Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor oktober zes wisselingen. Dat is iets meer dan het aantal wijzigingen van een maand eerder. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor oktober.

Robert van den Oever 08 oktober, 2018 | 11:32
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor oktober verwelkomt zes nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de zes aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 104% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, net als in september.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets goedkoper is geworden. Er ging gemiddeld 194 basispunten vanaf. Een maand eerder ging er 140 basispunten van af.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door industrie en gezondheidszorg.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Zes afvallers
De lijst voor oktober kent zes afvallers, waarbij koersstijgingen in de afgelopen maand veelal de reden zijn om voor alternatieven te kiezen die nu relatief goedkoper zijn. 

Dat was het geval met het aandeel Orsted. Dat aandeel steeg in september met 8% in koers, terwijl de Fair Value die Morningstar-analist Tancrede Fulop voor het aandeel berekent onveranderd bleef. Het aandeel is bij de huidige koers dan ook fair gewaardeerd en daarom gaat het van de lijst af: er zijn andere aandelen met een aantrekkelijkere waardering.

Kingfisher verdwijnt ook van de lijst nadat Morningstar-analist Jaime Katz de Fair Value heeft verlaagd van 342 pence naar 300 pence. De analist verwacht aanhoudende zwakte bij de belangrijke merken B&Q en Castorama en dat zal het reorganisatieprogramma hinderen. Daarom verlaagd de analist haar prognoses voor omzet en winst van het bedrijf. Hoewel het aandeel Kingfisher goedkoop lijkt, is het toch minder interessant vanwege de magere toekomstperspectieven.

Andere aandelen die deze maand van de lijst verdwijnen zijn Basf, Industria De Diseno Textil, KBC Group en Sanofi.

Vier nieuwkomers

De vier nieuwkomers zijn Publicis Groupe, WPP, BP, Royal Dutch Shell, Lloyds Banking Group en Grifols.

In het bijzonder Royal Dutch Shell en WPP behoren tot de goedkoopste Europese namen; ze noteren tegen een korting van zo'n 15% ten opzichte van hun Fair Value. We lichten beide nader toe:

ECPL 2018 10 WPP

WPP, dat een Narrow Moat rating heeft, is 's werelds grootste reclamebedrijf naar jaaromzet. Het is wereldwijd actief in traditioneel en digitaal adverteren, public relations en consulting. Het aandeel komt op de lijst nadat het in een maand tijd zo'n 10% in koers is gedaald terwijl Morningstar-analist Ali Mogharabi zijn Fair Value handhaaft. Hij verwacht dat WPP zijn positie als marktleider zal versterken door competitieve autonome groei en door overnames plus een sterkere focus op sneller groeiende opkomende markten en digitale diensten. De Narrow Moat van WPP komt voort uit de sterke merken  die onder de holding hangen en door de sterke reputaties van zijn diverse reclamebureaus wereldwijd. Door aanhoudende investeringen in dataverzameling en -analyse zal het concurrentievoordeel verder vergroot worden. Die data maken de reclamecampagnes effectiever, en dat is ten voordele van de klant en van WPP zelf. Vergaande samenwerking tussen de mensen van WPP en de marketeers van zijn klanten maken het voor klanten lastig om over te stappen naar een andere aanbieder, en ook dat ondersteunt de Narrow Moat rating.

ECPL 2018 10 Royal Dutch Shell

Oliereus Royal Dutch Shell heeft van Morningstar-analist Allen Good een Narrow Moat rating gekregen waar het aandeel eerder geen Moat had. Ook verhoogt de analist zijn Fair Value voor het aandeel. De koers van Royal Dutch Shell is afgelopen maand met 5% gestegen, maar vanwege de positieve herbeoordeling door analist Good komt het aandeel toch op de lijst. De Narrow Moat komt voort uit het feit dat de analist meer vertrouwen heeft gekregen in de capaciteiten van Royal Dutch Shell om bovengemiddeld rendement te maken bij een mid-cyclus olieprijs van 60 dollar per vat. De oliegigant heeft de kosten goed in de hand door het geïntegreerde bedrijfsmodel en een sterke concurrentiepositie in downstream, ofwel het proces vanaf raffinage en distributie tot bij de eindklant. Hoewel de winsten niet op het niveau liggen dat haalbaar is bij een olieprijs van 100 dollar per vat of hoger, weet Shell in verhouding tot de huidige olieprijs een goed winstniveau te halen dat bovendien houdbaar is. Zelfs als de olieprijs zou dalen, dan zijn de kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen van de afgelopen jaren voldoende om een passend winstniveau te kunnen blijven halen. Dat is een positief contrast met de periode 2010-2014 toen de winstgevendheid onder druk stond door hoge investeringen in de exploratie en winning van olie en gas. Tegenwoordig liggen de kosten gmiddeld genomen zo'n 30% lager dan in de periode rond 2010.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor oktober:

Europe Core Pick List 2018 10 tabel

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Schikking Tesla's Elon Musk met SEC is verstandige zet

Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Dit zijn de beste bedrijven in industriële automatisering

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten