Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen die een Narrow of Wide Moat Rating hebben, zal vanaf 2017 een maandelijks terugkerend thema zijn op onze website. Dit is de lijst voor januari.

Robert van den Oever 09 januari, 2017 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

Zes van de zeven afvallers van de Morningstar Europe Core Pick List voor januari zijn verdwenen vanwege een positieve reden: hun aandelenkoersen zijn dusdanig gestegen dat ze niet langer ondergewaardeerd zijn. De zes zijn: Givaudan (grondstoffen), Sky (telecommunicatiediensten), Bayerische Motoren Werke (BMW) (cyclische consumentengoederen), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (financiële diensten), Novartis (gezondheidszorg)en GEA Group (industrie).

De zevende is Centrica en die is van de lijst verdwenen omdat de sector nutsbedrijven als geheel momenteel een minder gunstige koers/Fair Value verhouding kent dan andere sectoren. In andere sectoren zijn aantrekkelijkere alternatieven te vinden.

Aantrekkelijkst gewaardeerd en Moat
De Morningstar Europe Core Pick List omvat de aan de Europese beurzen genoteerde bedrijven die in de ogen van Morningstar’s aandelenanalisten het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

Duurder door koersstijging
Voor januari geldt dat de hele lijst duurder is geworden als gevolg van koersontwikkelingen. De sector gezondheidszorg kent de hoogste korting, dus de gunstigste verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value. De sector telecommunicatie is goede tweede. De duurste sectoren zijn momenteel energie en nutsbedrijven. Van beide prijkt dan ook maar één bedrijf op de site.

De nieuwkomers
De lijst met nieuwkomers die de plek innemen van de bovengenoemde afvallers, bevat om te beginnen geen speler uit de sector nutsbedrijven, ter vervanging van Centrica. Want die sector heeft zoals boven aangestipt momenteel te kampen een relatief ongunstige verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value bij veel van zijn spelers. Daarom zijn twee nieuwe bedrijven op de Europe Core Pick List afkomstig uit de financiële sector: Edenred en Julius Baer Gruppe.

De overige aanwinsten zijn Syngenta (grondstoffen), SFR Group (telecommunicatie), Johnson Controls International (cyclische consumentengoederen), Sanofi (gezondheidszorg) en Rolls-Royce Holdings (industrie).

Deze zeven bedrijven zijn momenteel de goedkoopste aandelen op basis van hun koers/Fair Value verhouding, oordeelt Morningstar’s Europese aandelenanalistenteam. Twee namen lichten we nader toe.

ECPL 2017 01 Sanofi

Sanofi is een farmaciegigant die geneesmiddelen produceert op het gebied van met name kankerbestrijding, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en vaccinaties zoals Lantus, een insuline-injectiepen. Morningstar-analist Damien Conover geeft Sanofi een Wide Moat rating mee vanwege de sterke prijsmacht die het bedrijf heeft met zijn gepatenteerde medicijnen. Die verdiencapaciteit zorgt voor een rendement op geïnvesteerd vermogen dat hoger ligt dan de kapitaalkosten. En dat blijft zo in de toekomst, verwacht Conover, verwijzend naar nieuwe potentiële ‘blockbuster’ medicijnen tegen multiple sclerose die in de pijplijn zitten. Ook op het gebied van diabetes zitten er nieuwe grote namen aan te komen die een goede aanvulling vormen op het bestaande aanbod van Sanofi.

ECPL 2017 01 Edenred

Edenred is een Franse financiële dienstverlener die tal van prepaid bedrijfstoepassingen aanbiedt, zoals tankpassen en maaltijdvouchers, maar ook kostendeclaratiesystemen. Morningstar-analist Michael Field kent het bedrijf een Wide Moat rating toe vanwege het netwerk-effect dat de deelnemers aan de prepaid kaarten genereren. In het bijzonder Ticket Restaurant, Edenred’s grootste en belangrijkste product, werkt als een permanente aanjager: hoe meer deelnemers, hoe meer bedrijven gaan meedoen, omdat het aantrekkelijk voor ze is. Edenred heeft volgens de analist een sterk track record in het uitrollen van zijn ‘employee benefit’ productprogramma’s. Elk jaar komt er een land bij waar het voet aan de grond zet met zijn activiteiten en de analist ziet daar voorlopig geen einde aan komen.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor januari:

Europe Core Pick List 2017 01 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - december 2016

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten