Morningstars beleggingsbarometer juni – populairste beleggingsfondsen en ETFs

De BlackRock Mix Fondsen/Rendemix lijken nog niet aan populariteit te hebben ingeboet ondanks de flinke kostenstijging die Rabobank beleggers opdient. Zullen de Dynamic Mix-fondsen van concurrent NN/FitVermogen de komende tijd meer in de top 15 van populairste beleggingsfondsen op morningstar.nl doordringen?

Maarten van der Pas 01 juli, 2015 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Geen nieuwe namen in de top 15 meest geraadpleegde beleggingsfondsen op deze website, wel enkele onderlinge verschuivingen. De opvallendste stijger is ABN Amro Profielfonds 3, dat in mei nieuw binnenkwam op 10 en nu doorstoot naar de vijfde plek. Twee andere grote stijgers zijn BlackRock Mix Fonds 5 en ABN Amro Profielfonds 6 die allebei 4 plaatsen hoger eindigen op respectievelijk de tiende en elfde stek. Tegenover de stijgers staan enkele dalers zoals NN Health Care Fund dat terug zakt van 8 naar 12 en iShares Core MSCI World ETF (EUR) dat ook 4 plaatsen duikelt en op 13 uitkomt.


(Klik op tabel voor groter formaat)


In het vorige maandbericht schreef ik over de forse kostenstijging die beleggers in de BlackRock Mix Fondsen voor hun kiezen krijgen. Rabobank, waar deze fondsen onder de noemer Rendemix exclusief verkrijgbaar zijn, verhoogt de tarieven flink omdat het naar eigen zeggen niet uit de kosten komt. Ik vroeg mij af wat beleggers gaan doen, want ze moeten met minder rendement rekening houden. Rabo komt beleggers in Rendemix inmiddels tegemoet en biedt ze de mogelijkheid om tot 1 augustus kosteloos hun beleggingen te verkopen. Dat liet Rabobank medio juni weten nadat de belangenvereniging voor beleggers VEB had geklaagd over de prijsverhoging van 150 procent. Afgaande op deze top 15 hebben fondsen nog weinig aan populariteit ingeboet, lijkt het.

Volgens onderzoek van de VEB was Rabo Rendemix samen met Fitvermogen op de langere termijn de voordeligste beheeroplossing voor klanten. Dat was vooral vanwege de lage kostenstructuur, maar na de aangekondigde tariefsverhoging is Rendemix aanzienlijk duurder dan Fitvermogen, aldus VEB.
FitVermogen is het beleggingsplatform van NN (voorheen ING IM). Het is ook goed vertegenwoordigd in de top 15 met onder meer NN Dynamic Mix Fund III en IV. Het is interessant om te zien of de komende maanden meer NN/FitVermogen-mixfondsen in de top 15 doordringen. NN Dynamic Mix Fund V klopt al op de deur.


ETFs
Bij de ETFs zijn er twee nieuwkomers: iShares AEX UCITS ETF (EUR) en iShares STOXX Europe 600 ETF (EUR), die terug is van weggeweest. Dat er een AEX-ETF opduikt, zal zijn omdat de Amsterdamse beursgraadmeter medio juni begon aan een mooie rally en van 471 naar 494 punten ging om aan het einde van de maand vanwege de onzekerheid rond Griekenland weer weg te zakken naar het niveau halverwege juni.

Een plaats in de maandelijkse top 15 zegt niets over of beleggers ook daadwerkelijk in een fonds zijn gestapt. Maar ze kunnen op zijn minst wel interesse getoond in een ETF die AEX volgt. Een AEX-ETF is een geschikt instrument om Nederlandse aandelen te bespelen, want Nederlandse aandelen – zeker large-caps - zijn een lastige categorie voor actief beheerde beleggingsfondsen. "Ze worstelen met een klein universum. Zeker als de focus sterk op large-caps is gericht, is het moeilijk om de index te verslaan. Je ziet dat ze óf dicht tegen de index aan gaan zitten", lichtte Morningstar-analist Ronald van Genderen toe bij de genomineerden voor de Morningstar Awards. In de categorie ‘Aandelen Nederland’ waren twee van de drie genomineerde fondsen namelijk een ETF.

Het Financieele Dagblad ging zelfs zover om actief beheerde fondsen in Nederlandse aandelen maar helemaal te schrijven, maar Morningstar ziet toch zeker een toekomst voor deze fondsen. Mits ze relevant zijn voor beleggers, bijvoorbeeld door hun universum te verbreden en zich op large-, mid- én small-caps te richten of zich te specialiseren in small- en mid-caps.(Klik op tabel voor groter formaat)


Bekijk ook de fonds- en ETF-rapporten

Beleggingsfondsen

ABN Amro Profielfonds 3

ABN Amro Profielfonds 4

ABN Amro Profielfonds 6

ASN Duurzaam Aandelenfonds

BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 3 Class R Accumulation

BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating 

BlackRock Mix Fonds 5 Class R Accumulating 

ING Dynamic Mix Fund III

ING Dynamic Mix Fund IV

ING Hoog Dividend Aandelen Fonds

ING Health Care Fund

iShares Core MSCI World ETF (EUR)

Kempen European High Dividend Fund - R 

Kempen Global High Dividend Fund - R 


ETFs

ETFS-E Fund MSCI China A GO ETF (EUR)

iShares AEX UCITS ETF (EUR)

iShares Core DAX ETF (DE) (EUR)

iShares Core MSCI World ETF (EUR) 

iShares Core S&P 500 ETF (EUR)

iShares MSCI Europe ETF (Dist) (EUR)

iShares MSCI World Inc (EUR) ETF 

iShares S&P 500 ETF (Dist) (EUR)

iShares STOXX Europe 600 ETF (EUR)

iShares STOXX Global Select Dividend 100 ETF (DE) (EUR)

Think Global Equity ETF (EUR)

Think Global Real Estate ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (EUR)

Vanguard FTSE All-World ETF (EUR)

Vanguard S&P 500 ETF (EUR)Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten