Marktbarometer februari: bloedrode beurzen door corona-angst

De maand februari kleurde de wereldwijde aandelenbeurzen bloedrood als gevolg van de angst voor het corona-virus. Dat had invloed op alle beleggingsstijlen en alle segmenten van de Morningstar Style Box. Toch bleef de groei-stijl het relatief beter doen dan waarde. Dit is de Morningstar Marktbarometer over februari.

Fernando Luque 04 maart, 2020 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

De wereldwijde aandelenbeurzen kregen in februari rake klappen vanwege de vrees voor verspreiding van het corona-virus. Het panieksentiment hield de financiële markten in zijn greep en leidde tot een daling van een omvang die we sinds februari 2009 niet meer gezien hebben.

In zo'n sterke correctie zou je denken dat de aandelen die eerder het sterkst stegen, nu het hardst worden afgestraft. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De groei-stijl, die de afgelopen tijd harder steeg dan waarde, deed het ook in februari beter dan waarde. Relatief dan, want het gaat hier om verlies beperken: 5,8% in de min voor het segment Large-Cap Groei tegen 8,7% verlies voor Large-Cap Waarde. 

European Market Barometer Style Returns Feb 2020

 

Bij de waarde-stijl was het de sector nutsbedrijven die de neergang nog enigszins wist te temperen. Deze sector daalde met 2,9% het minst van alle sectoren. De oliebedrijven daarentegen veroorzaakten de grootste daling. Bedrijven als Royal Dutch Shell, Total en BP verloren respectievelijk 16,9%, 16,5% en 13,5%. Daardoor ging de energiesector met 12,7% omlaag.

European Market Barometer Sector Returns Feb 2020 

 

Door die daling is de energiesector niet alleen de goedkoopste sector in het Europese universum, maar de korting in absolute zin is ook behoorlijk groot. De verhouding tussen acteuele aandelenkoers en Fair Value staat op 0,66. 

European Market Barometer Sector Valuations Feb 2020

 

Dat de daling in het segment Large-Cap Groei beperkt bleef tot 5,8% in februari, is voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van de technologiesector die 5,2% omlaag ging. 

Ondanks die daling blijft de technologiesector volgens Morningstar aan de dure kant met een verhouding tussen koers en Fiar Value van 1,06.

European Market Barometer Style Valuations Feb 2020 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer januari: large-cap waarde in het verdomhoekje

Marktbarometer december: 2019 eindigt positief

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten