Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, laat voor oktober wat minder wisselingen zien dan een maand geleden. Vijf aandelen verdwenen van de lijst en evenzoveel kwamen er bij. Twee daarvan zijn zodanig in koers opgelopen dat er aantrekkelijker alternatieven voorhanden zijn.

Robert van den Oever 11 oktober, 2017 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor oktober laat een gemiddeld aantal wisselingen zien. Er verdwenen 5 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 5 nieuwe voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De FTSE 100 is in september met 0,88% gedaald. Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, werd goedkoper en noteert tegen 108% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder nog 105% was, en de maand daarvoor 106%.

Wat de verhouding koers/Fair Value betreft is er deze maand behoorlijk wat veranderd. Die verhouding is voor de gehele lijst met gemiddeld 130 basispunten gestegen.

Net als in de afgelopen maanden is de sector gezondheidszorg nog steeds de sector met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, gevolgd door de sector nutsbedrijven. Ook de sector grondstoffen, deze maand slechts door één aandeel vertegenwoordigd, is aantrekkelijk gewaardeerd.

Overigens telt ook de technologiesector maar één naam op de lijst, terwijl de sector defensieve consumentengoederen er nu drie telt. Daarmee draait het beeld voor deze sector behoorlijk ten opzichte van een maand eerder, toen die maar één naam op de lijst had.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Deze maand zijn twee aandelen vervangen door andere bedrijven in hun sector omdat hun koersen zodanig waren opgelopen dat er aantrekkelijker alternatieven opdoken.

HeidelbergCement verdwijnt van de lijst omdat de koers 10% is opgelopen. Daardoor is binnen deze sector LafargeHolcim nu aantrekkelijker gewaardeerd. Overigens is Morningstar-analist Kristoffer Inton van mening dat de koerssprong van HeidelbergCement vooral is veroorzaakt door de overname van Italcementi. De jongste kwartaalresultaten hielden volgens hem in operationele zin niet over, met volumedalingen in de belangrijkste segmenten van de business.

Frank's International moet in de energiesector plaatsmaken na een koersstijging van 20%, terwijl Morningstar-analist Preston Caldwell zijn Fair Value gelijk houdt, waarbij hij aantekent dat het management van het bedrijf de huidige strategie met succes uitvoert. 

Daar komt geen ander energie-aandeel voor terug. Wel aandelen in de sector defensieve consumentengoederen: Unilever en Reckitt Benckiser

In de sector financials vindt ook een wisseling plaats: Svenska Handelsbanken verdwijnt van de lijst en daarvoor in de plaats komt KBC Group

De laatste wissel in de sector gezondheidszorg, waar GlaxoSmithKline verdwijnt ten gunste van ConvaTec Group, dat momenteel van alle aandelen op de lijst noteert tegen de hoogste korting ten opzichte van zijn Fair Value: 19%. Hieronder een toelichting op ConvaTec:

ECPL 2017 10 Convatec

Van origine is ConvaTec Group een spin-off van Bristol-Myers Squibb. Het ontwikkelt en produceert geavanceerde wondverzorgingsproducten, stoma's, incontinentiematerialen en hulpmiddelen voor zorg in ziekenhuizen en thuiszorg. Morningstar-analist Debbie Wang wijst op de focus op chronische zorg, wat een constante omzetstroom oplevert. Het bedrijf is nogal achtergebleven bij zijn belangrijke concurrent Coloplast, maar analist Wang ziet voldoende kansen om dat weer in te halen. Stoma en incontinentie zijn markten waar slechts weinig spelers actief zijn en dat geeft hen een concurrentievoordeel, ofwel economic moat. De markt voor wondverzorging zal blijven groeien, naar verwachting met zo'n 5% per jaar gemiddeld.

ECPL 2017 10 Reckitt Benckiser

Reckitt Benckiser presteerde in de eerste helft van zijn lopende boekjaar conform de eigen verwachtingen en die van Morningstar-analist Philip Gorham. Daarom laat de analist zijn calculaties en Fair Value ongewijzigd. Het bedrijf produceert een reeks merken voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging, zoals Calgon, Lysol, Finish en Mucinex. Veel van die producten zijn nummer 1 of 2 in hun categorie en daardoor kent Gorham het bedrijf een Wide Moat rating toe.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor oktober:

Europe Core Pick List 2017 10 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen - oktober

- ABN Amro, sterke nationale speler met goede kostencontrole

- Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

- Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten