Themafondsen deel 2: Europa loopt voorop

Themafondsen zijn de afgelopen jaren duidelijk populairder geworden onder fondsbeleggers, zo laten de fund flows en het aanbod aan nieuwe fondsen zien. In dit tweede deel over het wereldwijde landschap van themafondsen bekijken we de diverse wereldregio's nader in detail. Europa loopt voorop, zo blijkt.

Robert van den Oever 09 maart, 2020 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft het wereldwijde landschap van themafondsen onder de loep genomen en afgelopen week presenteerden we daar de eerste resultaten van door inzicht te geven in de fund flows en de aantallen nieuwe fondsen. Deze keer gaan we dieper in op de karakteristieken van de diverse wereldregio's.

Want uit de analyse blijkt dat er niet één aanbieder is die wereldwijd domineert. Partijen zijn ofwel groot in Europa, ofwel in de Verenigde Staten, of elders. Maar niet tegelijk. Onderstaande grafiek laat zien dat Pictet Europa heeft veroverd met bijna 35 miljard euro aan beheerd vermogen. Daarnaast heeft het nog een kleine aanwezigheid in Azië, maar die valt bijna in het niet bij de marktpositie in Europa.

Themafondsen feb 2020 exhbit 5

Flexshares is dan weer groot in de Verenigde Staten, en BlackRock is de enige partij met een verdeling tussen Europa en de VS.

Blik op Europa
Europa is dus duidelijk de grootste markt voor themafondsen. Iets meer dan de helft van het wereldwijde beheerd vermogen zit in themafondsen die in Europa gevestigd zijn. De groei in de afgelopen jaren is spectaculair, met een verdrievoudiging in de afgelopen drie jaar, naar 105 miljard euro, zo toont deze grafiek:

Themafondsen feb 2020 exhbit 20

De meeste Europese themafondsen zijn actief beheerd, maar passief wint terrein. Momenteel zijn passieve fondsen goed voor 9% van de Europese markt, waar dat drie jaar geleden nog maar 4% was.

Kijken we naar de Europese fund flows, dan waren 2017 en 2018 piekjaren, en ook de tweede helft van 2019 kende fikse instroom van nieuw fondsvermogen:

Themafondsen feb 2020 exhbit 21

 

Grootste thema's en aanbieders
Verdelen we het beheerd vermogen naar de thema's waar het in belegd is, dan is het grondstoffenthema Resources Management het grootste. Ook Robotics eindigt hoog in de rangschikking, waar we Energietransitie wat lager aantreffen:

Themafondsen feb 2020 exhbit 24

 

De aanbieders bij wie dat vermogen is ondergebracht, zijn de volgende, waarbij Pictet met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om omvang. BNP Paribas en iShares volgen op ruime afstand:

Themafondsen feb 2020 exhbit 25

 

Het aantal nieuw gelanceerde fondsen in Europa bedroeg vorig jaar 47 stuks, iets minder dan het recordjaar 2018. De jaren 2018 en 2019 geven een beduidend hoger aantal introducties te zien dan de jaren daarvoor. Dat onderstreept de recente sterke toename van de populariteit van themafondsen in Europa:

Themafondsen feb 2020 exhbit 22

 

Tot slot een blik op de grootste individuele themafondsen op de Europese markt. Niet verrassend zijn de eerste 5 van Pictet, dat de Europese markt domineert:

Themafondsen feb 2020 exhbit 26

 

Lees meer:

- Zo populair zijn themafondsen tegenwoordig

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten