Marktbarometer augustus: alle stijlsegmenten in het groen

De Morningstar Marktbarometer over de maand augustus laat zien dat alle stijlsegmenten in het groen eindigden. De groei-stijl deed het iets beter dan waarde, met dank aan sterke rendementen in de technologie-sector.

Fernando Luque 07 september, 2021 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

De maand augustus toont een volledig groene Morningstar Style Box. De groei-stijl deed het iets beter dan de waarde-stijl; bij de large-caps was het verschil het grootst. Dat komt door de aandelen in de technologiesector die het afgelopen maand goed deden en de voorsprong van de groei-stijl year-to-date verder uitbouwden.

eur b a1

 Op segmentniveau zijn de verschillen nog groter. Large-cap aandelen als geheel wonnen 2,2% tegen 4,9% voor de small-caps als totaal. Die outperformance van small-caps is geen kwestie van de korte termijn, want ook op de langere termijn verslaan ze de large-caps. Over de afgelopen 3 jaar bijvoorbeeld boekten small-caps 83% cumulatief rendement tegen 67% voor large-caps.

eur b a2

 

Sectoren
Bij de sectoren viel op dat de technologiesector een sterk rendement boekte na correcties in eerdere maanden. Het aandeel ASML Holding steeg 10,3% en hielp technologie aan een rendement van 7,4% zodat deze de best presterende sector over augustus is.

eur b a3

Een van de slechtst presterende sectoren afgelopen maand was grondstoffen die slechts 0,2% won. Dat drukte het segment large-cap waarde door de negatieve rendementen van Rio Tinto (-5,7%) en BHP Group (-3,4%). Ook de Duitse autobouwers hadden een slechte maand met Daimler op -5,1%, Volkswagen op -2,0% en BMW op -4,2%.

 

Waarderingen
Wat waardering betreft heeft de sterke prestatie van de technologiesector de waardering van deze sector flink opgestuwd: de verhouding tussen koers en Fair Value is gestegen van 1,22 in juli naar 1,26 in augustus en daarmee is het de duurste sector.

De goedkoopste sector is nog altijd de energiesector met een koers/Fair Value verhouding van 0,81.

eur b a4

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten