Fund flows over april: optimisme is weer terug

De instroom in beleggingsfondsen in Europa is in april weer flink opgeveerd. Vooral obligatiefondsen waren in trek. De dip van maart lijkt dus van tijdelijke aard. De beweging van april sluit aan bij de positieve stemming onder fondsbeleggers in de maanden januari en februari. Dit is het Morningstar overzicht van de fondsstromen over de maand april.

Valerio Baselli 28 mei, 2019 | 12:03
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in beleggingsfondsen in Europa is in april flink gestegen ten opzichte van maart. Daarmee lijkt de dip van maart van tijdelijke aard. De positieve stemming van april lijkt weer op die van de maanden januari en februari.

Open-end beleggingsfondsen en ETF's haalden samen netto 11,6 miljard euro aan nieuw vermogen op, waarvan het meeste naar obligatiefondsen ging. Die haalden 27,2 miljard euro op, de op twee na beste maand voor obligatiefondsen sinds juli 2017. Ook allocatiefondsen deden het goed met 2,2 miljard euro netto-instroom.

De pijn zat hem opnieuw bij aandelenfondsen, die per saldo 11,2 miljard euro aan uitstroom kenden, maar dat was aanzienlijk minder dan de 18,1 miljard uitstroom die in maart te noteren was.

Alternatives beleefden de achtste maand op rij van uitstroom. In de afgelopen 12 maanden is het beheerd vermogen van deze categorie met 10% gedaald van 489 naar 423 miljard euro als gevolg van uitstroom en slechte prestaties qua rendement.

Fund Flows 2019 04 Exh 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Actief versus passief

Passief beleggen, dus indexfondsen en Exchange Traded Funds, namen 43% van de instroom van afgelopen maand voor hun rekening. Het marktaandeel van passief is wederom gestegen, van 16% een jaar geleden naar 17,7% per eind april. 

Bij aandelenfondsen is de tegengestelde beweging tussen actief en passief het duidelijkst. Passieve aandelenfondsen haalden in april 2,9 miljard euro op, terwijl actieve aandelenfondsen 14,2 miljard euro zagen wegstromen.

Bij obligatiefondsen deden actieve fondsen het juist goed; die kenden een netto-instroom van 20 miljard euro, de hoogste instroom in een maand sinds januari 2018. Passieve obligatiefondsen haalden 7,2 miljard euro op. In absolute getallen is actief de winnaar, maar kijken we naar de groei in verhouding tot de omvang van de categorie, dan groeit passief veel harder dan actief.

Fund Flows 2019 04 Exh 2 Broad Cat Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Op categorieniveau hebben de obligatiecategorieen zich stevig in de top-5 genesteld, onder aanvoering van flexibele obligaties. Bijna 90% van de instroom in die categorie ging naar een fonds, het Pimco GIS Income fonds dat 2,4 miljard euro ophaalde. Ook opkomende-markten obligaties kenden een hoge instroom. Dat is al heel 2019 zo, en beleggers kijken verder dan de politieke en economisch onrust in bepoaalde opkomende landen. De onderligende fundamentals zijn stevig in een groot deel van het universum aan opkomende markten.

Beleggers zoeken naar rendement naarmate de Amerikaanse en Duitse staatsobligaties rendementen bieden die tot de laagste in jaren behoren en kijken daarom in toemende mate naar gebieden die wat meer risico kennen, maar daar ook een hoger rendement tegenover stellen.

De aandelencategorie Global Large-Cap Blend Equity kent al voor de zesde maand op rij een hoge instroom. In april neigden beleggers vooral naar indexfondsen in deze categorie.

Fund Flows 2019 04 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De categorie Eurozone large-cap equity kende opnieuw de hoogste uitstroom, zowel aan actieve als aan passieve zijde. Het was zelfs de slechtste maand voor deze categorie in zo'n 10 jaar.

De passieve zijde werd geraakt doordat beleggers 731 miljoen euro weghaalden uit de UBS ETF MSCI EMU, en ook 432 miljoen euro uit de Schroder ISF Euro Equity.

Multistrategiefondsen kenden de elfde maand op rij van uitstroom. Dat kwam vooral doordat beleggers 923 miljoen euro onttrokken aan het SLI Global Absolute Return Strategies Fund.

Fund Flows 2019 04 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

De vermogensbeheerder met de hoogste instroom in het actieve segment is opnieuw Pimco, dankzij Pimco GIS Income. Het was de op een na beste maand in 17 maanden tijd dankzij de instroom in de obligatiefondsen en dan met name het Pimco GIS Income Fund.

Bij de passieve aanbieders staat iShares weer bovenaan dankij de de grote vraag naar obligatieproducten. Bestverkocht was iShares Euro High Yield Corporate Bond ETF die 743 miljoen euro ophaalde.

Amundi kende fikse introom in zijn producten voor Amerikaanse large-cap aandelen, en UBS deed goede zaken met zijn wereldwijde obligatie indexfondsen.

Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:

Fund Flows 2019 04 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

De Britse aanbieder Fundsmith kende in april de meeste uitstroom, 2,4 miljard euro, en dat is te wijten aan het Fundsmith aandelenfonds dat belegt in wereldwijde large-cap aandelen. 

Swedbank zag vermogen wegstromen uit zijn fondsen voor Zweedse aandelen, wereldwijde large-cap groei aandelen en Europese large-cap gemengd aandelen. Dat heeft te maken met een switch die de Zweedse pensioenfondsen hebben gemaakt en die beweging liet zich duidelijk voelen in de markt door de omvang van het Zweedse pensioensysteem.

Invesco zag uitstroom bij zijn Europese en Britse large-cap aandelenfondsen. Het Silver-rated Invesco Pan European Structured Equity Fund kende 204 miljoen euro aan uitstroom.

Aan passieve zijde led Lyxor de meeste pijn door de Lyxor S&P 500 ETF. Ook UBS had het lastig, met 740 miljoen euro uitstroom uit de indexfondsen in eurozone large-cap aandelen.

Fund Flows 2019 04 Exh 7 Providers Largest Outflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

De grootste actieve en passieve fondsen

Pimco GIS Income verstevigde zijn positie als grootste fonds door al vier maanden op rij instroom te boeken. In april kwam er 2,4 miljard euro aan nieuw vermogen bij. Sinds 2015 is dit Silver-rated fonds een aantrekkelijke optie in zijn categorie, maar in heel 2018 leed het onder enorme uitstroom aan vermogen.

Het Allianz Income and Growth fonds kende ook in april weer uitstroom. Er ging 318 miljoen euro uit dit Neutral-rated fonds.

Fundsmith Equity is in de top- terechtgekomen door een periode van gestage instroom en uitstekende rendementen. In april kampte het plots met 2,4 miljard euro aan uitstroom, maar wist desondanks toch plek 5 te behouden.

Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind april 2019:

Fund Flows 2019 04 Exh 8 Largest Funds Active

(klik op tabel voor vergroting)

Bij de passieve fondsen boekten de twee grootste fondsen en aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 UCITS ETF beide uitstroom, zodanig dat het verschil tussen de twee weer groter werd. Dat kwam omdat US large-cap blend fondsen niet gewild waren bij beleggers; die stapten uit zowel actieve als passieve fondsen in die categorie.

Bekijk hier de lijst met de 5 grootste passieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind april 2019:

Fund Flows 2019 04 Exh 9 Largest Funds Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Fund flows maart: beleggers maken pas op de plaats

Fund flows februari: optimisme houdt aan

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings