Fonds van de Week: Fidelity Sustainable Asia Equity Fund

Het Fidelity Asia Focus Fund heeft afgelopen maand zijn strategie voorzien van een duurzaamheidsmandaat en heet sindsdien Fidelity Sustainable Asia Equity Fund. Het vertrouwen in de hoofdbeheerder en zijn kennis van de lokale aandelenmarkten is gegroeid en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog naar Gold.

Robert van den Oever 11 maart, 2021 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Sustainable Asia Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Fidelity Sustainable Asia Equity Fund

Tot een maand geleden heette dit fonds Fidelity Asia Focus Fund, maar sinds het een duurzaamheidsmandaat heeft geïncorporeerd in zijn strategie heet het Fidelity Sustainable Asia Equity Fund. Het vertrouwen van Morningstar in hoofdbeheerder Dhananjay Phadnis is groot vanwege zijn ervaring met Axiatische aandelen en zijn bewezen track record bij andere strategieën op dit gebied. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog naar Gold.

Uitgebreide toelichting

fvdw f

Beheerteam
Dhananjay Phadnis heeft de Britse variant van de strategie - Fidelity Emerging Asia - geleid sinds november 2013 en later de in Luxemburg gevestigde variant Fidelity Asia Focus in het leven geroepen in maart 2015. Phadnis kwam bij Fidelity in 2004 als analist in Mumbai alvorens over te stappen naar Hong Kong in september 2006. Hij volgde een verscheidenheid aan sectoren door de jaren heen, waaronder consumenten discretionair, industrieel, grondstoffen en telecom. Phadnis is portfoliomanager sinds 2008, toen hij Fidelity Indonesia overnam, maar tegenwoordig concentreert hij zich op de Asia Focus strategie

Hij heeft uitstekende resultaten geboekt gedurende zijn hele carrière, en onze overtuiging in hem neemt elke vergadering die we met hem hebben toe. Hij toont consequent een diepgaande kennis van bedrijven, zowel binnen als buiten zijn portefeuilles en heeft een duidelijke passie voor beleggen, waardoor hij een van de beste beheerders op het gebied van Aziatische aandelen is.

In het licht van het nieuwe duurzaamheidsmandaat wordt Flora Wang, die in 2019 bij Fidelity kwam vanuit BlackRock, aangesteld als assistent-portefeuille manager in februari 2021. Zij zal de betrokkenheid bij portefeuillebelangen en potentiële investeringen helpen verbeteren , maar zal geen handelingsbevoegdheid hebben.

Phadnis wordt ondersteund door Fidelity's Azië-Pacific ex Japan team van meer dan 50 analisten, en dat geeft vertrouwen. Over het algemeen hebben we groot vertrouwen in Phadnis en zijn vermogen om de ruime middelen die hem ten dienste staan, goed te benutten. De strategie behoudt de People Pillar rating van High.

Fondshuis
Fidelity International Ltd (FIL) is grotendeels eigendom van het eigen management en van leden van de familie Johnson die de Amerikaanse entiteit Fidelity International (FMR) hebben opgericht. De entiteiten zijn sinds 1980 gescheiden. FIL opereert bijna volledig autonoom in alle aspecten van de business, maar wijzigingen in het senior management geven aan dat er gelijkenissen met FMR blijven bestaan in cultuur en aanpak.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en en wereldwijd netwerk van ondersteunende analisten. Fidelity blijft investeren in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset. In aanvulling op de komst van een nieuwe CEO zijn de leidinggevenden van alle genoemde disciplines eveneens vervangen.

Dat brengt een element van onzekerheid met zich mee, maar die leidinggevende rollen staan wat verder af van de dagelijkse praktijk, en juist daar is het personele verloop bewonderenswaardig laag. Dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden. De genoemde wijzigingen zullen volgens ons de positieve beleggingscultuur dus niet nadelig beïnvloeden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft onverminderd bovengemiddelde kwaliteiten, maar we blijven in de gaten houden hoe het nieuwe managementteam zich zal doen gelden.

Proces
Deze strategie neemt formeel een duurzaamheidsmandaat aan in februari 2021. Voortaan zal de strategie daarom bedrijven uitsluiten die blootstelling hebben aan onder meer defensie en wapens, tabak, steenkool, mijnbouw, en olie / gaswinning, wat neerkomt op 3% van de MSCI AC Azië ex Japan Index. Ook wil de strategie een lagere CO2-footprint dan de index aanhouden. Dit expliciete duurzaamheidsmandaat is een natuurlijke progressie voorhoofdmanager Dhananjay Phadnis, die alveel aandacht besteedde aan duurzaamheidsfactoren bij het uitvoeren van zijn beleggingsaanpak.

Belangrijk is dat de aanpak gericht blijft op Economic Moat, ofwel concurrentievoordeel. managementkwaliteit en waarderingen. De mandaatvernieuwing heeft geen materiële wijzigingen in de portefeuille teweggebracht. kandidaten voor de 60 tot 80 aandelen tellende portefeuille moeten nog altijd fundamenteel gezonde bedrijven zijn die onder hun intrinsieke waarde noteren of aandelen die uit de gratie zijn maar wel een katalysator hebben die een ommekeer teweeg kan brengen.

Sector- en landentoewijzingen blijven echter een resultante van de aandelenselectie, maar wel moeten wegingen binnen 10 procentpunten van de index blijven. Phadnis heeft uitstekend werk verricht door goede resultaten te halen uit de risicopositionering van de strategie, wat leidt tot hoge risicogecorrigeerde rendementen. Bovendien brengt zijn beleggingskennis meer concurrentievoordeel bij de uitvoering van de aanpak. Onze overtuiging op deze strategie is vergroot door de robuuste en herhaalbare aanpak, die een upgrade van de Process Pillar rating verdient van Above Average naar High.

Prestaties
Dhananjay Phadnis nam Fidelity Asia Focus over in maart 2015. Sindsdien tot en met januari 2021 heeft de fondsklassee Y-Acc-USD een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,4% geboekt en daarmee verslaat het de MSCI AC Asia ex Japan Index die eenrendement van 11,7% boekte en ook 81% van zijn concurrenten in de aandelencategorie Azië ex Japan.

De voor risico gecorrigeerde resultaten waren even solide; met zijn Sharpe-ratio van 0,65 verslaat het de index die 0,51 scoort en tevens 83% van zijn peers. De aandelenselectie was sterk in alle sectoren en landen, en geselecteerde posities in financiële dienstverlening, industrie en vooral de informatietechnologie waren gunstig. De beste individuele bijdragers zijn onder andere AIA Group en Techtronic Industries in Hongkong, evenals Kingdee International Software in China.

Terwijl de portefeuille het naar verwachting beter doet in neergaande markten, was dat echter niet het geval in het eerste kwartaal van 2020. De portefeuille was voornamelijk geraakt door zijn overweging naar - en slechte keuzes binnen - financials. Phadnis heeft lang de voorkeur gegeven aan private Indiase banken zoals HDFC Bank en Axis Bank boven Chinese banken om corporate governance redenen, maar Chinese banken hielden veel beter standr dan de Indiase banken, aangezien China zich sneller herstelde snel van de coronavirus-pandemie.

Phadnis hield echter vast aan zijn uitgangspunten en de strategie veerde terug in de daaropvolgende rally. In 2020 overtrof de winst van 26,2% de index met 1,2 procentpunten dankzij solide keuzes in zorg- en industriële bedrijven, zoals Innovent Biologics en Techtronic Industries.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Y laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Sustainable Asia Equity Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Azië exclusief Japan, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

fvdw fg

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Global High Dividend Fund

- Stewart Investors Global Emerging Markes Leaders

- AXA WF US High Yield Bonds

- Robeco European High Yield Bonds

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten