Jeremy Podger in het land

Als een fondsbeheerder als Jeremy Podger in het land is, dan moet je daar eigenlijk wel bij zijn. Podger was een van de drie fondsbeheerders bij de door Fondsnieuws georganiseerde Masterclass Stock Picking.

San Lie 15 oktober, 2015 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

Investec, Threadneedle, Fidelity
Voordat hij de overstap maakte naar Fidelity, beheerde Podger sinds juli 1997 zes jaar lang het Investec Global Free Enterprise fonds en vervolgens voor acht jaar het Threadneedle Global Select fonds. Sinds juni 2014 beheert hij het Fidelity World Fund (na al sinds maart 2012 de Engelse equivalent Fidelity Global Special Situations te beheren). Wij geven dit fonds sinds kort een Silver rating.

Outperformance
Podger is een van de weinige fondsbeheerders die in staat is geweest (binnen de categorie Aandelen Wereldwijd) de benchmark en veel van zijn peers te verslaan. Toen hij aan het roer stond bij Threadneedle wist hij de categorie met gemiddeld 2,5% per jaar te verslaan, tijdens zijn regime bij Investec was dit zelfs 4% gemiddeld per jaar.

Radicale veranderingen
Wat hem en het Fidelity World Fund interessant maakt, naast de al eerder genoemde sterke performance, is het feit dat hij de bestaande portefeuille vrij radicaal omgooide in juni 2014. Mijn collega Jeffrey Schumacher refereerde hier al aan in zijn artikel over gedaantewisselingen bij fondsen.

Niet alleen is het beleggingsproces radicaal veranderd (de vorige fondsmanager Richard Skelt beheerde het fonds vanuit een top-down benadering, terwijl Podger inzet op individuele aandelenselectie, waarbij hij drie buckets definieert: exceptional value, unique business, or corporate change) maar ook het aantal posities werd drastisch teruggebracht (van meer dan 1000 naar een kleine 90), en de weging van Amerikaanse aandelen verdubbelde naar 60 procent, terwijl de positionering in Europa halveerde en Azië een serieuzere rol ging spelen in de portefeuille. Daarnaast is de gemiddelde marktkapitalisatie van het fonds fors gestegen van EUR 10,9 miljard euro naar EUR 30 miljard. Vooral deze draai naar Amerikaanse aandelen pakte goed uit; veel andere wereldwijd beleggende fondsen bleven in 2014 juist achter vanwege hun onderweging in de VS.

 

podger

De drastische wijzigingen na het aantreden van Podger onderstrepen het belang van nauwlettende monitoring van de portefeuillesamenstelling bij majeure veranderingen zoals een beheerderswissel. Zoals uit dit voorbeeld blijkt, kunnen de karakteristieken van een fonds drastisch veranderen wanneer een nieuwe beheerder zijn stempel op het fonds drukt. Hoewel dit niet per definitie verkeerd hoeft te zijn, maakt de beheerder door de portefeuillewijzigingen wel hogere transactiekosten en kan het fonds mogelijk niet meer passend zijn binnen de portefeuille van de belegger. Waakzaamheid bij dergelijke situaties is dus vereist.

Communicatie
Op mijn vraag aan hem betreffende de wegingen van bovengenoemde buckets, kreeg ik een helder en bevredigend antwoord. Op mijn vraag in hoeverre bestaande beleggers waren geïnformeerd over alle bovenstaande wijzigingen, kreeg ik de indruk dat grote aandeelhouders uitvoerig waren geïnformeerd. Wat mij niet helemaal helder werd is hoe u, als kleine belegger, geïnformeerd bent. Ik ben benieuwd, laat het mij weten!


San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings