Fonds van de Week: T. Rowe Price Japanese Equity Fund

De strategie van het T. Rowe Price Japanese Equity Fund neigt naar groei-aandelen, maar biedt flexibiliteit om buiten die stijl te gaan. Daardoor weet het zijn concurrenten te verslaan. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog naar Silver.

Robert van den Oever 15 september, 2021 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Japanese Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

 

T. Rowe Price Japanese Equity Fund

De strategie van dit fonds volgt een goed gestructureerd beleggingsproces dat zich richt op bedrijven met groeipotentieel na een transformatieproces. Het beheerteam heeft de flexibiliteit om ook buiten de groei-stijl te beleggen en daardoor is het beter bestand tegen markten waarin de groei-stijl uit de gratie is. De overtuiging van Morningstar-analist Ronald van Genderen is toegenomen en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

T rowe price japanese eq graph

Beheerteam

De hoofdmanager van de strategie is Archibald Ciganer, die in december 2013 aan het roer kwam. Dit is zijn eerste periode als portefeuillemanager en daarmee heeft hij nog maar kort managementervaring, maar we beschouwen hem als getalenteerd en hij kan bogen op een solide ervaring in de beleggingssector in het algemeen.

Deze ervaring omvat zijn zes jaar als analist voor Japanse aandelen bij T. Rowe Price. In deze periode werd hij opgeleid tot portefeuillehouder manager en beheerde een papieren portefeuille met sterke resultaten. Hij werkt al zijn hele carrière in Japan en dat geeft hem een goed inzicht in deze markt.

Ciganer krijgt ondersteuning van 10 over het algemeen ervaren analisten, die verantwoordelijk zijn voor het volgen van Japanse aandelen en deel uitmaken van het analistenteam voor wereldwijde aandelen. Dankzij Ciganer heeft T. Rowe zijn middelen voor het volgen van Japanse aandelen aanzienlijk versterkt, waarbij zeven voornamelijk lokaal gevestigde analisten werden toegevoegd. Tegelijkertijd zijn slechts vier analisten vertrokken, drie in 2014 en één in 2021, wat getuigt van een sterke teamstabiliteit.

We beschouwen deze groeiende middelen als positief, maar tegelijkertijd erkennen we dat de gemiddelde arbeidstermijn van het fondshuis korter wordt en Ciganer heeft slechts een korte periode samengewerkt met de meeste van de analisten. Extra ondersteuning komt van Japanse mid- en small-cap portefeuillebeheerder Hiroshi Watanabe, een waardevolle bron van small-capideeën voor Ciganer die tevens optreedt als back-upmanager. Al met al zijn het talent van Ciganer, zijn algehele ervaring met Japanse aandelen en de toenemende ondersteuning door ervaren analisten reden om de Above Average rating voor de People Pillar te handhaven.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd fondshuis in een steeds concurrerendere industrie, en verdient een Parent Pillar rating van High. Het heeft de tegenwind voor actief beheer het hoofd weten te bieden door het grondige onderzoeksproces, de sterke prestaties in meerdere vermogenscategorieën en de aanhoudende investeringen in zijn researchteam.

Het aantal personeelsleden steeg met 9% in 2019 en de sterke balans van het fondshuis geeft het de financiële ruimte om mensen te kunnen blijven aannemen, ook in economisch mindere tijden. Het multi-asset team is versterkt en ook de kwantitiatieve deskundigheid is aangevuld.

Doorgaans leidt T. Rowe Price talent in eigen huis op, maar de afgelopen tijd zijn ook ervaren beleggers van buiten aangenomen voor bepaalde segmenten, met anem aandelenanalisten. Dat stelt het fondshuis in staat om een soepele opvolging te bewerkstelligen als beheerders met een lange staat van dienst met pensioen gaan. Of, zoals in 2019 verrassend gebeurde, dat er een sterbeheerder vertrekt om zijn eigen boetiek op te richten.

Het fondshuis is bezig de distributie buiten de VS te verbreden, de ESG deskundigheid op te schroeven en nieuwe ETF's aan het ontwikkelen. Het zit dus niet stil, maar is als altijd verstandig met het introduceren van nieuwe strategieën en capaciteitsbeheer, waarbij de belangen van eindbeleggers voorop staan.

Proces
Beheerder Archibald Ciganer heeft zijn eigen aanpak geïmplementeerd toen hij deze strategie in december 2013 overnam. Het goed gearticuleerde en gestructureerde proces richt zich op bedrijven waarvan de manager denkt dat ze groei van aandeelhouderswaarde kunnen bereiken omdat ze aan de goede kant van een verandering staan of een transformatie ondergaan. Ongeveer driekwart van het vermogen van de portefeuille wordt belegd in bedrijven die bovengemiddelde lange-termijn winst- en kasstroomgroei kunnen realiseren en vasthouden gedurende de economische cyclus.

Dit resulteert doorgaans in een portefeuille die een voorkeur voor groeiaandelen heeft. De rest van de portefeuille is belegd in transformationele bedrijven. Dit onderscheidt deze strategie van pure groeibenaderingen en zou Ciganer de flexibiliteit moeten bieden om weerstand te bieden aan ongunstige marktomstandigheden voor groeiaandelen.

Bij de aandelenselectie vertrouwt hij in hoge mate op het onderzoek van de analisten die Japanse aandelen volgen; succesvolle gebruik maken van hun werk is een cruciaal element in het proces, omdat ze niet volledig zijn toegewijd aan deze strategie en hun onderzoek niet specifiek is afgestemd op de groeigerichte benadering. Desalniettemin heeft Ciganer dit deel van het proces met zeer goed resultaat uitgevoerd. We denken dat deze aanpak een solide basis heeft en waarderen de ruimte om buiten het pure groeisegment te beleggen. De sterke uitvoering van het proces door Ciganer leidt tot een verhoging van de Process Pillar beoordeling van Average naar Above Average.

Prestaties
De prestatie van deze strategie onder Archibald Ciganer is sterk. Deze heeft een duidelijke outperformance behaald ten opzichte van concurrenten en relevante indexen; er zijn maar een paar periodes waarin het deze maatstaven niet overtrof. Sinds hij aan het roer staat tot nu (december 2013 tot en met juli 2021) leverde de strategie gemiddeld 12,26% rendement per jaar op. Dit steekt gunstig af tegen het gemiddelde jaarrendement van 8,29% voor het categoriegemiddelde en 8,94% voor de TOPIX-benchmark.

De strategie profiteerde van zijn groei-gerichtheid, aangezien deze stijl in deze periode de voorkeur had van beleggers. Maar zelfs vergeleken met de stilistisch relevantere Russell/Nomura Large Cap Growth Index, die gemiddeld 10,43% rendement boekte, presteerde deze strategie beter. De outperformance van de strategie ten opzichte van de TOPIX-benchmark, hoewel geholpen door een onderweging in financiële dienstverlening, berust grotendeels op sterke aandelenselectieresultaten. De selectie was vooral sterk in de industriële sector, maar ook aanzienlijk positief in de gezondheidszorg en technologie.

Het sterke trackrecord van Ciganer is zeer consistent geweest, met slechts twee periodes van opmerkelijke underperformance. In het eerste jaar van Ciganer op de strategie liet hij de portefeuille die hij had geërfd van zijn voorganger grotendeels ongewijzigd, wat uiteindelijk de underperformance veroorzaakte. De marktrotatie van groei naar waarde die begon in het vierde kwartaal en zich uitstrekte tot in 2021, markeerde de tweede periode van ondermaatse prestaties. Naar onze mening heeft dit meer te maken met een stijleffect dan met een deuk in Ciganer's deskundigheid op het gebied van aandelenselectie.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Q laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Japanese Equity Fund Q EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Japan Large-Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

T rowe price japanese eq table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group New Economy Fund

iShares MSCI Europe SRI ETF

BlackRock World Technology Fund

Fidelity Emerging Markets Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten