Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, toont voor september een gemiddeld aantal wisselingen. Zes aandelen verdwenen van de lijst en evenzoveel kwamen er bij. Koersstijgingen en nieuwe fair value berekeningen liggen ten grondslag aan de wisselingen op de lijst.

Robert van den Oever 18 september, 2017 | 16:05
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor september laat een gemiddeld aantal wisselingen zien. Er verdwenen 6 bedrijven van de lijst en daar kwamen er evenzoveel voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De FTSE 100 liep in augustus licht op met 0,2%. Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, werd goedkoper en noteert tegen 105% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder nog 106% was, en de maand daarvoor 107%.

Wat de verhouding koers/Fair Value betreft is er deze maand behoorlijk wat veranderd. Die verhouding is voor de gehele lijst gemiddeld met 198 basispunten gedaald.

De sector gezondheidszorg is onveranderd de sector met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren industrie en defensieve consumentengoederen. die laatste wordt op de lijst vertegenwoordigd door maar één bedrijf: Imperial Brands.

Overigens telt ook de technologiesector maar één naam op de lijst, terwijl de ernergiesector er nu drie telt, en dat is een duidelijke breuk de lange traditie dat die maar één naam op de lijst had.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Deze maand zijn twee aandelen vervangen door andere bedrijven in hun sector omdat de Morningstar-aandelenanalisten de Fair Value calculaties voor ze verlaagd hebben.

Analist Allan Nichols verlaagde de Fair Value voor SFR van 37 naar 34,50 euro, en daardoor is de waardering een stuk minder gunstig. SFR maakt voor de communicatiesector daarom plaats voor Orange.

In de sector industrie verlaagde analist Kristoffer Inton zijn verwachtingen voor LafargeHolcim. Dat aandeel gaat daarom van de lijst af en wordt vervangen door HeidelbergCement.

De koers van het aandeel Swedbank is afgelopen maand dusdanig opgelopen dat de waardering minder gunstig is geworden. Bij Svenska Handelsbanken is die nu gunstiger, en daarom komt dat aandeel in lijst ten koste van Swedbank.

Het aandeel Gas Natural komt op de lijst omdat analist Tancrede Fulop begonnen is het aandeel te volgen en uit zijn rapport komt voor Gas Natural een gunstige waardering naar voren. Daarom bemachtigt het een plek op de lijst ten koste van SSE.

Twee aandelen uit de sector defensieve consumentengoederen die afvielen zijn Danone en Unilever. De nieuwkomers die hun plaats innnemen, zijn afkomstig uit de energiesector: Core Laboratories en Frank's International.

Zoals altijd lichten we ook nu weer twee nieuwkomers wat meer in detail toe, te beginnen met Core Laboratories:

ECPL 2017 09 Core Laboratories

Core Laboratories heeft zijn hoofdzetel in Nederland is levert diensten aan olie- en gasbedrijven voor het verbeteren van hun productie aan de hand van analyses. Het bedrijf is een multinationale reus met aanwezigheid in 50 landen. In de markt variëren de meningen over de gevoeligheid van Core voor de gedaalde olieprijs en de cycliciteit in de oliemarkt. Morningstar-analist Preston Caldwell vindt dat Core goed in staat is om weerstand te bieden tegen het ongunstige klimaat bin de olie-industrie vanwege de uniciteit van zijn reservoir-analyse-technieken die veel verder gaan dan diensten van andere olie-servicesbedrijven en die ook bruikbaar zijn voor bestaande reeds geëxploiteerde olievelden. Volgens de analist is Core dus afdoende gewapend tegen het gure klimaat.

ECPL 2017 09 Shire

Niet nieuw deze maand, maar al wat langer op de lijst prijkend is Shire. Dit aandeel is na Roche het goedkoopste aandeel op de lijst. Omdat we Roche eerder al hebben toegelicht, besteden we nu aandacht aan Shire. Het is een gediversifieerd Iers farmaciebedrijf dat sterk is gegroeid door een reeks overnames. Daardoor is het oorspronkelijke specialisme in neurologie verbreed is dat is een goede zaak, vindt Morningsatr-analist Karen Andersen. Het aandeel heeft het dit jaar tamelijk slecht gedaan, en Andersen heeft haar Fair Value-schatting al verlaagd, maar desondanks is het zeker bij de huidige koers interessant uit oogpunt van waardering. De markt is erg negatief over de concurrentie die generieke fabrikanten bieden tegen enkele toonaangevende middelen van Shire. Andersen is daar beduidend minder negatief over. Er zitten voldoende sterke namen in de line-up die volgens haar voorlopig voor voldoende groie zullen blijven zorgen. Ook nieuwe middelen op het gebied van aandachtsstoornissen, een belangrijk specialisme, zullen bijdragen aan toekomstige groei.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor september:

Europe Core Pick List 2017 09 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen - augustus

- Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

- De cloud: luchtkasteel of groeibriljant?

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings