Top 5 opkomende markten: Brazilië smaakmaker

Opkomende landen zijn weer helemaal terug op de radar van beleggers. Vooral fondsen met een overweging naar Braziliaanse aandelen waren year-to-date spekkoper.

External Writer 11 oktober, 2016 | 12:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dit blijkt uit een nadere blik op de beleggingscategorie aandelen opkomende markten door Fondsnieuws in samenwerking met Morningstar.

Was er in de eerste zes maanden van het jaar al groeiende belangstelling, in het derde kwartaal zwol die alleen maar verder aan.

'Over de eerste acht maanden stroomde er 9,5 miljard euro naar actief beheerde opkomende landen aandelenfondsen. Ter vergelijking, vorig jaar werd nog ruim 8 miljard euro aan geld uit de fondsen gehaald', schetst Morningstar-analist Ronald van Genderen de omslag in het beleggerssentiment.

Bovendien was de fondscategorie volgens de gegevens van het Amerikaanse onderzoeks- en ratingsbureau dit jaar één van de categorieën die dit jaar tot dusver het meeste nieuw geld mocht verwelkomen.

'De aanzwellende interesse is duidelijk te zien in de maandelijkse flow gegevens', vervolgt de analist. 'In de eerste jaar helft bedroeg de instroom ruim 3 miljard euro, maar in de maanden juli en augustus werd dit bedrag op maandbasis genoteerd.'

Brazilië
Ook ten aanzien van het rendement hebben opkomende landen een aanzwellende wind in de rug. Latijns-Amerika staat per eind september bijna 28 procent (in euro's) in de plus, vooral gesteund door een uitstekende prestatie van Braziliaanse aandelen, met een plus van 57 procent.

Het grootste land van Zuid-Amerika stond deze zomer niet alleen vanwege de Olympische Spelen in de schijnwerpers. De geslaagde afzettingsprocedure tegen presidente Dilma Rousseff deed de hoop onder beleggers herleven op hervormingen die het land uit de jarenlange economische crisis zouden kunnen trekken.

In Europa blijft Rusland het goed doen met een rendement van 26 procent, terwijl in Azië Zuid-Korea (+11 procent) en Taiwan (+17 procent) belangrijk zijn voor de stijging van de MSCI Emerging Market index dit jaar van 12 procent. Ter vergelijking, de MSCI World index doet het dit jaar met een schamele 2 procent, waarbinnen vooral Europa met een min van 3 procent teleurstelt.

'Ondanks de positieve ontwikkeling op aandelenmarkten van opkomende landen, blijkt het voor actieve managers niet per definitie een heel gemakkelijk jaar', plaatst Van Genderen hierbij als kanttekening. 'Van 117 fondsen waarvoor Morningstar een rebatevrije aandelenklasse heeft geïdentificeerd, zijn er slechts 48, oftewel 41 procent, die de MSCI Emerging Market index weten te verslaan.'

Financials
De fondsen in de top-5 deden dit wel en overtuigend. Aan kop staat een fonds van Pimco. 'Maar omdat de portefeuille niet bekend is bij Morningstar, is het moeilijk aan te wijzen welke factoren tot dit succes hebben geleid', aldus de fondsanalist. 'Voor de overige vier fondsen is dit wel mogelijk.'

'Zo dankt het fonds van Brandes de sterke prestaties dit jaar met name aan een overweging van Braziliaanse aandelen, terwijl er in vrijwel alle sectoren sprake was van een sterke aandelenselectie.' Van Genderen wijst op keuzes in de sector financials, waaronder de Braziliaanse banken Bank Bradesco en Banco do Brasil. 'De overweging naar kleinere aandelen hielp daarentegen niet.'

Hetzelfde geldt voor IPM. Al was het minder mate, de overweging van Brazilië droeg bij aan de prestaties. 'Dit fonds kende ook sterke aandelenselectie, maar dan in een beperkt aantal sectoren, waaronder basismaterialen (hoewel beperkt in weging kent de portefeuille een negental posities in deze sector die dit jaar met meer dan 100 procent zijn gestegen), financials en consumentengoederen.'

Het Templeton fonds profiteert dit jaar zeer sterk van de aandelenkeuzes binnen de financiële sector, hetgeen vrijwel volledig de goede prestaties verklaart. Van Genderen: 'Ook hier zijn de Braziliaanse banken de vaandeldragers, met opnieuw Bank Bradesco en daarnaast Itau Unibanco als de beste performers.'

'Het fonds van BlackRock tot slot heeft, afgezien van een overweging in Brazilië, geen uitgesproken performance driver die de outperformance van dit jaar in belangrijke mate verklaart', constateert de Morningstar-analist.

Top 5 aandelen opkomende markten

FN Top 5 week 41 Aandelen emerging markets tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per eind september. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings