Fonds van de Week: Invesco Pan European Structured Equity Fund

Het Invesco Pan European Structured Equity Fund richt zich op de lange termijn met een defensieve aanpak die zorgt voor lage volatiliteit. Precies iets dat weerwerk biedt aan de huidige nerveuze markt met zijn correcties.

Robert van den Oever 18 februari, 2016 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Invesco Pan European Structured Equity Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive 

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Deze week stellen we Invesco Pan European Structured Equity Fund centraal. Dit fonds is een van de finalisten voor de Morningstar Awards, in de categorie Aandelen Europa. Het fonds was vorig jaar ook al finalist, en in 2014 wist het zelfs de Morningstar Award voor Aandelen Europa in de wacht te slepen.

Paarmann fraikinBovendien werden fondsbeheerders Michael Fraikin en Thorsten Paarmann vorig jaar door de analisten van Morningstar uitgeroepen tot Fund Manager of the Year in de categorie ‘Aandelen Europa’ vanwege ‘het sterke beheerteam en het zeer systematische beleggingsproces’.

Een reeds gelauwerd aandelenfonds dus, en het dankt zijn opeenvolgende nominaties aan de langetermijnaanpak en de kwantitatieve aandelenselectie. Invesco probeert met zijn prudente aanpak het verlies in neergaande markten te beperken door defensieve keuzes te maken. De aanpak is bij uitstek geschikt om fluctuaties tegen te gaan.

Dat is ook de reden waarom het fonds in de belangstelling staat nu de financiële markten het zwaar hebben met meerdere stevige correcties in een aantal weken tijd. Juist nu de markten zich volatiel tonen, nemen beleggers hun toevlucht tot fondsen met veilige large-caps van gerenommeerde bedrijven. Onze inventarisatie van de stromen in en uit ETF-fondsen in januari liet zien dat beleggers defensieve large-caps opzochten.

De populariteit van het Invesco-fonds zorgde voor een gestage toestroom van kapitaal, maar het toegenomen fondsvolume had wel zijn weerslag op de samenstelling van de portefeuille. Het kan niet meer zo makkelijk beleggen in kleinere midcaps, terwijl het vroeger juist overwogen in zulke midcaps zat.

De keerzijde van Invesco’s strategie is dat het rendement in opgaande markten achterblijft bij het gemiddelde. Dat bleek bijvoorbeeld in 2009, toen de markten flink herstelden van het dieptepunt dat eind 2008 was bereikt na de val van Lehman Brothers.

Op 14 april aanstaande weten we of Invesco wederom een Award mee naar huis mag nemen. Op die dag reiken we de Morningstar Awards uit tijdens een feestelijke avond in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Uitgebreide toelichting:

Fvd W week 7 Invesco Pan European Equity grafiek vrijstaand b

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer

Teamwerk vormt de basis van dit fonds. Het wordt beheerd door het ruim 40 medewerkers tellende Invesco Global Quantitative Strategies-team. Zij beheren 34 miljard dollar (per ultimo 2015), verdeeld over verschillende aandelen-, mixfonds- en long-short-strategieën. Hoofdkantoor van het wereldwijde team is Frankfurt. Daarnaast werkt het vanuit Boston, New York, Melbourne en Tokio. Op de onderzoeksafdeling worden kwantitatieve benaderingen ontwikkeld en getest. De beheerders stellen de portefeuilles samen op basis van de kwantitatieve analyses.

Michael Fraikin beheert Invesco Pan European Structured Equity sinds de introductie ervan in juni 2002 en werkt sinds 1997 bij Invesco. Hij heeft ruim 20 jaar beleggingservaring en werkte eerder als buy-side-analist voor Commerzbank. Half 2015 werd hij benoemd tot leider van het researchteam, nadat zijn voorganger Karl Georg Bayer met pensioen ging. Thorsten Paarmann, die 12 jaar ervaring heeft, werkt sinds 2004 bij de onderneming en is sinds maart 2007 medebeheerder van het fonds. Terwijl Fraikin zich nu meer met researchtaken bezig houdt, heeft Paarmann zijn taken in de externe klantcommunicatie overgenomen. Gezien de teambenadering en de omvangrijke middelen staan wij niet kritisch tegenover deze veranderingen.

Fondshuis

Invesco Ltd is een beursgenoteerde wereldwijde vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van 787 miljard dollar per 31 maart 2014. In september 2013, nam stermanager Neil Woodford ontslag (effectief per april 2014) gevolgd door een aantal collega's. Het vertrek van Woodford bevestigde het ons bekende key-man risico, maar we zien het niet als een teken van verdere zwakte in de personeelsbezetting. Bovendien is de groep zijn personeelsbestand in andere gebieden aan het uitbouwen, met name binnen wereldwijde aandelen. Onlangs is de structuur van dit team versterkt en een extra kracht aangetrokken.

Wij zijn ook te spreken over de beloningsstructuur: de bonussen zijn gebaseerd op één-, drie- en vijfjaars prestaties, met een zwaardere weging voor de langer termijn prestaties. Daarnaast ontvangen managers een uitgestelde bonus in de vorm van Invesco aandelen die meestal voor vier jaar worden vastgezet. Dit zorgt ons inziens op de langere termijn voor een betere afstemming van belangen tussen beleggers en de beheerders. Aan de andere kant denken we dat TERs van het fondsaanbod goedkoper zouden mogen zijn, gezien de omvang van het beheerd vermogen van de groep.

Proces

De aandelenselectie gebeurt op kwantitatieve basis. Binnen liquide Europese aandelen voorspelt een selectiemodel de relatieve rendementen. Het model wordt voortdurend verder ontwikkeld. De gebruikte indicatoren zijn samen te vatten in vier concepten: winstwijzigingen, relatieve kracht, managementgedrag en waardering.

Een aandeel wordt beoordeeld tegenover zijn sector en regio. Naast de rendementsprognose wordt voor elk aandeel een op kwantitatieve factoren en een kwalitatieve beoordeling gebaseerde risicoprognose opgesteld. Hierdoor kunnen aandelen op een blokkeerlijst komen, wat echter slechts zelden gebeurt (bijv. bij overnamesituaties). Aan de hand van deze prognoses wordt de portefeuille met behulp van een optimalisatietool, die ook rekening houdt met transactiekosten, samengesteld.

Sinds september 2006 vindt de optimalisatie plaats ten opzichte van cash. Voorheen bepaalde een index de optimalisatie, maar tegenwoordig ligt de focus op absolute risico's. Door de minimum-variantiebenadering worden uit kwantitatief oogpunt aantrekkelijke aandelen met het laagste verwachte risico gekozen. Herijking gebeurt sinds 2006 twee maal per maand, om rekening te houden met de uit het toegenomen fondsvolume voortvloeiende liquiditeitsrisico's. Sinds februari 2009 worden de valutarisico’s tegenover de EUR niet meer ingedekt. Sinds eind september 2013 wordt een bedrijfseigen risicomodel gebruikt.

Prestaties

De in september 2006 uitgevoerde overstap naar een benchmarkvrije, op absoluut risico gerichte benadering, heeft vruchten afgeworpen. Sindsdien behoort het fonds tot de beste en minst fluctuerende fondsen in de categorie 'Aandelen Europa Large-Caps Gemengd'. Zoals te verwachten, verschillen de resultaten afhankelijk van de marktfase. Met een bèta van rond 0,8 bleef het fonds in sterk stijgende markten achter. De volatiliteitsbeperking leverde echter in dalende markten goede resultaten. De modelgebaseerde aandelenselectie pakte sinds 2006 ook goed uit. Een uitzondering hierop was 2009, toen het fonds duidelijk achterbleef bij de categorie.

De waarde van de prognoses voor relatieve kracht, winstwijzigingen en managementgedrag stond toen sterk onder druk vanwege de omslaande trend. In 2011 stelden vooral de waarderingsgerichte factoren teleur, terwijl de overige indicatoren positief bijdroegen aan de waardeontwikkeling. Per saldo leverden de indicatoren voor winstverwachtingen en het marktsentiment de afgelopen vijf jaar de beste resultaten, terwijl de relatieve-waarde-indicatoren het minder goed deden. De uit de aandelenselectie voortvloeiende sectorallocatie met neiging tot defensievere sectoren, evenals de opname van mid-caps, pakte ook positief uit (gegevens per ultimo 2015).

Kosten

De lopende kosten van de A-aandelenklassen zijn ruim 20 basispunten lager dan het gemiddelde van de categorie voor particuliere beleggers. Er geldt geen prestatievergoeding.

Lees ook het fondsrapport van Invesco Pan European Structured Equity Fund.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Caps Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark (klik op tabel voor vergroting).

Fvd W week 7 Invesco Pan European Equity tabel vrijstaand

Bekijk ook eerdere afleveringen van Fonds van de Week:

Add Value Fund

Man GLG Japan CoreAlpha Equity

JP Morgan Global Natural Resources Fund

Dodge & Cox Worldwide US Stock Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten