Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards Nederland 2020

De winnaars van de Morningstar Awards 2020 zijn bekend. Kempen Orange Fund wint op zijn thuismarkt in de categorie Aandelen Nederland. Bovendien pakt Kempen bij de 'koningsklasse' voor fondshuizen ook nog eens twee Awards, waaronder die voor Alle Assetcategorieën. U krijgt de winnaars per categorie met toelichting.

Robert van den Oever 26 maart, 2020 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards Nederland 2020. In de categorie Aandelen Nederland wint Kempen Orange Fund de Award voor het thuispubliek, en dat is zeker niet voor het eerst.

Bij de fondshuis awards scoort Kempen ook, want het weet daar twee Awards in de wacht te slepen: die voor beste fondshuis in fixed-income en die voor alle assetcategorieën.

Morningstar selecteert de winnaars op basis van een kwantitatieve methodologie die de één-, drie- en vijfjaars voor risico gecorrigeerde prestaties beoordeelt, en een kwalitatieve controle. Daarbij telt het rendement over 2019 het zwaarst en wordt neerwaarts risico meer ‘bestraft’ dan opwaartse volatiliteit.

Morningstar Awards 2018 banner 565x77

Aandelen Nederland

Kempen Orange Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Silver
Beheerder: Michiel van Dijk

Morningstar over Kempen Orange Fund:

Dit fonds blijft profiteren van een sterk team van small-cap specialisten en een bewezen proces. De strategie wordt gedisciplineerd uitgevoerd en de beheerders hebben een diepgaande kennis van de ondernemingen waarin zij beleggen.

De relatief geconcentreerde portefeuille bestaat doorgaans uit 20 tot 25 namen en bevat vooral stabiele groeibedrijven, maar de beheerders hebben ook oog voor kansen onder bedrijven van mindere kwaliteit of die actief zijn in meer cyclische industrieën.

In 2019 versloeg het fonds veel van zijn categoriegenoten, waarbij het zich herstelde van een zeer lastig 2018.

Bekijk de prestaties van Kempen Orange Fund >

 

Aandelen Europa

MFS Meridian European Research Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Silver
Beheerder: Gabrielle Gourgey

Morningstar over MFS Meridian European Research Fund:

Het winnende fonds komt uit de stal van een fondshuis dat bekend staat om de kracht van zijn research en dat is iets dat duidelijk naar voren komt in deze strategie. Het fonds wordt op basis van een pure bottom-up aanpak beheerd, waarbij de beste ideeën van het 10-koppige Europese aandelen analistenteam van doorslaggevend belang zijn.

De langetermijnprestaties zijn indrukwekkend, waarbij het fonds ook in neergaande markten goed heeft gepresteerd. Een strategie die dus aantrekkelijke voor risico-gecorrigeerde rendementen heeft gegenereerd en vorig jaar 92% van zijn concurrenten heeft verslagen. 

Bekijk de prestaties van MFS Meridian European Research Fund >

 

Aandelen Wereldwijd

BNY Mellon Global Equity Income Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Neutral
Beheerder: Nick Clay

Morningstar over BNY Mellon Global Equity Income Fund:

Dit fonds heeft over de afgelopen jaren een sterke performance gerealiseerd ondanks de wisselingen in het team. Het fonds wordt beheerd door middel van een robuust en langetermijn georiënteerd beleggingsproces dat een top-down themabenadering combineert met bottom-up aandelenselectie.

De beheerders hebben een voorkeur voor kwaliteitsbedrijven die een betrouwbaar dividend betalen. Dankzij de effectieve uitvoering van het proces heeft het fonds zijn categoriegenoten over de afgelopen drie en vijf jaar ruimschoots verslagen. 

Bekijk de prestaties van BNY Mellon Global Equity Income Fund >

 

Obligaties EUR

BlackRock Euro Corporate Bond Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Silver
Beheerder: Tom Mondelaers en Jozef Prokes

Morningstar over BlackRock Euro Corporate Bond Fund:

Dit fonds profiteert van de ervaring, diepte en kwaliteit in het beheerteam. Het fonds wordt al 10 jaar beheerd door een getalenteerd duo dat ook ondersteund wordt een team van acht personen die allemaal nauw samenwerken.

Het fonds past een gedisciplineerd proces toe waarmee het een consistent track record heeft opgebouwd door in de afgelopen vijf jaar in ieder jaar bij de beste 30% van de categorie te eindigen. 


Bekijk de prestaties van BlackRock Euro Corporate Bond Fund >

 

Mixfondsen EUR

VanEck Multi-Asset Conservative Allocation ETF

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Gijs Koning en Aaron Renkers

Morningstar over VanEck Multi-Asset Conservative Allocation ETF:

Het winnende fonds houdt dit jaar de eer hoog voor passieve fondsen. Het heeft over de afgelopen vijf jaar dan ook uitstekende prestaties geleverd door in vier van de afgelopen vijf jaar in het bovenste kwartiel van zijn categorie te eindigen. De lage kosten van het fonds zijn hier zeker een belangrijke factor. 


Bekijk de prestaties van VanEck Multi-Asset Conservative Allocation ETF >

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x77 

 

Beste fondshuis Aandelenfondsen

Neuberger berman logo 256x96

 

Beste fondshuis Obligatiefondsen

 

Kempen logo 2019 265x81

 

Beste fondshuis alle assetcategorieën

Het winnende fondshuis van de meest prestigieuze fondshuis award kenmerkt zich doordat het zich concentreert op strategieën die duidelijk binnen hun expertise vallen, maar ook omdat het fondshuis de belangen van beleggers voorop stelt.

Het fondshuis is in staat om getalenteerde beheerders aan te trekken en die voor de organisatie te behouden. Het fondshuis monitort de capaciteit van beleggingsfondsen zorgvuldig en heeft in het verleden niet geschuwd om fondsen te sluiten in het belang van beleggers. Het fondshuis is een bewezen specialist in onder andere dividendbeleggen, small-caps en bedrijfsobligaties.

Nadat het fondshuis in 2019 al genomineerd was voor de kwalitatieve Pan-Europese Morningstar Award for Investing Excellence wint het in 2020 de Morningstar Award voor beste fondshuis alle asset categorieën. De winnaar is: 

Kempen logo 2019 265x81

 

Bekendmaking hier te bekijken
Kijk hier de webcast terug waarin Morningstar's Jeffrey Schumacher, associate director manager research, de winnaars van de Awards bekendmaakt. Voorafgaand aan het onthullen van de namen geeft Jeffrey een overzicht van wat er in het fondslandschap speelde in 2019 en ook geeft hij inzicht in de vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating die Morningstar afgelopen jaar heeft ingevoerd:

 

 

Dit waren de finalisten voor de Morningstar Awards 2020:

- Finalisten Morningstar Awards 2020

Meer weten over de methodologie? Het methodologie-document vindt u hier:

Methodologie Morningstar Awards Nederland 2020

  

Awards 2020 banner 600x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten