Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, laat voor november beduidend méér wisselingen zien dan een maand geleden. Maar liefst 9 aandelen verdwenen van de lijst en evenzoveel kwamen er bij. De koersstijgingen van afgelopen maand op de beurzen leidden tot de meeste van deze wijzigingen.

Robert van den Oever 08 november, 2017 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor november laat beduidend méér wisselingen zien dan die van een maand geleden. Er verdwenen 9 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 9 nieuwe voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De FTSE 100 is in oktober met 1,63% gestegen. Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 111% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder nog 108% was, en de maand daarvoor 105%.

Wat de verhouding koers/Fair Value betreft is er voor november maar weinig veranderd. Die verhouding is voor de gehele lijst slechts 68 basispunten gedaald.

Net als in de afgelopen maanden is opnieuw de sector gezondheidszorg degene met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, gevolgd door de sector nutsbedrijven en de sector communicatiediensten.

Eveneens net als in voorgaande maanden telt de technologiesector maar één naam op de lijst, net als de energiesector.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
De opvallendste afvaller voor deze maand is Pearson. De Britse uitgever kende voor zowel de in Londen genoteerde als de in New york genoteerde een koersstijging van 14% en daardoor is het niet langer voldoende aantrekkelijk gewaardeerd. Daarom maakt het aandeel nu plaats voor Publicis Groupe.

Ook GEA Group boekte een interessante koersstijging van 6-7%, zodat het eveneens niet langer aantrekkelijk genoeg gewaardeerd is. Kion Group neemt de plaats van GEA op de lijst in.

ConvaTec verdwijnt van de lijst omdat Morningstar-analist Debbie Wang haar Fair Value voor het aandeel medio oktober heeft verlaagd. Het aandeel, zowel de Londense als de New Yorkle notering, moesten 30% prijsgeven vanwege lagere omzetverwachtingen voor de wondverzorgings- en stoma-activiteiten. Hiervoor in de plaats komt GlaxoSmithKline op de lijst. Een maand geleden was het nog andersom.

Naast de uitgevers is er in de sector consumer cyclical nog een wissel: Kingfisher gaat er uit ten faveure van WPP

In de telecommunicatiesector wisselt Orange van plek met Liberty Global. Bij de financials verdwijnt KBC Group van de lijst en komt Swedbank erop. De sector nutsbedrijven ziet National Grid verdwijnen en verwelkomt SSE.

Bij de sector industrie nomende we al GEA, maar ook Prosegur Compania De Seguridad verdwijnt en wordt opgevolgd door Royal Philips.

Tot slot een wissel tussen sectoren: Core Laboratories verdwijnt voor de energiesector en HeidelbergCement komt er voor de grondstoffensector voor in de plaats. 

Zoals gebruikelijk lichten we weer twee van de nieuwkomers op de lijst toe:

ECPL 2017 11 Glaxo Smith Kline

GlaxoSmithKline is een van de grootste bedrijven in de farmaceutische industrie, gemeten naar omzet. Het bedrijf richt zich op diverse behandelingen, waaronder luchtweg- en antivirale producten, evenals op vaccins en consumentenproducten. Na de derdekwartaalcijfers eind oktober heeft Morningstar-analist Damien Conover GlaxoSmithKline opnieuw tegen het licht gehouden en hij vindt het aandeel nog altijd ondergewaardeerd. Positieve ontwikkelingen zijn de gestage groei in consumentenproducten, vaccins en HIV-medicijnen, die de verwachte tegenwind van generieke concurrentie voor het luchtwegmedicijn Advair in 2018 zullen compenseren. Volgens Conover zit het nog steeds goed met de Wide Moat rating van het bedrijf, vanwege de merkkracht in het consumentengedeelte en de vaccins, en kostenvoordelen. De zorgen bij beleggers over een dividendverlaging zitten al in de huidige aandelenkoers ingeprijsd en de kwartaalresultaten waren conform de verwachtingen van analisten en het bedrijf zelf. Conover acht een dividendverlaging niet waarschijnlijk.

ECPL 2017 11 WPP

Advertentie- en reclamefirma WPP krijgt van Morningstar-analist Ali Mogharabi een Narrow Moat rating. Hij verwacht dat het bedrijf zijn positie als marktleider kan handhaven aangezien het concurrerende autonome groei boekt, overnames blijft doen en zich in toenemende mate richt op snelgroeiende opkomende digitale advertentiemarkten. Hoewel WPP's derdekwartaalresultaten lager uitkwamen dan Mogharabi's verwachtingen, heeft de analist er vertrouwen in dat het bedrijf zijn immateriële activa te gelde kan maken rondom zijn merkkracht en dat de sterke reputatie van zijn advertentiebureaus de groei verder ondersteunt. De huidge koers impliceert een opwaarts potentieel van 29% tot aan Mogharabi's Fair Value, en dat is een aantrekkelijke korting.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor november:

Europe Core Pick List 2017 11 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap

- Philips kan met healthcare meer waarde creëren dan beleggers denken

- ABN Amro, sterke nationale speler met goede kostencontrole

- Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings