Tijd voor ander voorpaginanieuws

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb het wel een beetje gehad met al dat nieuws over Griekenland. Ik ben toe aan wat ander, positief, nieuws. De Europese regeringsleiders hebben lang genoeg laten sollen. En ik had een déjà vu bij het zien van een foto van de Griekse mininster van Financiën Euclid Tsakalotos.

San Lie 09 juli, 2015 | 9:32
Facebook Twitter LinkedIn

Als vader van twee jonge kinderen weet ik hoe lastig het af en toe kan zijn met het stellen van ultimatums, en vooral het handhaven hiervan. “Als je nu je kamer niet opruimt, ga je straks niet naar die verjaardag.” Om vervolgens na een charme-offensief en een lieve blik toch op en neer naar die verjaardag te rijden.

Hetzelfde spel lijken de Grieken momenteel te spelen, al is het charmante randje er wel vanaf en gaat het er steeds harder en ondiplomatieker aan toe. Het is allang vijf voor twaalf geweest, nu schijnt het twee voor twaalf te zijn, en na zondag is het waarschijnlijk één voor twaalf.

Het kan uiteraard zomaar gedaan zijn aanstaande zondag, maar na hetgeen we tot nu toe allemaal meegemaakt hebben inclusief alle verrassende wendingen, zal niets mij meer verbazen.

Hoewel de bal met name bij de Grieken ligt, gaat de rest van Europa zeker niet vrijuit. De manier waarop ze met zich laten sollen, maakt de Europese regeringsleiders er niet geloofwaardiger op. Op een gegeven moment moet je, net als jonge vader met twee kinderen, voor je principes staan en je rug recht houden: tot hier en niet verder!

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb het wel een beetje gehad met al dat nieuws over Griekenland. Ik ben toe aan wat ander, positief, nieuws.

Déjà vu
Over nieuws gesproken: ik had een heel sterk déjà vu bij het zien van een foto
van de nieuwe Griekse minister van Financiën, de in Rotterdam geboren Euclid Tsakalotos. Hij draagt een notitieblok bij zich waarop aantekeningen staan voor zijn gesprek met de Eurogroep. Wat doen fotografen dan: een foto maken en uitvergroten zodat te lezen is wat er staat. Zo wilde Tsakalotos niet triomfantelijk overkomen - "no triumphalism" - na het massale "nee" van de Griekse bevolking.

Herinnert u zich nog dat befaamde foto-incident van Filip Dierckx ten tijde van de ontmanteling van Fortis. Toenmalig CEO Dierckx liep eind september 2008 met een concept-persbericht over straat waarin de Belgische en Luxemburgse staatssteun werden genoemd. Destijds breaking news! Juist: voorpagina-nieuws!


 Euclid Tsakalotos met aantekeningen (klik op foto voor groter formaat)

 


Filip Dierckx (klik op foto voor groter formaat)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten