Ultimate Stock Pickers overwogen in financials, onderwogen in tech

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers concentreerden zich in met name de sectoren communicatie en financials en die zijn overwogen. Na herweging van de portefeuilles zijn de onderwogen sectoren ten opzichte van de S&P 500 index nu technologie, cyclische consumentengoederen, nutsbedrijven, energie en vastgoed. Morningstar geeft inzicht in welke sectoren overwogen en welke onderwogen zijn bij de 26 toonaangevende fondsbeheerders die de Ultimate Stock Pickers vormen.

Robert van den Oever 22 juni, 2020 | 11:34
Facebook Twitter LinkedIn

De Ultimate Stock Pickers hebben in het eerste kwartaal van 2020 zeer geconcentreerd aandelen bijgekocht. Ze sloegen vooral aandelen in in de sector financials. Tegelijk werd in de sector technologie relatief veel verkocht omdat enkele van de Ultimate Stock Pickers daar posities afbouwden vanwege de hoge waarderingen. In een eerste analyse van de aan- en verkopen in het kwartaal door de Ultimate Stock Pickers hebben we daar onlangs aandacht aan besteed en dat kunt u hier lezen:

 

Deze keer kijken we naar de Top-10 posities in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers, de wijzigingen ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en de nieuwe sectorwegingen die dat met zich meebrengt. Om met die wegingen te beginnen, die komen naar voren in de onderstaande grafiek:

USP 2 2020 06 exhibit 1

Na de herweging van de portefeuilles blijven de sectoren cyclische consumentengoederen, energie, vastgoed, technologie en nutsbedrijven onderwogen ten opzichte van de S&P 500. De onderweging in technologie is toegenomen door afbouw van posities.

De Ultimate Stock Pickers bouwden ook posities in consumentenaandelen af en stapten juist in communicatiebedrijven, waardoor die sector nu overwogen is ten opzichte van de S&P 500. De overweging in financials en industrie blijft van kracht. Eerder was die onderwogen, maar in het voorafgaande kwartaal was de onderweging al gekrompen. Ook de andere consumentensectoren zijn nu overwogen, evenals technologie. De sectoren industrie, financials en grondstoffen waren al overwogen en blijven dat. 

Top-10 posities
De top-10 van aandelenposities in de portefeuilles, gerangschikt naar overtuiging, kent één wijziging ten opzichte van de samenstelling in het voorafgaande kwartaal: Booking Holding is in de plaats gekomen van JP Morgan Chase.

Ook is de rangschikking op een aantal punten veranderd. Zo steeg Comcast op de lijst, terwijl Bank of America en Berkshire Hathaway juist een paar plekken daalden.

Bekijk de top-10 aandelenposities, gerangschikt naar overtuiging, in onderstaande tabel:

USP 2 2020 06 exhibit 2

Uit de kolom die de verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value weergeeft, blijkt dat UnitedHealth Group en Alphabet fair gewaardeerd zijn. Er zijn opmerkelijk genoeg ook een paar overgewaardeerde aandelen te vinden: Johnson & Johnson en Apple. 

Top-10 aankopen
Als we kijken naar de Top-10 van aankopen, gerangschikt naar overtuiging, dan wordt onderstreept dat de Ultimate Stock Pickers vooral naar kwaliteitsaandelen kijken; 7 van de 10 namen hebben een Narrow of Wide Moat rating. Bekijk de top-10 aandelenaankopen, gerangschikt naar overtuiging, in onderstaande tabel:

USP 2 2020 06 exhibit 3

Naast aankopen deden de Ultimate Stock Pickers natuurlijk ook een reeks verkopen. De top-10 van hun verkopen uit overtuiging ziet er als volgt uit:

USP 2 2020 06 exhibit 4

 

Drie voorbeelden
Uit de lijsten van posities, aan- en verkopen pakken we drie voorbeelden van aandelen die we nader toelichten: Bank of America, Booking Holdings en Microsoft.

USP 2 2020 06 exhibit 0

 

Bank of America
Het aandeel Bank of America zit in de portefeuilles van 12 Ultimate Stock Pickers. De bank is de op een na grootste in zijn sector in de Verenigde Staten en richt zich op consumentenbankieren wereldwijd vermogensbeheer en wealth management. Die schaalgrootte en de leidende positie in de meeste markten waar het actief is, hebben een lastig te evenaren voorsprong op concurrenten gecreëerd. De switching costs, ofwel drempel voor klanten om over te stappen naar een concurrent, zijn hoog en dat onderstreept de sterke positie van de bank. 

Na de financiële crisis heeft de bank zijn kapitaalpositie en balans danig versterkt, zodat het nu beter bestand is tegen de negatieve effecten van de corona-crisis. Tezamen met de verbeterde operationele efficiency biedt dat een goede uitgangspositie voor als de economie weer aantrekt. Want Morningstar-analist Eric Compton kijkt vooral naar de toekomst. Korte-termijn maatstaven zoals winst per aandeel zijn volgens hem nu minder belangrijk dan en sterke balans. 

Compton is van mening dat Bank of America een houdbare voorsprong heeft op zijn concurrenten dankzij de toonaangevende positie op het gebied van spaardeposito's, hypotheken en een reeks andere diensten. De wereldwijde top-5 positie als investment bank leidt tot grote operationele efficiency en lagere financieringskosten.

Voor de toekomst heeft de schaalgrootte ook voordelen, verwacht de analist. Het stelt de bank in staat om sneller en beter investeringen in nieuwe technologie te doen, waardoor de bank blijft voorlopen op zijn concurrenten.

Booking Holdings
Het aandeel Booking Holdings noteert momenteel zo'n 15% onder de Fair Value die Morningstar-analist Dan Wasiolek ervoor berekent. Bedrijven die te maken hebben met reizen en toerisme zijn hard geraakt tijdens de corona-crisis, door het plotseling stilvallen van hun business en de lange periode van stilstand. 

Relatief gezien staat Booking er binnen zijn zwaar getroffen sector goed voor, vindt analist Wasiolek. In de afgelopen jaren heeft Booking een leidende positie opgebouwd waar de markt niet omheen kan en die naar verwachting in de toekomst alleen maar verder zal groeien, zeker in nieuwe regio's. In Azië-Pacific is de positie al sterk, terwijl die in Europa al de helft van de markt omvat. De voorsprong in technologie, gebruiksgemak en het grote netwerk aan aangesloten accomodaties, restaurants en attracties werkt als een vliegwiel dat de groei aanjaagt.

Intussen zit de concurrentie niet stil, want techreuzen zoals Amazon, Google, Facebook en Alibaba proberen met hun technologieën ook in deze reismarkt door te dringen. Maar inmiddels is de positie van Booking zo sterk, dat de nieuwkomers die niet zo snel zullen kunnen evenaren. 

Microsoft
Het aandeel Microsoft kent een korting van 7% ten opzichte van Morningstar's Fair Value van 196 dollar per aandeel. De Ultimate Stock Pickers keerden zich in het besproken kwartaal juist af van de techsector, maar Morningstar-analist Dan Romanoff ziet mogelijkheden met dit aandeel. Hij sorteert voor op duidelijke groei in de komende 5 jaar, onder meer door het toenemende gebruik van cloud-diensten.

Microsoft kan ook profiteren van klanten die een tussenvorm kiezen tussen software op locatie en deels cloud, want het kan voorzien in beide door de oude dominante positie die het heeft opgebouwd met zijn traditionele softwarepakketten. Het kan bestaande klanten van dienst zijn met nieuwe oplossingen.

De markt onderschat volgens de analist Microsofts verkoopapparaat om dat voor elkaar te krijgen. Ook wordt onderschat hoezeer Microsoft bouwt aan een businessmodel dat meer is gestoeld op terugkerende omzet, zoals met de abonnementen op Office365. Dat is een kroonjuweel dat het bedrijf bijna een monopoliepositie bezorgt.

De verkoopgolf die het aandeel Microsoft heeft getroffen door de angst en onzekerheid voor de effecten van de pandemie, maken dit aandeel volgens de analist juist aantrekkelijk.

 

Lees meer over aandelen:

Hier liggen de kansen in luchtvaartaandelen

Kansen in de chemiesector

- De meest ondergewaardeerde aandelen na de verkoopgolf

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings