Zal Delta Lloyd Deelnemingen Fonds de storm trotseren?

De vraag is of Jacco Maters en Sandor Steverink het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds door de storm kunnen loodsen. Beleggers worden steeds ongeduldiger en eisen steeds sneller boter bij de vis. Veel slecht nieuws kan een fonds met een dergelijke omvang en redelijk wat illiquide posities niet hebben.

San Lie 29 april, 2015 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Met het vertrek van Jack Jonk bij Delta Lloyd Asset Management staan de in het najaar van 2014 aangetrokken CEO/CIO Jacco Maters en de interim-waarnemer Sandor Steverink (die we vooral kennen van zijn werkzaamheden voor de vastrentende beleggingsfondsen bij Delta Lloyd) voor de immense uitdaging de ooit zo befaamde Deelnemingen-strategieën weer op de rit te krijgen.

Hèt fonds voor Nederlandse small-caps
Jarenlang was Delta Lloyd Deelnemingen Fonds hèt fonds dat je als belegger in je portefeuille moest hebben, wilde je blootstelling aan Nederlandse small-cap aandelen verkrijgen. Jarenlang was het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds ook het fonds dat de ranglijstjes voor rendement aanvoerde. Maar de afgelopen jaren werden de prestaties minder en verschenen er scheurtjes in de ijzersterke reputatie. De glans was er simpelweg van af.

Vertrek Alex Otto
Het vertrek van Alex - Mr. 5% - Otto in het voorjaar van 2014 was voor Morningstar indertijd reden de Deelnemingen-strategieën 'Under Review' te plaatsen. Zijn kennis, ervaring en contacten met het (Nederlandse) bedrijfsleven waren in onze optiek dusdanig groot, dat zijn vertrek niet anders geduid kon worden als een groot, en wellicht onvervangbaar, verlies.

Nieuwe CEO/CIO
Hoewel Delta Lloyd met het aantrekken van Jacco Maters als plaatsvervanger van Alex Otto een ervaren beheerder in huis haalde, bleek hij minder kennis van en ervaring te hebben met het Nederlandse mid- en small-cap segment. Zijn betrokkenheid bij de Deelnemingen-strategieën is vanuit dat licht begrijpelijkerwijs dan ook van een andere aard dan hoe Alex Otto die rol invulde.

Nu hoeft dat laatste niet persé verkeerd te zijn, maar nadat eerder dit jaar met Sandra van der Meer-de Brouwer ook nog één van de dagelijkse beheerders vertrok en nu ook Jack Jonk het schip verlaat, is het voor de overgebleven beheerders letterlijk roeien met de resterende riemen die ze over hebben.

Reddingsboei
De figuurlijke reddingsboei moet dan ook worden geworpen door de nog relatief jonge maar ervaren CEO/CIO Jacco Maters, die Sandor Steverink heeft gevraagd het beheerteam door de storm te loodsen. Zij zullen flink moeten investeren in het team, dat feitelijk alleen nog bestaat uit Geert-Jan Hoppers. Uiteraard krijgt hij enige ondersteuning van Hoofd Deelnemingen-strategieën Angus Steel en de beheerders van de andere Deelnemingen-strategieën, maar zij hebben hun handen ook vol aan hun eigen Europese en Aziatische fondsen en mandaten.

Of het allemaal gaat lukken is de vraag. Beleggers worden steeds ongeduldiger en eisen steeds sneller boter bij de vis. Veel slecht nieuws kan een fonds met een dergelijke omvang - EUR 474 miljoen - en redelijk wat illiquide posities niet hebben. Het is voor de mensen van Delta Lloyd Asset Management maar te hopen dat “[d]e geduldige belegger die vasthoudt aan zijn filosofie wordt beloond”, aldus Angus Steel.


Lees ook
Vertrek Jack Jonk bij Delta Lloyd heeft geen gevolgen voor waardering beleggingsfondsen
Delta Lloyd Asset Management verliest binnen een jaar een tweede kopstuk. Na het vertrek van boegbeeld Alex Otto verlaat Jack Jonk nu de vermogensbeheerder. Morningstar ziet geen reden om het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds 'Under Review' te zetten. Beleggers moeten de ontwikkelingen wel in de gaten houden.

Morningstar verliest vertrouwen in Delta Lloyd Deelnemingen Fonds
Een forse afwaardering voor Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. De analisten van Morningstar verlagen hun Analyst Rating met twee stappen van 'Silver' naar 'Neutral'. Ook Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds gaat omlaag. Delta Lloyd's Deelnemingen-fondsen lijken het vertrek van Alex Otto niet te boven gekomen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten