Fund flows juli: instroom trekt flink aan dankzij obligatiefondsen

De instroom in beleggingsfondsen is in juli flink aangetrokken dankzij de sterk toegenomen vraag naar obligatiefondsen. De search for yield bij fondsbeleggers tilde de instroom voor die categorie naar een recordniveau. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand juli.

Valerio Baselli 02 september, 2019 | 11:12
Facebook Twitter LinkedIn

De vraag naar obligatiefondsen ging in juli door het dak, en daardoor bereikte de instroom in deze hoofdcategorie een recordniveau: 43,8 miljard euro. Dat is de hoogste instroom in één maand sinds Morningstar in 2007 is begonnen met het verzamelen van flow data. Juli verbreekt daarmee het vorige record van een maand eerder; in juni bedroeg de instroom 42,8 miljard euro.

Ook bij de aandelenfondsen ging het goed. Die haalden 7,3 miljard euro op en dat is het hoogste niveau sinds november 2018. De categorie global large-cap kende buitengewoon hoge instroom, evenals US flex-cap fondsen. Europese large-cap blend fondsen hadden de hoogste instroom sinds januari 2018.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we alternatives die opnieuw een zwakke maand kenden met 4,4 miljard euro aan uitstroom. Door de aanhoudende uitstroom is deze categorie in de afgelopen 12 maanden al 15% van het beheerd vermogen kwijtgeraakt.

Ook allocatiefondsen leden onder uitstroom. In juli ging er 1,3 miljard euro uit, vooral door uitstroom uit EUR caurious allocation en EUR flexible allocation fondsen.

Fund Flows 2019 07 Exh 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

 

Actief versus passief
In  juli boekten actieve fondsen een netto-instroom van 26,5 miljard euro, en passieve fondsen (open-end indexfondsen en ETF's) zaten daar iets onder met 20,6 miljard euro. 

Actieve obligatiefondsen haalden 34,2 miljard euro op, iets lager dan het all-time high van 35,6 miljard uit juni.

Actieve aandelenfondsen kwamen in juli weer in het rood terecht, zodat de opleving van juni een tijdelijke blijkt te zijn geweest. De categorieën die het minder deden, waren US large-cap blend, Europe large-cap value en Japan large-cap fondsen, terwijl global large-cap blend funds en US flex-cap juist de hoogste instroom in juli noteerden.

Aan passieve zijde werd de vraag vooral opgestuwd door ETF's, die 15,8 miljard binnenbrachten. Aandelen- en obligatie-indexfondsen kenden een sterke vraag en haalden ieder zo'n 9,6 miljard euro op. 

Alles bij elkaar is het marktaandeel van passieve fondsen gestegen van 16,5% per ultimo juli 2018 naar 18,2% een jaar later, gemeten als beheerd vermogen in lange-termijn Europese beleggingsfondsen.

Fund Flows 2019 07 Exh 2 Broad Cat Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie global large-cap blend equity voert de lijst over juli aan, waarbij passive fondsen hun actieve concurrenten ruim verslaan. UBS ETF's gaat aan kop met 4 miljard euro aan instroom, waarbij het meeste ging naar UBS ETF MSCI ACWI. 

EUR corporate bond is goede tweede waarbij zowel actieve als passieve producten voor instroom zorgden. iShares was de succesvolste aanbieder in dit segment en haalde bijna 1 miljard euro op, gevolgd door La Caixa.

Global emerging markets bond in harde valuta deden het ook goed als gevolg van de sterke search for yield die beleggers aan de dag legden, en boekten 5,2 miljard euro instroom. Daarmee komt de instroom voor dit jaar tot dusver op 23,8 mljard euro. UBS gaat hier aan kop, gevolgd door iShares en op enige afstand door NN IP.

Fund Flows 2019 07 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

(klik op tabel voor vergroting)

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorie USD diversified bond was de grootste verliezer met 5 miljard euro uitstroom. Dat had voor een groot deel te maken met een asset-allocatie beslissing van UBS waar 5,1 miljard euro werd onttrokken aan twee obligatiefondsen die vervolgens in aandelenfondsen van UBS werd gestopt.

Tweede slechtst presterende categorie is de allocatiecategorie EUR Cautious Allocation die zich op Europese assets richt. Daar leed La Caixa de meeste pijn met 2 miljard euro aan uitstroom.

Fund Flows 2019 07 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

(klik op tabel voor vergroting)

 

Instroom per fondshuis
De enorme instroom in obligatiefondsen stuwt de toevloed bij Pimco op naar ongekende hoogten. Er kwam 6,6 miljard euro bij. Zoals vaker in risk-off situaties, profiteerde het Pimco GIS Income fonds en dat haalde in juli 3,4 miljard euro op. Per eind juli is dit fonds in zijn eentje goed voor 40% van alle actief beheerde assets van Pimco in Europa.

AllianceBernstein haalde 2,5 miljard euro op. Dat ging bijna allemaal naar de obligatiefondsen van dit fondshuis, die samen goed zijn voor zo'n tweederde van het beheerd vermogen in Europa.

Ook BlackRock profiteerde van de obligatiehausse en zag driekwart van de 2,3 miljard euro aan instroom naar zijn obligatiefondsen gaan.

Aan passieve zijde is opnieuw iShares de koploper. Deze ETF-tak van BlackRock haalde 7,5 miljard euro op, waarvan 4,8 miljard naar obligatiefondsen ging en 2,3 miljard naar aandelenfondsen.

Bij UBS ging de nieuwe instroom juist vooral naar aandelenproducten: van de 1,5 miljard aan instroom ging 1,1 miljard naar de aandelefondsen van deze aanbieder.

Fund Flows 2019 07 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Uitstroom per fondshuis
UBS zag 3 miljard euro wegstromen uit zijn actieve fondsen en dat was bijna allemaal uit obligatiefondsen, waarmee deze aanbieder dus tegen de brede Europese trend in gaat. Het moet echter ook in verband worden gezien met de instroom in de passieve aandelenfondsen van UBS, want die weerspiegelt de wijzigingen in de asset allocatie die UBS heeft doorgevoerd.

Invesco's actief beheerde fondsen zagen 1,7 miljard euro verdwijnen, waarvan 1,2 miljard uit aandelenfondsen.

Actiam boekte een van de hoogste uitstromen onder de aanbieder van indexfondsen en zag 400 miljoen euro wegstromen.

Fund Flows 2019 07 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

De grootste fondsen
Pimco GIS Income staat dit jaar weer fors in de belangstelling bij fondsbeleggers die op zoek zijn naar meer risico. Na een dieptepunt van 48,4 miljard euro aan beheerd vermogen in december 2018, is de teller weer gaan lopen met 17 miljard euro instroom. Samen met de sterke rendementen heeft het het beheerd vermogen opgestuwd naar 68,5 miljard euro per eind juli 2019. 

Ook het Bronze-rated JPM Global Income blijft gestaag nieuw geld aantrekken. Met inbegrip van de 500 miljoen euro aan instroom in juli komt het beheerd vermogen op 2 miljard euro. 

Nummer vier, Allianz Income and Growth, leed 370 miljoen euro aan uitstroom in juli en daarmee is er al 8 maanden op rij sprake van wegvloeiend vermogen.

Fund Flows 2019 07 Exh 8 Largest Funds Active

De twee aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF zijn in de voorbije 12 maanden steeds verder van elkaar af komen te staan. Het iShares-fonds bleef nieuw geld aantrekken (2,1 miljard in 12 maanden tijd), maar het Vanguard-fonds kende juist uitstroom (2,7 miljard in 12 maanden).

De twee grootste indexfondsen die de MSCI World Index volgen, iShares Core MSCI World ETF en de open-end iShares Developed World Index, kenden instroom in juli, respectievelijk 320 miljoen en 100 miljoen euro.

Fund Flows 2019 07 Exh 9 Largest Funds Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Fund flows juni: obligatiefondsen naar recordinstroom

- Fund flows mei: volatiliteit neemt toe

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings