Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor april.

Robert van den Oever 06 april, 2020 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in maart met 14,65% en sloot de maand af op een stand van 2.235,71. Door de scherpe daling is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 18% ten opzichte van de Fair Value. Een maand eerder was de markt ook ondergewaardeerd, maar de korting was met 7% toen beduidend kleiner.

Op relatieve basis is technologie nu de duurste sector in de Index. Het gemiddelde techaandeel noteert tegen een premie van 2% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector energie is nog altijd de goedkoopste en die kent een korting van 50% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo maart tegen een korting van gemiddeld 52% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is de energiesector met een gemiddelde korting van 78% ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List zijn voornamelijk te vinden in de sectoren grondstoffen, financials en industrie met ieder twee namen Nieuw op de lijst zijn onder meer de volgende aandelen:

 

Glencore
Het wereldomspannende netwerk van handelaren en logistieke benodigdheden zorgt voor significante schaalvoordelen ten opzichte van de concurrentie. Ook is Glencore gediversifieerder in de grondstoffen die het wint dan andere mijnbouwers, want het doet ook nikkel, kobalt en koper die later in de cyclus zitten dan andere metalen. Volledige toegang tot de productie van Xstrata stelt de combinatie in staat om meer waarde uit de productievolumes te halen.

Hugo Boss
De naam Hugo Boss is een zeer bekend modemerk met een wereldmarktaandeel in herenmode van bijna 10%. Het merk heeft zo'n 100 winkels in China en daarmee kan het profiteren van de groeiende middenklasse in dienstverlenende beroepen daar die meer premium formele kleding vraagt, ofwel meer pakken en overhemden van een zekere statuur. Eerder had Hugo Boss wat moeite om het online verkoopkanaal soepel te laten werken, maar de problemen daarmee zijn opgelost, dus ook dat kan een groeimotor worden.

Elekta
De sterke banden die Elekta heeft met klanten in opkomende markten kunnen het meer dan concurrenten laten profiteren van de groei door het plaatsen van nieuwe typen apparatuur. Met name in China is de uitbreidingsvraag naar nieuwe apparatuur sterk. Elekta is relatief kleiner dan veel concurrenten en heeft daardoor een hogere kostenbasis. Door de groeiende vraag en de verschuiving van de business naar software en services kan het zijn winstmarge opkrikken. 

Meggitt
De investeringen in onderzoek en ontwikkeling bereikten hun piek in 2016 en daar komen nu de vruchten uit voort. Nieuwe producten voor nieuwe typen vliegtuigen moeten de groei en de winst vanaf nu opstuwen. De solide positie voor levering van onderdelen aan de Lockheed Martin F-35, ofwel de Joint Strike Fighter, betekent omzet voor de komende jaren, aangezien er wereldwijd 3.100 van dergelijke toestellen uitgeleverd gaan worden. In de burgerluchtvaart zullen in de komende vijf jaar vijf nieuwe vliegtuigtypen in dienst komen en daar heeft Meggitt ook een sterke positie voor de levering van onderdelen. 

Infineon Technologies
Na een reeks desinvesteringen van onderpresterende onderdelen is Infineon nu gericht op industrie, automotive en betaalkaartenbeveiliging. In de automotive is groei te verwachten aangezien nieuwe modellen almaar meer chips bevatten voor intelligente functies, zowel brandstof- als elektrische auto's. De chips van Infineon zijn breed toepasbaar in producten die meer energie-efficientie nodig hebben.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor april:

ECPL 2020 04 tabel 1

ECPL 2020 04 tabel 2

ECPL 2020 04 tabel 3 

 

Lees meer over aandelen:

- Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt

10 interessante Amerikaanse aandelen

7 aantrekkelijke Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten