Marktbarometer juli: groei verslaat waarde als vanouds

De maand juli heeft de aloude trend weer hersteld: groei deed het beter dan waarde. De opleving van de waarde-beleggingsstijl in juni was dus van korte duur. Dit is de Morningstar Marktbarometer over juli.

Fernando Luque 06 augustus, 2020 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

Terugkijkend op de rendementen van de afgelopen maand zien we dat large-cap groei-aandelen 1,4% winst hebben gemaakt, en large-cap waarde-aandelen 2,8% in de min zijn gedoken.

Europe Market Barometer Style Returns Jul 2020

In diezelfde periode heeft de benchmark, de Morningstar Europe NR index, 1,1% verlies geleden. De samenstelling van die index neigt naar waarde-aandelen; met inbegrip van mid- en smallcaps is de weging van waarde-aandelen bijna het dubbele van die van groei-aandelen. 

Morningstar Europe Style Box202007

De bedrijven die de waarde-stijl op verlies zetten, waren banken zoals HSBC (-8,8%) en Banco Santander (-16,8%). Ook farmaciereuzen gingen in de min, zoals GlaxoSmithKline (-5,7%) en Novartis (-9,4%), en ook telecombedrijven zoals Telefonica (-16,5%) en Vodafone (-9,5%).

Kijken we naar de sectoren, dan waren deden nutsbedrijven en grondstoffen het goed met respectievelijk 4,5% en 3,5% rendement.

De minst presterende sector was energie met een verlies van 6,2% en ook cyclische consumentengoederen was negatief met -2,6%.

Europe Market Barometer Sector Returns Jul 2020

Juli was ook de maand waarin kleine bedrijven het beter deden dan grote bedrijven: 1,3% rendement tegen 0,7% verlies, en dat is precies het omgekeerde beeld van een maand eerder.

Europe Market Barometer Largevs Small Jul 2020

Als het gaat om waardering blijft de bestaande trend van kracht; Morningstar blijft van mening dat large-cap groei aandelen sterk overgewaardeerd zijn, gezien de koers/Fair Value verhouding van 1,18. Large-cap waarde aandelen daarentegen zijn juist ondergewaardeerd met een koers/Fair Value verhouding van 0,83. 

Europe Market Barometer Style Valuations Jul 2020

Op sectorniveau valt op hoe goedkoop de energiesector is. Door de scherpe koersdalingen in deze sector in juni is de korting opgelopen naar 43%, terwijl aan de andere kant de technologiesector juist een premie kent van 24%.

Europe Market Barometer Sector Valuations Jul 2020

 

Lees meer:

- Marktbarometer juni: amper verschil tussen groei en waarde

Marktbarometer mei: groei wint van waarde, trend houdt aan

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten