Back to work

De heftige koersschommelingen van de afgelopen weken maken beleggers nerveus. De vraag is hoe als belegger te handelen in deze omstandigheden. Een checklist om het hoofd koel te houden.

San Lie 27 augustus, 2015 | 12:23
Facebook Twitter LinkedIn

Alhoewel ik de afgelopen weken officieel met vakantie was, laat het (financiële) nieuws je nooit los. En met een bovengemiddelde interesse in financiële markten en beleggen, waren de afgelopen weken uiteraard zeer fascinerend.

De vraag dient zich geregeld aan wat je als belegger nu moet in dit soort volatiele markten. Je hoofd koel houden is uiteraard het beste, maar dat is misschien wel iets te rationeel gezegd, en is maar weinigen (echt) gegeven.

Toch kan het geen kwaad om als belegger in dit soort markten het volgende lijstje na te lopen:

Check uw asset allocatie, spaargeld en andere financiële reserves
Als u te afhankelijk bent van uw beleggingsportefeuille voor uw dagelijkse bestedingen, kan het geen kwaad uw liquiditeiten op een wat hoger peil te brengen, zodat u in staat bent om aan uw korte en middellange termijn verplichtingen te kunnen voldoen. Wees hierbij echter wel voorzichtig welk stuk van uw portefeuille u liquide maakt; het liefst blijft u binnen de door u bepaalde strategische asset allocatie.

Denk aan uw lange termijn plan
Zolang u uw geld niet meteen nodig hebt, en u binnen de bandbreedtes van uw risicoprofiel blijft, kunt u in veel gevallen beter helemaal niets doen. Op het moment dat u majeure aanpassingen doet in de allocatie van uw portefeuille, kan dit grote gevolgen hebben voor de lange termijn uitkomsten van uw portefeuille. Behaalt u dan nog uw doelstellingen over 10, 20 of 30 jaar vanaf dit moment?

Houd de waarderingen in ogenschouw
Op het moment dat de aandelenmarkt hard onderuit gaat, zijn de koersen weliswaar een stuk lager, maar hoe zit het met de intrinsieke waarde van de onderliggende bedrijven? Zijn die ineens ook een stuk minder waard, of zijn op dat moment de aandelen ondergewaardeerd?

Tijd om koopjes te jagen?
Dit laatste biedt misschien ook juist kansen. Liggen er misschien koopjes op de loer? Moet je niet juist instapen, als iedereen lijkt te verkopen?

Eventueel toch wat stoom afblazen?
Wordt het u toch te heet onder de voeten, dan is het misschien toch een idee wat stoom af te blazen en uw aandelenexposure iets af te bouwen, al is het maar om het gevoel te krijgen dat u niet helemaal geraakt wordt. Maar probeer – nadat u wat stoom heeft  afgeblazen – toch weer uw emotie de baas te worden en de ratio te overheersen. Wat was ook weer de reden dat u bent gaan beleggen en bent u nog steeds op weg uw doelstellingen te behalen?

Veel succes en wijsheid gewenst!

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten