Zo vermijdt u dvidendverlagingen

Veel bedrijven verlagen of schrappen hun dividend als gevolg van de corona-crisis. En er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen. Morningstar laat zien waar u op moet letten om erachter te komen of het dividend van een bedrijf in gevaar is.

Holly Black 27 maart, 2020 | 11:43
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Nu de corona-crisis om zich heen grijpt en de omzet en winst van veel bedrijven een gevoelige knauw krijgen, besluiten sommige bedrijven om hun dividend te verlagen of zelfs helemaal te schrappen. Een verstandige maatregel om cash binnenboord te houden, maar een domper voor de dividendbeleggers.

Veel cyclische bedrijven, die hun omzet snel en hevig zien teruglopen zijn de eerste die hun dividend aanpassen. Uitzender Randstad bijvoorbeeld, ziet af van dividenduitkering. En dividendkampioen Royal Dutch Shell schort zijn aandeleninkoop op. Wel blijft het reguliere dividend vooralsnog van kracht.

Morningstar onderzoekt hoe je erachter kunt komen of het dividend van een bedrijf gevaar loopt. Een indicatie is een extreem hoog dividendrendement. Dat lijkt aantrekkelijk, maar als het dividend te hoog is in verhouding tot de winst per aandeel, dan is dat niet houdbaar, en ligt verlaging of schrappen op de loer.

Morningstar's Dan Lefkovitz, strateeg in het Morningstar Index team, vetelt in deze video waar op te letten als het gaat om dividend. Wees selectief, hou niet te zeer vast aan historische track records op dividendgebied en beoordeel de financiële soliditeit van de balans van een bedrijf.

Dat laatste kan aan de hand van wat Lefkovitz de 'distance to default' noemt. Bekijk de video waarin hij dit toelicht.

 

Bekijk ook:

- Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt

- Hoe zeker is het dividend van de oliereuzen?

- Kan de luxe-goederen industrie herstellen van de crisis?

- Deze Europese aandelen zijn nu aantrekkelijk gewaardeerd

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings