Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices zijn in maart gedaald, zodat de waarderingen op de Large Cap Global Core Pick List voor april op zeer aantrekkelijke niveaus liggen. Het verschil met een maand eerder is behoorlijk groot. Bekijk het overzicht voor april.

Robert van den Oever 17 april, 2018 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind maart op 85% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren. Een maand eerder was dat respectievelijk 87% en 102%, en per eind januari was het nog 91% en 106%. De waarderingen zijn de afgelopen tijd dus duidelijk omlaaggekomen.

De sector met de laagste waardering blijft gezondheidszorg die nu noteert op 80% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, energie, financials, industrie, grondstoffen, vastgoed, telecommunicatie en nutsbedrijven, die allemaal op minder dan 90% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: 'consumer discretionary'
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Advance Auto Parts en Tractor Supply ten gunste van Discovery Communications en General Motors. Morningstar-analist Neil Macker licht toe waarom Discovery Communications interessant is:

'Discovery Communications zal kunnen profiteren van groeiende internationale dekking van betaaltelevisie, aangezien de business buiten de Verenigde Staten nu al 50% van de omzet en 45% van de winst uitmaakt. Die internationale tak is twee decennis geleden begonnen en is nu actief in 220 landen en telt meer dan 3 miljard kijkers. De meeste televisiedistributeurs (kabel, satelliet, enzovoort) zijn van mening dat hun zenderaanbod afdoende is en zien geen noodzaak tot uitbreiding. Een nieuwe aanbieder kan die weigering tenietdoen door te betalen voor doorgifte van zijn inhoud, maar zo'n tactiek is niet weggelegd voor kleinere bedrijven. Maar aangezien de kanalen op de netwerken van Discovery Communications tot de meest bekeken ter wereld behoren, zorgen die voor een constante stroom affiliate fees en advertentie-inkomsten. Discovery kan zijn bestaande kanalen gebruiken om distributie te verwerven voor zijn nieuwe kanalen.' 

'Consumer staples'
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnt Unilever om plaats te maken voor British American Tobacco. Analist Philip Gorham over de keuze voor BAT:

'Rokers hebben een grote merkentrouw jegens het merk dat ze roken. British American Tobacco heeft een portfolio met een reeks sterke merken over het gehele prijsspectrum en het kan dit intellectueel eigendom prima benutten. Ondanks het reclameverbod op tabaksproducten in veel ontwikkelde landen, kunnen tabaksfabrikanten toch hoge prijzen en dito marges vragen voor hun premium merken, waarbij de merkentrouw op zijn hoogst is. Het aanbod van BAT bestaat voor ongeveer eenderde uit premiummerken, zoals Dunhill, Kent, Lucky Strike en Rothmans. Die merken groeien sterker dan de markt. Wel vormt de strenge regelgeving een obstakel voor innovatie, maar daar hebben potentieel nieuwe spelers in de markt meer last van dan de grote gevestigde namen zoals BAT.'

Energie
In de energiesector moet Andeavor wijken voor Enterprise Products Partners.

Financials
In de financiële sector komen Wells Fargo en Credit Suisse Group nieuw op de lijst. Dat gaat ten koste van Canadian Imperial Bank of Commerce en Affiliated Managers Group. Analist Jim Sinegal over Wells Fargo:

'Het concurrentievoordeel van Wells Fargo vindt zijn oorsprong bij de kernactiviteiten in bankieren in de kostenvoordelen en een hoge drempel voor klanten om over te stappen. Dat laatste geldt ook bij het vermogensbeheer voor welgestelde klanten. De financieringskosten zijn het sleutelelement: 20% van het kapitaal wordt gefinancierd door deposito's waar geen rente op zit. Verder heeft de bank een omvangrijk kantorennetwerk, waardoor het in eenderde van zijn regio's marktleider is en in de overige tweederde de nummer twee of drie. De bank heeft zijn marktaandeel in deposito's vergroot naar ten minste 10% in 21 Amerikaanse staten. De focus op cross-selling leidt tot langdurige relaties met klanten en een betere benutting van de balans: elke dollar op de balans resulteert in meer omzet dan bij concurrenten.' 

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Celgene, Merck en GlaxoSmithKline van de lijst en daarvoor in de plaats komen Expresss Scripts, Cardinal Health en Bayer. Morningstar-analist Vishnu Lekraj over Express Scripts:

'Express Scripts heeft een Wide Economic Moat omdat het bedrijf door zijn grote volume aan claims twee belangrijke drijvers in deze industrie kan benutten: superieure prijsmacht richting zijn leveranciers en een ongeëvenaard laag centraal kostenniveau. Met in totaal voor 1,3 miljard dollar aan claims onder zijn beheer kan PBM gunstige prijzen afspreken met leveranciers. Doordat het goedkope producten kan aanbiden, weet het veel klanten te trekken, en tegelijk kan het door het volume zijn marges op peil houden. Het schaalvoordeel komt ook tot uitdrukking in het effect dat elke claim die volgt op een vergelijkbaar type claim, winstgevender is. Met andere woorden; als een type claim eenmaal is verwerkt, dan is elke volgende profijtelijker. De voordelen die Express Scripts heeft op zijn concurrenten hebben geleid tot bovengemiddelde winsten voor deze sector, en wij verwachten dat dit voorlopig zo zal blijven.'

Vier wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vier wisselingen: Alliance Data Systems, BaiduQorvo en Broadcom zijn nieuw en KLA-Tencor, Western Union, Analog Devices en Alibaba Group Holding verdwijnen van de lijst. Analist Brian Colello over Broadcom:

'Het samengaan van Avago en Broadcom tot Broadcom Limited heeft een semiconductor powerhouse doen ontstaan. Avago's sterke groei in winstgevende niches, zoals draadloze radiofrequentie filters in smartphones, en een agressieve overnamestrategie zijn nu gecombineerd met Broadcoms marktleiderschap in netwerken, breedband en connectiviteit chips. Broadcom Limited kan een van de grotere en sterkere spelers in dit segment worden gezien het intellectueel eigendom van de ontwerpen en het brede aanbod.' 

Vastgoed
In de vastgoedsector wisselt HCP van plek met Vornado Realty.

Telecommunicatie
In de telecommunicatiesector verdwijnt KDDI van de lijst en daarvoor in de plaats komt Orange. Morningstar-analist Allan Nichols licht toe:

'Orange zal het meest profiteren van de trend in deze industrie naar het samenvoegen van diverse diensten, dus triple play (vaste telefonie, internet en betaaltelevisie) samenbrengen met mobiele telefonie. Convergence leidt tot een betere opbrengst per klant en lagere kosten. Als 4G en glasvezel worden gecombineerd, kunnen de netwerkspelers er veel meer uit halen. Orange heeft een uitgebreid netwerk waar ook concurrenten op meeliften en dat is een belangrijk concurrentievoordeel voor de toekomst.'

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor april:

LCGCPL 04 2018 tabel 1
LCGCPL 04 2018 tabel 2

LCGCPL 04 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - april

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

- De Ultimate Stock Pickers kochten heel divers aandelen bij

Dit zijn ondergewaardeerde hoog dividend betalende Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten