De nieuwste ratings door de fondsanalisten van Morningstar

Na de introductie van de vernieuwde methodologie voor de Morningstar Analyst Rating krijgen alle beleggingsfondsen die worden herbeoordeeld, de rating volgens de nieuwe regels. Dat heeft de afgelopen weken weer tot nieuwe ratingwijzigingen geleid. Bekijk ze allemaal in dit handzame overzicht.

Robert van den Oever 16 december, 2019 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrades

BGF World HealthScience - van Neutral naar Bronze

Dit fonds kent een ervaren beheerder die wordt gesteund door een solide team dat een duidelijk gedefinieerd proces volgt. De aanhoudend consistente implementatie van de aanpak heeft de overtuiging van Morningstar op dit fonds vergroot. De 'clean' fondsklasse D2, die voor beleggers in Nederland relevant is, krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Bronze.

 

Schroder ISF China Opportunities  - van Silver naar Gold

Meerdere fondsen van Schroders die gericht zijn op Aziatische aandelen krijgen een upgrade. Het betreft fondsen onder leiding van de zeer ervaren en deskundige beheerder Louisa Lo. Zij is een van de favoriete beheerders van Morningstar-analist Germaine Share als het gaat om Aziatische aandelen. Zij heeft indrukwekkende track records opgebouwd bij haar fondsen. Bovendien neemt het belang van Chinese A-aandelen toe naarmate die toegankelijker worden voor internationale beleggers.

Het fonds Schroder ISF Greater China en de upgrade van Silver naar Gold hebben we hier uitgebreid beschreven:

- Fonds van de Week: Schroder ISF Greater China

De verhoging van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold geldt dus ook voor Schroder ISF China Opportunities waar beheerder Lo sinds 2013 aan het roer staat, en voor Schroder ISF Taiwanese Equity waar Lo sinds 2001 de leiding heeft. Het fonds Schroder ISF Emerging Asia krijgt ook een upgrade, maar dan van Bronze naar Silver. Alle genoemde ratings betreffen de rebatevrije fondsklassen die relevant zijn voor fondsbeleggers in Nederland.

 

Downgrades

GAM Multibond Local Emerging Bond - van Bronze naar Neutral

Het emerging markets debt team van GAM in Zurch kent recent wat verloop. Deze instabiliteit vergroot de druk op beheerder Paul McNamara, en daardoor daalt het oordeel op de People Pillar naar Average. 

Het beleggingsproces is niet gewijzigd en blijft een van de sterke punten van dit fonds. Het fonds belegt met name in overheidsobligaties in lokale valuta en in semi-staatsobligaties. De beheerders kunnen flexibel te werk gaan; over- en onderwegingen overschrijden vaak de grens van 10% van de portefeuille en het team kiest nogal eens positie in markten die niet in de benchmark vertegenwoordigd zijn. De Morningstar Analyst Raing voor de 'clean' fondsklasse gaat omlaag van Bronze naar Neutral. 

 

BNY Mellon Global Bond - van Bronze naar Neutral

Dit fonds wordt beheerd door een stabiel en ervaren team dat consistent de thematische strategie uitvoert. Maar de in vergelijking met concurrenten binnen de categorie erg verfijnde aanpak beperkt onze overtuiging op de Process Pillar tot Average.

Hoofdbeheerder Paul Brain, die tevens Newtons hoofd obligaties is, staat sinds 2008 aan het hoofd van dit fonds en krijgt steun van zijn negenkoppige obligatie-analistenteam. De vernieuwde methodologie van de Morningstar Analyst Rating legt een grotere nadruk op de kosten van een fonds bij het oordeel en ook op de verwachte prestaties ten opzichte van de benchmark. Om die reden gaat de rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

JP Morgan Global Corporate Bond - van Bronze naar Neutral

Dit fonds wordt beheerd door een ervaren team van vier portefeuillebeheerders. Lisas Coleman is de hoofdbeheerder sinds de oprichting van de strategie in 2009. de andere drie beheerders kwamen er in 2012, 2013 en 2015 bij. Het team combineert macro en credit research in de relatief kleine categorie global corporate bond. Het is een pure-play credit strategie met beperkte blootstelling aan niet-investment grade credit. De duratie blijft dicht in de buurt van die van de benchmark.

De overtuiging van Morningstar op het team en het proces blijft ongewijzigd, maar de nieuwe Morningstar Analyst Rating methodiek en de grotere invloed van de kostencomponent leidt tot een verlaging van de rating van Bronze naar Neutral voor de voor Nederlandse beleggers relevante clean fondsklasse C.

 

Aberdeen Standard Emerging Markets Equity  - van Bronze naar Neutral

De veranderende beleggingsaanpak van dit fonds maakt Morningstar wat voorzichtiger. De nieuwe methodologie van de Morningstar Analyst Rating legt meer nadruk op kosten en prestaties ten opzichte van concurrerende fondsen. Voor de de clean share class X, die relevant is voor fondsbeleggers in Nederland. leidt dat tot een downgrade van Bronze naar Neutral. Dat laat onverlet dat dit fonds profiteert van een ervaren, bewezen en goed toegerust team.

Ditzelfde geldt voor enkele andere opkomende-markten fondsen van Aberdeen die onder de hoede van Morningstar-analist Andrew Daniels vallen, zoals Aberdeen Standard Asia Pacific Equity en Aberdeen Standard Asia Pacific and Japan Equity. 

 

Lees alles over de nieuwe methodologie:

Morningstar heeft de methodologie achter de Morningstar Analyst Rating vernieuwd en verbeterd. Lees in het uitgebreide artikel van fondsanalist Jeffrey Schumacher alles over wat de wijzigingen precies inhouden. Een beknopte toelichting krijgt u in de video:

- Zo werkt de vernieuwde Morningstar Analyst Rating

- Morningstar verbeter de Morningstar Analyst Rating

- Video: de vernieuwde Morningstar Analyst Rating toegelicht

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 19 november t/m 3 december

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings