieel per 1 juli 2015 vertrekt zal hij eerder al zijn werkzaamheden overdragen. Volgens Delta Lloyd AM was Jonk toe aan een nieuwe stap in zijn carrière en waren daar geen goede mogelijkheid voor binnen de organisatie. Op basis hiervan hebben beide partijen gezamenlijk besloten dat hun wegen gaan scheiden.

Delta Lloyd AM heeft nog geen definitieve vervanger voor Jonk. Als tijdelijke plaatsvervanger zal Sandor Steverink, die binnen de obligatietak leiding geeft aan het renteteam van Delta Lloyd AM, naast zijn normale werkzaamheden de honneurs waarnemen.

Gezicht
Jarenlang was Jonk samen met Alex Otto het gezicht van het vlaggenschip Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Beiden klommen gedurende de jaren echter in rang binnen de organisatie. Alex Otto maakte het tot de top en zwaaide af als CEO/CIO van de Delta Lloyd AM. Jack Jonk bekleedde inmiddels de functie van Hoofd Aandelen en was verantwoordelijk voor het team dat de aandelenfondsen van Delta Lloyd AM beheert, waaronder de bekende Deelnemingen-fondsen.

Otto vertrok vorig jaar om aan de slag te gaan als CIO bij HB Capital, het investeringsbedrijf van de familie Blokker (van de gelijknamige winkelketen). Hij nam de stap, omdat hij weer belegger wilde zijn in plaats van de manager die hij was geworden. Voor Jonk geldt eigenlijk ook dat hij steeds minder belegger is geworden en steeds meer iemand die de beleggers in de organisatie aanstuurde.

Afstand
Hoewel Jonk nog het meest betrokkenheid was bij het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, was de afstand die hij had tot het beheer van de fondsen naar de mening van de Morningstar-analisten toch groot. Het vormde een argument die de recente afwaardering van de Morningstar Analyst Rating voor de Deelnemingen-fondsen naar 'Neutral' onderbouwde. Evengoed vormt die afstand nu de reden dat de analisten van Morningstar de aandelenfondsen van Delta Lloyd AM niet 'Under Review' plaatst naar aanleiding van het vertrek van Jonk.

Wel dienen beleggers de ontwikkelingen binnen Delta Lloyd AM en met name de aandelenfondsen nauwlettend te blijven volgen. Hoewel niet noodzakelijkerwijs een slechte ontwikkeling, is het verlies van twee kopstukken in relatief korte tijd iets wat in Morningstars optiek de aandacht van beleggers behoeft.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten