Marktbarometer januari: alle segmenten flink opgeveerd

Alle segmenten van de Morningstar Style Box zijn in januari flink opgeveerd na de bloedrode decembermaand. De waarde-segmenten namen daarbij een lichte voorsprong op de groei-segmenten. Dit is de Morningstar Marktbarometer over januari.

Fernando Luque 08 februari, 2019 | 11:25
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2019 is positief van start gegaan met aandelenkoersen die flink opveerden ten opzichte van een maand eerder, toen alle negen segmenten van de Morningstar Style Box bloedrood kleurden. In januari waren alle negen segmenten juist helder groen, met koerswinsten tussen 6% en 10,2%.

European Market Barometer Style Returns Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting)

De stijging was te noteren over een breed front, waarbij de waarde-stijl met 7,4% koerswinst een lichte voorsprong nam op de groei-stijl met 7%, dankzij de segmenten small-cap waarde en large-cap waarde.

Valuevs Growth Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting)

Het verschil tussen de stijlen waarde en groei was dus tamelijk klein, maar dat tussen small- en large-caps was veel groter: met 9,5% deden de small-caps het veel beter dan de 6,2% van de large-caps.

Largevs Small Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting)

Sectoren
Op sectorniveau waren de verschillen in januari nog groter. Er was bijvoorbeeld een verschil van 11 basispunten tussen de sector cyclische consumentengoederen die 10% won en de communicatiesector die 1,1% verloor. Dat verlies kwam met name door Deutsche Telekom (-4,3%) en Vodafone (-6,7%).

De winst bij cyclische consumentengoederen was te danken aan LVMH (+8,3%), Inditex (+8,9%) en de Duitse autobouwers Volkswagen (+9,3%) en Daimler (+12,5%).

Andere sectoren die het goed deden in januari zijn grondstoffen en technologie die beide 9,4% wonnen.

European Market Barometer Sectors Returns Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting) 

Waarderingen
Als het gaat om waarderingen is er in de afgelopen maanden weinig veranderd. De waarde-segmenten zijn nog altijd aantrekkelijker dan de groei-segmenten. Vooral het segment Large-Cap Waarde is aantrekkelijk gewaardeerd met een koers/Fair Value verhouding van 0,81.

European Market Barometer Style Valuations Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting) 

Kijken we naar de waarderingen van de sectoren, dan is communicatie nog steeds de goedkoopste sector met een koers/Fair Value verhouding van 0,77, samen met de sector financials met een koers/Fair Value verhouding van 0,84 heeft. De duurste sectoren zijn grondstoffen met 1,08 koers/Fair Value en technologie met een koers/Fair Value van 1,02. 

European Market Barometer Sectors Valuation Jan 2019

(klik op afbeelding voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Morningstar Marktbarometer december: hele Morningstar Style Box kleurt bloedrood

- Morningstar Marktbarometer november: meeste stijlen weer negatief

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten