Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, laat voor februari weer wat meer wisselingen zien dan de lijst over januari. Koersstijgingen in januari zorgden ervoor dat een aantal aandelen op waarderingsgronden van de lijst is verdwenen.

Robert van den Oever 09 februari, 2018 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor februari laat wat meer wisselingen zien dan die van een maand geleden. Er verdwenen 6 bedrijven van de lijst en daar kwamen ook weer 6 nieuwe voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 111% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand eerder 109% was.

Wat de verhouding koers/Fair Value betreft, valt op dat de lijst als geheel duurder is geworden, met een gemiddelde stijging van 183 basispunten.

Net als in de afgelopen maanden is opnieuw de sector gezondheidszorg degene met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Value, gevolgd door de sectoren industrie en communicatiediensten.

Eveneens net als in voorgaande maanden zijn de technologie- en de energiesector ieder maar met één naam op de lijst vertegenwoordigd.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers
De afvallers voor deze maand zijn Bayerische Motoren Werke, Hennes & Mauritz (beide sector cyclische consumentengoederen), Reckitt Benckiser Group (defensieve consumentengoederen), Elekta (gezondheidszorg), GEA Group (industrie) en Infineon Technologies (technologie). 

Hennes & Mauritz rapporteerde onlangs vierdekwartaalcijfers en die waren voor Morningstar-analist Bridget Weishaar aanleiding om haar Fair Value calculatie voor de kledingretailer te verlagen. Weishaar ziet in de kwartaalresultaten redenen tot zorg over de snelheid van handelen in de leveringsketen. Het was altijd een belangrijk kenmerk van H&M dat het razendsnel nieuwe collecties kan maken en in de winkels kan krijgen. Het almaar uitdijende winkelnetwerk draagt het gevaar in zich dat dat er logheid ontstaat die de noodzakelijke snelheid in de weg zit. De toename van online winkelen maakt het des te belangrijker dat de winkels snel inspelen op verandering van de consumentenvraag.

Het aandeel Elekta verdwijnt van de lijst omdat het aandeel in januari sterk is opgelopen. Door de koersstijging van 15% afgelopen maand is het verschil tussen de actuele koers en de Fair Value drastisch verkleind, zozeer dat er nu alternatieven voorhanden zijn die meer ondergewaardeerd zijn.

Het argument van koersstijging geldt ook voor de aandelen BMW en Reckitt Benckiser die beide met zo'n 9% stegen in de voorbije maand.

Nieuwkomers
De nieuwkomers op de lijst zijn Industria De Diseno TextilPublicis Groupe (cyclische consumentengoederen), Anheuser-Busch InBev (defensieve consumentengoederen), Shire (gezondheidszorg), Meggitt (industrie) en SAP (technologie).

Uit dit rijtje zijn Shire en Meggitt veruit de goedkoopste namen met ieder een korting van circa 15% ten opzichte van hun Fair Values.

ECPL 2018 02 Shire

De Ierse gespecialiseerde medicijnfabrikant Shire heeft een Narrow Moat rating gekregen van Morningstar-analist Karen Andersen. Het bedrijf is gegroeid dankzij fusies en overnames, zoals die van Transkaryotic Therapies in 2005 en die van New River in 2007. Beide voegden specialistische geneesmiddelen voor specifieke aandoeningen toe aan het assortiment van het bedrijf. Echter, concurrent Roche heeft succesvolle testen met een aantal middelen afgerond, terwijl Shire juist tegenslag had bij testen met een middel tegen het Hunter syndroom. Dat bracht analist Andersen tot een verlaging van de Fair Value. Shire blijft nogal afhankelijk van verdere overnames om de productenportefeuille met succes uit te breiden. Het track record met eerdere overnames is in elk geval succesvol gebleken.

ECPL 2018 02 Meggitt

Meggitt heeft eveneens een Narrow Moat rating en het aandeel is eveneens ondergewaardeerd. Het bedrijf doet specialistisch ontwikkelingswerk voor bepaalde componenten voor de burgerluchtvaart, militaire doeleinden en toepassingen in de energiesector. De remsystemen voor vliegtuigen van Meggitt zijn marktleider in zakelijke, regionale en militaire luchtvaart, en vormen eenvijfde van Meggitts totale business. De sterke marktpositie is voor Morningstar-analist Jeffrey Vonk een belangrijk gegeven, want eenmaal geleverd op een nieuw toestel, blijft de eigenaar voor onderhoud en vervanging terugkomen bij de originele leverancier. Bovendien willen vlooteigenaren veiligheid en zekerheid voor kritische onderdelen, dus is de klantentrouw hoog en de band tussen klant en leverancier heel sterk, hetgeen duidelijk bijdraagt aan de moat. Vonk wijst ook op de hoge investeringen in onderzoek & ontwikkeling die in 2016 een piek hebben bereikt, zodat voor de komende jaren een hogere winstgevendheid te verwachten is.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor februari:

Europe Core Pick List 2018 02 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Sterk presterend Philips nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd

Zit er nog waarde in Amerikaanse aandelen?

- Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie

- Luxe-goederen sector is overgewaardeerd door inprijzen toekomstige groei

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten