Drie voorbeelden van hoog-dividend ETF’s met een hoge overtuiging

Morningstar besteedt deze week uitgebreid aandacht aan dividendbeleggen. Eerder behandelden we de 4 factoren die van belang zijn bij dividendbeleggen. Ook waarschuwden we u voor de gevaren van te sterke focus op dividendrendement, met voorbeelden van fondsen die onderuit gingen. Deze keer geven we u drie voorbeelden van fondsen die het wel goed doen en waar Morningstar een hoge overtuiging op heeft.

Robert van den Oever 09 augustus, 2017 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelen met het hoogste dividendrendement dragen het risico in zich dat het dividend niet houdbaar is en dat het mes erin gaat. Om dat risico te vermijden, is het niet nodig om hoog-dividend aandelen helemaal terzijde te schuiven. Het is zaak om er daarnaast een extra factor op los te laten. Bijvoorbeeld brede diversificatie aan de hand van weging naar marktkapitalisatie. Zo’n weging vermindert de invloed van namen die anders puur door hun hoge dividendrendement een grote positie in de portefeuille zouden krijgen.

Vanguard High Dividend Yield ETF - Silver

Een ETF die dit toepast, is de Vanguard High Dividend Yield ETF. Dit fonds mikt op de bovenste helft van alle dividendbetalende Amerikaanse aandelen en weegt de posities naar marktkapitalisatie, en dat laat de portefeuille neigen naar zeer winstgevende volwassen bedrijven.

Over de periode vanaf de oprichting van het fonds in november 2006 tot en met mei 2017 laat het fonds een lagere volatiliteit zien dan de Russell 1000 Value Index en ook houdt het fonds beter stand dan de index tijdens dalingen in de markt. Dus terwijl dit fonds mikt op een hoog dividendrendement, weet het tegelijkertijd de risico’s te beperken door brede diversificatie en neiging naar sterke large-cap aandelen. Dit fonds krijgt daarom een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Vanguard Dividend Appreciation ETF - Gold

In de eerdere twee artikelen over dividendbeleggen behandelden we naast de focus op dividendrendement ook de focus op dividendgroei. Een fonds dat die strategie toepast zonder in de valkuilen te trappen die we hebben geschetst, is de Vanguard Dividend Appreciation ETF, die van Morningstar een Analyst Rating van Gold krijgt.

De aanpak is in eerste aanleg ook gestoeld op selectie van namen die meerdere jaren achtereen hun dividend verhoogd hebben. Daarna echter volgen extra screeningen om vast te stellen welke namen waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om dat patroon van dividendverhoging vast te houden. Vanguard maakt niet in detail duidelijk hoe die screening precies in zijn werk gaat, maar deze zorgt er wel voor dat hoog-dividend namen met een hoge schuldpositie en lagere winstgevendheid (gemeten als rendement op het geïnvesteerd vermogen) buiten de selectie vallen. Dit leidt er concreet toe dat deze ETF momenteel geen enkele blootstelling heeft aan de energiesector, terwijl die bij de eerder behandelde PowerShares Dividend Achievers ETF zo’n 10% van de portefeuille uitmaakt.

De aanpak van Vanguard Dividend Appreciation ETF heeft geholpen om aandelen zoals Bank of America en Citigroup te vermijden, al zaten American International Group en Lehman Brothers eind 2007 wel in portefeuille. Belangrijker is dat de criteria ervoor hebben gezorgd dat de verliezen tijdens de financiële crisis binnen de perken bleven. Want van 8 oktober 2007 tot 9 maart 2009 verloor de ETF cumulatief 46,4%, terwijl de PowerShares Dividend Achievers ETF 53,2% daalde en de Russell 1000 Index nog meer verloor op 55,1%.

Bovendien wist de Vanguard ETF meer dividendgroei te realiseren dan zijn concurrent en dan de index. Het dividend van de Vanguard ETF steeg tussen 2007 en 2016 met 8,6%, terwijl de PowerShares Dividend Achievers ETF 6,7% en de iShares Russell 1000 ETF 6,5% dividendgroei boekten.

WisdomTree US Quality Dividend Growth ETF - Bronze

Een ander fonds dat zich goed realiseert dat het verleden niet de toekomst voorspelt, is de WisdomTree US Quality Dividend Growth ETF. Die hanteert een meer vooruitkijkende aanpak die verder reikt dan allen dividend. Het selecteert Amerikaanse dividendbetalers die hoge winstgroeivooruitzichten voor de lange termijn en een hoog rendement op eigen vermogen en activa. Aandelen die aan die criteria voldoen, worden vervolgens gewogen naar niveau van dividendbetaling, hetgeen voorkomt dat het fonds te veel dure namen in portefeuille neemt.

De portefeuille die daar uit komt rollen heeft een neiging naar zeer winstgevende aandelen met een Wide Economic Moat die naar de toekomst toe hun concurrentievoordeel zullen weten te handhaven. Echter, de portefeuille is gevoeliger voor de economische cyclus en markfluctuaties en biedt minder weerstand tegen marktdalingen. Ondanks dit nadeel is de focus op de fundamentele drijfveren achter dividendgroei een goede strategie en Morningstar geeft deze ETF een Analyst Rating van Bronze.

Dit is het derde en afsluitende artikel in een serie artikelen over dividendbeleggen met ETF's. Het eerste deel is maandag verschenen en het tweede deel kreeg u dinsdag.

 

Lees meer over dividendbeleggen:

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Defensieve dividendfondsen

Pas op met dure dividendaandelen

Hoog dividend: te mooi om waar te zijn

Hier kraakt het dividend

Tien niet te missen weetjes over dividendbeleggen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten