Marktbarometer november: meeste stijlen weer negatief

De maand november verliep in algemene zin negatief op de aandelenmarkten, na de stevige correctie van oktober. Toch waren er twee segmenten in de Morningstar Style Box die over de afgelopen maand nipt een positief rendement wisten te boeken.

Fernando Luque 07 december, 2018 | 8:45
Facebook Twitter LinkedIn

Het ene stijlsegment was Large Cap Gemengd, dat een plusje van 0,6% behaalde. Het andere was Large-Cap segmenten, Waarde en Groei, doken in het rood met respectievelijk 0,6% en 0,9%.

Het segment Large-Cap Gemengd is tevens het Large-Cap segment dat het dit jaar tot nu toe het beste heeft gedaan. Met 4,8% rendement verslaat het Large-Cap Waarde dat 8,2% verlies lijdt en Large-Cap Groei dat met 3,1% plus een winst haalt, zij het iets minder dan Gemengd.

European Market Barometer Style Returns Nov 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

De aandelen die het meest bijdroegen aan het rendement van het stijlsegment Large-Cap Gemengd, waren met name de grote farmaceutische bedrijven zoals Roche met 6,5% rendement, GlaxoSmithKline met 8,5% en Novartis met 3,8%.

Waarderingen
Door de twee maanden op rij van koersdalingen zijn de waarderingen van de stijlsegmenten aantrekkelijker geworden. Er is maar één segment overgewaardeerd, met een verhouding tussen koers en Fair Value van 1,01, en dat is Mid-Cap Groei.

European Market Barometer Style Valuations Nov 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Sectoren
Desondanks was de sector gezondheidszorg niet de best presterende sector in november. Het rendement van de sector was weliswaar 1,6% positef, maar dat viel bijna in het niet bij de communicatiesector die 8,6% plus boekte. Dat komt omdat de drie grootste telecombedrijven, gemeten naar marktkapitalisatie, flink in koers stegen: Deutsche Telekom met 6,8%, Vodafone met 17,1% en Telefonica met 9,5%.

Zelfs met inbegrip van die koersstijgingen is de sector communicatie nog altijd een van de interessantste sectoren als het gaat om waardering. De sector kent een korting van 16% ten opzichte van de gemiddelde Fair Value die Morningstar ervoor berekent. 

European Market Barometer Sectors Returns Nov 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen van sectoren
De grootste daling is te vinden in de energiesector die in november 6,2% in koers zakte en de sector grondstoffen die 5,3% moest prijsgeven. Energie is nu de goedkoopste sector met een korting van 20%.

European Market Barometer Sectors Valuations Nov 2018

(klik op tabel voor vergroting) 

Large-caps versus small-caps
Dan het verschil in prestaties tussen large- en small-cap aandelen. Onderstaande grafiek laat dat verschil zien voor de periodes uiteenlopend van één maand tot drie jaar. Daarbij valt op dat over de driejaarsperiode de small-caps het duidelijk beter doen, maar over de kortere periodes hun verlies juist weer groter is dan dat van de large-caps

Largevs Small Nov 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer oktober: alle segmenten kleuren bloedrood

Marktbarometer september: groei-stijl duikt in de min, waarde veert op

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings