Fonds van de Week: Pimco GIS Dynamic Bond Fund

Het Pimco GIS Dynamic Bond Fund heeft een verstandige aanpak met veel ruimte die op lange termijn de meeste concurrenten weet te verslaan. De volatliteit is doorgaans lager dan bij categoriegenoten. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Robert van den Oever 13 januari, 2022 | 12:34
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco GIS Dynamic Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

Pimco GIS Dynamic Bond Fund

Dit fonds heeft een strategie met een ruim mandaat en het beleggingsteam gebruikt die ruimte verstandig en met goed resultaat. De aanpak zorgt voor minder volatiliteit, en op korte termijn soms achterblijven bij concurrenten, maar op de lange termijn behoort het fonds tot de beteren. Morningstar-analist Mara Dobrescu zet de Morningstar Analyst Rating op Silver.

 

Uitgebreide toelichting

pimco dynamic bond graph

 

Beheerteam
Jarenlange stabiliteit en een historie van gedegen oordeelsvorming door het managementteam van deze strategie, plus de steun van Pimco's uitgebreide onderzoeks- en handelssat ondersteunt een High People Pillar-beoordeling. Marc Seidner bracht stabiliteit in het team toen hij in januari 2015 de functie van hoofdmanager op zich nam. Hij kwam in 2009 bij Pimco vanuit Harvard Management Company en werd verantwoordelijk voor zowel core als unconstrained mandaten en nam zitting in het investeringscomité van het fondshuis.

Na een kort uitstapje in 2014 naar GMO als hoofd vastrentende inspanning, keerde hij later dat jaar terug na het vertrek van Bill Gross. Sindsdien is Seidner Pimco's CIO voor niet-traditionele strategieën en is hij lid van het investeringscomité. Vóórdat hij ij HMC was, hield Seidner toezicht op actieve kernobligatiestrategieën bij Standish Mellon Asset Management.

Hoewel co-manager Mohsen Fahmi eind 2021 met pensioen ging, blijft Pimco's CIO Dan Ivascyn op zijn post. Het team profiteert daarnaast ook van de hulp van drie andere managers en van Mohit Mittal, die toezicht houdt op verschillende corporate trading desks en een verscheidenheid aan strategieën beheert, waaronder dynamische obligatieportefeuilles.

Het team maakt gebruik van specialisten in gesecuritiseerde sectoren, bedrijfskredieten en wereldwijde rentes en valuta's, en een toegewijde risicomanager adviseert over portefeuilleopbouw.

Fondshuis
Pimco staat er goed voor en daardoor verdient het een Above Average beoordeling voor de Parent Pillar. Morningstar heeft Pimco ter verantwoording geroepen voor de dure retail fondsklassen en hoge prijskaartjes voor fondsen buiten de Verenigde Staten. Er is veel aandacht voor de intense werkcultuur, die steevast aanleiding geeft tot speculatie over eventueel disfunctioneren van het bedrijf en mogelijk beleggers zou wegjagen.

In weerwil van dat idee heeft Pimco consequent zeer bekwame mensen aangenomen die gedijen in zijn snelkookpan en die lang in dienst blijven. Soms vertrekken mensen en dat zijn soms de beste en de slimsten of ze gaan eerder met pensioen dan gehoopt. Toch is de staat van dienst bij het opvullen van de hiaten goed en het is opmerkelijk hoe Pimco erin is geslaagd om mensen uit zijn talentenpool te promoveren en de leiderschapsverantwoordelijkheid te verbreden.

Het voortbestaan van de beleggingscultuur is van cruciaal belang geweest voor Pimco. Ondanks de bitterheid van Bill Gross' vertrek in 2014 nam Dan Ivascyn, een ervaren en kritisch denkende investeerder in plaats van een prototype corporate manager, de taken over en drukte daarmee zijn stempel op de cultuur. Nu Ivascyn de CIO van het bedrijf is, heeft hij materiële invloed op onder meer het aantrekken van Manny Roman als CEO, veteraan uit de beleggingsindustrie. Of het duo het echt zo goed met elkaar kan vinden als het lijkt of niet, Ivascyn en Roman hebben samen het fondshuis uitstekend neergezet, zowel als een sterke rentmeester van investeerderskapitaal als in de vorm van een bloeiende onderneming.

Proces
Na een stroeve start in 2015, meer zorgvuldigheid bij het afwegen van risico's en een voorzichtige uitvoering, is nu een Above Average beoordeling van de procespijler op zijn plaats. Deze strategie profiteert van veel proceselementen die verantwoordelijk zijn voor sterke resultaten bij andere Pimco-aanbiedingen.

Hoofdmanager Marc Seidner en zijn team combineren macro-economische prognoses van Pimco's beleggingscomité en bottom-up analyse van de sectorspecialisten van het fondshuis om beslissingen te nemen over rentes, rendementscurve, valuta, landen, sectoren en individuele posities in de portefeuille. Pimco's kwantitatieve bronnen voor analyse en risicobeheer helpen ook bij het nemen van beslissingen over de opbouw van portefeuilles.

In tegenstelling tot benchmark-beperkte strategieën heeft Seidner heeft een brede speelruimte om het doel van de strategie te bereiken en dat is cash met 3-4 procentpunten te verslaan bij een vergelijkbare volatiliteit als een conventionele kernobligatiestrategie. Hij heeft die vrijheid verstandig benut. De duration van de portefeuille kan variëren van 3 tot 8,0 jaar negatief, maar Seidner heeft het tussen de 1 en 2 jaar negatief gehouden.

De volatiliteit van de portefeuille was een van de laagste onder de categorie niet-traditionele obligaties en de blootstelling aan risicovollere sectoren is ruim binnen de grenzen gebleven. de blootstelling aan high yield bedrijven kan oplopen tot 40%, maar varieerde tussen 10% en 10% en valutablootstelling is sinds 2015 op ongeveer 10% (bruto) uitgekomen. Seidner verwerft short-blootstelling aan bepaalde markten met behulp van derivaten en implementeert optiestrategieën.

Prestaties
Marc Seidner heeft tijdens zijn jaren aan het roer hier goede resultaten behaald. Sinds hij het fonds in februari 2015 overnam tot en met november 2021 bedraagt het rendement op jaarbasis van 2,9% (institutionele aandelen) en dat brengt het fonds in de bovenste helft van de categorie Global Flexibele Bond met aanzienlijk minder volatiliteit dan gemiddeld. Na een hobbelige start in 2015 heeft de strategie heeft goed gepresteerd in verschillende markten met een meer omzichtige benadering.

Het hield bijvoorbeeld beter stand dan de meeste rivalen toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg in de tweede helft van 2016 en opnieuw in het begin van 2018. En dankzij de non-agency hypotheken in de portefeuille presteerde deze in 2017 beter, ondanks een minimale blootstelling aan de best presterende sectoren van dat jaar, hoogrentende bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten.

Aanhoudende voorzichtigheid in die gebieden hielp het ook om het woelige terrein van 2018 beter te doorstaan dan de meeste anderen. De strategie hield ook stand in de volatiliteit van 2020, verloor minder dan zijn typische tegenhanger in de scherpe uitverkoop van maart en won meer in het daaropvolgende herstel toen Seidner profiteerde van goedkope waarderingen in bedrijfskredieten en Italiaanse staatsobligaties.

De strategie blinkt misschien niet in elke omgeving uit, want hij bleef gedurende een groot deel van 2021 achter bij zijn concurrenten nadat het achterop raakte toen de rente piekte en opkomende markten daalden, maar zijn veelzijdigheid in de afgelopen jaren zonder onnodig kredietrisico te nemen, benadrukt de verdiensten van Seidners benadering.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije institutionele fondsklasse laten dit fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Dynamic Bond Fund Institutional EUR (Hedged) Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Flexibel - EUR hedged, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Pimco Dynamic Bond table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Emerging Stars Equities

JP Morgan US Select Equity Fund 

Schroder ISF Greater China

Pictet-Global Megatrend Selection

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten