Welke fondsmanagers kopen ABN Amro?

Het (financiële) nieuws van deze week was toch wel de – langverwachte – aankondiging dat ABN Amro (eindelijk) weer naar de beurs gaat. Als oud-medewerker van zowel ABN Amro alsook Fortis Mees Pierson volg ik dit dossier uiteraard met bovengemiddelde belangstelling.

San Lie 28 oktober, 2015 | 16:51
Facebook Twitter LinkedIn

Toch kan en wil ik er verder inhoudelijk niets over zeggen. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik in mijn huidige functie geen aandelen meer beoordeel, maar beleggingsfondsen. Daarnaast wil ik ook mijn collega-aandelenanalisten niet voor de voeten lopen met mijn privé-mening.

Waar ik als fondsanalist uiteraard wel geïnteresseerd in ben, is hoe fondsmanagers naar een dergelijke emissie kijken. Een aantal van hen heeft zich al publiekelijk uitgelaten over deze IPO, waaronder Corné van Zeijl (beheerder van het SNS Nederland Aandelenfonds) via het Financieele Dagblad en Fondsnieuws.

Van Zeijl geeft aan het nieuwe aandeel in eerste instantie af te zetten tegen ING, wat logisch lijkt gegeven zijn (Nederlandse) universum. Over het bericht dat ABN Amro voornemens is zeker de helft van de winst als dividend uit te keren, lijkt hij wat kritisch (aldus het FD), ‘Als bank heb je veel kapitaal nodig om je balans te versterken. Zo blijft er weinig geld over om te investeren in groei.’ Van Zeijl laat nog even in het midden of hij wel of niet meedoet aan de emissie.

Dit laatste geldt overigens voor de meeste fondsbeheerders. Die houden - voorafgaande aan – vaak de kaarten tegen de borst. Begrijpelijk ook. Vaak zien wij pas achteraf (aan de holdings in het fonds) of een fondsbeheerder wel of niet heeft ingeschreven op een bepaalde emissie. Uiteraard is het dan altijd een onderwerp van gesprek, zowel in het geval van een geslaagde als minder geslaagde beursgang.

ABN Amro is overigens niet de enige bank die dit najaar kapitaal wil ophalen bij beleggers. Ook Lloyds is op zoek naar vers kapitaal, net als Credit Suisse dat SFR 6 miljard uit de markt wil halen.

Het wordt nog een druk najaar voor de eventueel geïnteresseerde fondsbeheerders, maar goed, er lijkt keuze zat.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings