Lijstjes

Lijstjes met de best presterende beleggingsfondsen zijn handig voor beleggers. Maar het zijn niet per definitie de beste beleggingsfondsen om nu in te beleggen, want ze worden gerangschikt op basis van het prestaties in het verleden. En die geven geen garantie.

San Lie 13 juli, 2015 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Het zal u wellicht opgevallen of misschien juist ontgaan zijn, maar sinds vorige week levert Morningstar weer de data voor de op deze pagina gepubliceerde tabel met de best presterende beleggingsfondsen [de tabel waar naar verwezen wordt op de krantenpagina staat onderaan dit artikel - RED.]. Uiteraard voelden wij ons vereerd door het verzoek deze publicatie weer voor onze rekening te nemen. Wij deden dit in het verleden ook al, maar de afgelopen jaren werd dit door de beleggersvereniging VEB gedaan.

Aan de andere kant had ik ook wat lichte twijfels. De beleggingsfondsen in de top 5 worden namelijk gerangschikt op basis van hun prestaties in het verleden, maar zijn daarmee niet per definitie de beste fondsen om nu te in te stappen. Het zijn ook niet per sé de door ons aanbevolen fondsen. Beleggingsfondsen die Morningstar aanbeveelt hebben namelijk een positieve Morningstar Analyst Rating: Gold, Silver of Bronze.

Tegelijkertijd biedt een dergelijk overzicht voor de belegger heel wat waarde. Het geeft een beeld van wat er op de financiële markten gebeurt, en laten we wel zijn: fondsen of ETFs die in dit overzicht uit de massa komen bovendrijven hebben kennelijk wel iets goed gedaan en zijn minimaal het onderzoeken waard.

Zolang u maar goed onthoudt dat het kopen van welk financieel product dan ook puur op basis van rendementen uit het verleden vaak geen goed idee is, krijgt u elke week een handige en interessante lijst met best-presterende beleggingsfondsen.


(Klik op tabel voor juiste formaat)


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings