De waarde van een factsheet

Een factsheet van een beleggingsfonds geeft een aardige eerste indruk van een fonds. Voor een echt goede analyse volstaat deze echter niet. Over het nut en de waarde van een factsheet.

San Lie 18 juni, 2015 | 11:59
Facebook Twitter LinkedIn

Soms krijg ik een factsheet van een voor mij onbekend beleggingsfonds onder mijn neus gedrukt met de vraag even mijn mening over dat fonds te geven. Ik geef dan vaak als reactie dat een mening op basis van een factsheet niet evident is.

Naam
Ik kan uit de naam van het beleggingsfonds afleiden wat voor soort fonds het is, maar ik houd hier altijd een grote slag om de arm. De naam van het fonds wordt vaak door marketeers bedacht en moet naast dat het wel iets van de lading dekt vooral aantrekkelijk zijn voor potentiële beleggers.

Posities
Meer waarde hecht ik aan de getoonde posities op de factsheet. Dit geeft al iets meer inzicht in waarin het fonds is belegd, al kun je je afvragen wat een top 10 grootste posities nu daadwerkelijk zegt als het beleggingsfonds in meer dan 100 posities belegt.

Nog het meest interessant vind ik de sectie die ingaat op de marktontwikkeling en de transacties die de beheerder voor zijn fonds heeft gedaan. Wat pakte goed uit, wat minder goed en waarom? Als dit overigens al op een factsheet staat.

Rendement
Factsheets laten ook de gerealiseerde rendementen zien. De vraag is dan wel of dat bruto- of nettorendementen zijn. Daarnaast zeggen rendementen sec mij helemaal niets, als ik geen zicht heb op de genomen risico’s en de doelstelling van het fonds. Is het rendement absoluut of relatief? 10 Procent is misschien een mooie winst, maar niet als de benchmark plus 20 procent heeft gedaan (en eventueel met minder risico dan het fonds).

Beheerder
Bij de beoordeling van de prestaties van een beleggingsfonds is het ook van belang te weten wie hiervoor verantwoordelijk is geweest? Wie is de beheerder en sinds hoe lang beheert hij/zij het fonds? Ook dit is helaas niet altijd op de factsheet te lezen.

Een factsheet van een beleggingsfonds geeft een aardige eerste indruk van een fonds. Voor een echt goede analyse volstaat deze echter niet.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings