Fonds van de Week: Fundsmith Equity Fund

De strategie van het Fundsmith Equity Fund is eigenzinnig te noemen. Oprichter en beheerder Terry Smith durft tegen de stroom in te gaan met zijn keuzes voor de lange termijn. Dat werkt, want het fonds verdient de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating: Gold.

Robert van den Oever 17 maart, 2022 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn

Fundsmith Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Fundsmith Equity Fund

Deze strategie is opgericht door de zeer ervaren en deskundige Terry Smith die zijn sporen in de beleggingswereld ruimschoots verdiend heeft. Met zijn naar hemzelf genoemde fondshuis durft hij eigenzinnige keuzes te maken; hij concentreert zich met zijn team bewust op een beperkt aandelenuniversum en kiest posities voor de lange termijn. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Uitgebreide toelichting

fundsmith graph

 

Beheerteam
Dit gefocuste team wordt geleid door de altijd charismatische en ervaren Terry Smith. Ze zitten allemaal op één lijn en het aandelenuniversum is krap, wat een diepgaand onderzoeksniveau mogelijk maakt. Er is geen verloop in het beleggingsteam en de opvolgingsplannen zijn al geregeld.

Smith's ervaring in de sector, hij is mede-oprichter van Fundsmith, gaat terug tot 1974 en hij heeft gewerkt in onderzoek en in senior managementfuncties bij FTSE-bedrijven. Hij is een originele denker en heeft al vaak laten zien dat hij tegen de stroom in durft te gaan. Als CEO van Collins Stewart leidde hij de management buy-out die later op de London Stock Exchange werd geïntroduceerd. Toen hij CEO was van Tullett Prebon, was hij tevens beleggingsadviseur van het pensioenfonds van dat bedrijf, volgens dezelfde beleggingsprincipes die het fundament onder Fundsmith vormen.

Smith zetelt op Mauritius en hij wordt ondersteund door een handvol andere beleggers, onder wie Hoofd Onderzoek Julian Robins en partner/analist Daniel Washburn. Robins trad toe tot de industrie als analist voor banken in 1984, voordat hij in 1993 naar BZW in New York verhuisde. In 1999 richtte hij een kantoor op in New York voor Collins Stewart, waar hij in 2009 is vertrokken om samen met Smith Fundsmith op te richten in 2010.

Washburn is lid geworden van Fundsmith in 2011 als analist en verhuisde in 2019 naar Mauritius. Robins kreeg in de VS Frank Diebold erbij in september 2019 en Yiktat Fung trad toe als analist in 2020, wat een grotere onderzoekscapaciteit bood. Gezien het zeer beperkte beleggingsuniversum en het uitblijven van personeel verloop, gaat het goed met het team, ondanks de geringe omvang in vergelijking met sommige concurrenten.

Smith is toegewijd aan zijn rol als CEO en CIO voor ten minste de komende vijf jaar. Hij geniet nog steeds van beleggen en het klantcontact. Toch zijn er plannen voor opvolging op lange termijn. Robins is aangemerkt als de waarschijnlijke opvolger. Op korte termijn zijn er geen wijzigingen in verantwoordelijkheden gepland.

Fondshuis
Hoewel het nog een relatief jong bedrijf is, zijn we van mening dat Fundsmith een voorbeeld is van een beleggingsboetiek die goed gepositioneerd is voor uitmuntende investeringen. Het werd in april 2010 opgericht door Terry Smith als fondshuis waarin hij het grootste belang bezit. Het bedrijf is 100% eigendom van en wordt gecontroleerd door haar partners, van wie de meesten al vele jaren nauw samenwerken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen met kantoren in Mauritius en de Verenigde Staten.

De groep heeft slechts drie strategieën die de volgen dezelfde beleggingsfilosofie en hetzelfde proces, maar met verschillende kansensets: ontwikkelde wereldwijde large-caps, ontwikkelde wereldwijde mid-caps en wereldwijde opkomende aandelen. Het doel is om beleggers de beste lange-termijn rendementen op voor risico gecorrigeerde basis te bezorgen door te beleggen in kwaliteitsbedrijven die ze idealiter voor onbepaalde tijd in portefeuille zouden kunnen houden.

In tegenstelling tot de meeste traditionele fondsbeheerders besteedt Fundsmith weinig aandacht aan indexen en benchmarks of het fenomeen tracking error. Wij vinden de communicatie met klanten van hoog niveau; het is frequent en biedt transparantie in de bedrijfsfilosofie, beleggingscasus en -aanpak.

Hoewel de kosten omlaag zouden kunnen, zorgt de benadering van lage portefeuille-omzet ervoor dat de handelskosten tot een minimum worden beperkt. Het fonds geeft ook duidelijk de totale kosten voor beleggers aan. Smith en zijn sleutelfiguren zijn zelk ook fors belegd in de strategieën van het fondshuis, waardoor hun eigen belangen goed zijn afgestemd op die van hun eindbeleggers.

Proces
De gedisciplineerde en gerichte aanpak krijgt een High Process Pillar-beoordeling. Het proces is eenvoudig en goed geformuleerd. Het is bedoeld om aandelen van hoge kwaliteit te kopen en vast te houden, idealiter voor altijd, die voortdurend in waarde zullen groeien. Bedrijven van hoge kwaliteit worden beschouwd als bedrijven met een bovengemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal en het vermogen om dit rendement duurzaam te laten groeien.

Om aan deze twee criteria te voldoen, richt het team zich op bedrijven met een sterk concurrentievoordeel (meestal gebaseerd op significante immateriële activa) en met weinig noodzaak tot het aangaan van schulden. De manager kijkt uitsluitend naar bedrijven met een marktkapitalisatie boven de $2 miljard en historisch alleen degenen die hun hoofdkantoor in ontwikkelde markten hebben. Die laatste beperking kan worden opgeheven voor het kleine handjevol bedrijven dat wordt beschouwd als van voldoende hoge kwaliteit.

Deze investeringscriteria beperken het belegbare universum tot ongeveer 500 bedrijven, wat wordt teruggebracht tot 300 wanneer ze worden gescreend op een operationeel rendement van meer dan 3% boven hun kapitaalkosten. Verdere screenings zijn bedoeld om consistente groei vast te stellen, en ook gestage omzetgroei, operationele marges boven 10% (en houdbaar op dat niveau), hoge vrije kasstroomconversie en bedrijven die hun cash herinvestweren in de eigen bedrijfsvoering. Dit proces resulteert in een ultiem belegbaar universum van circa 80 namen op dit moment, waarop het team fundamentele analyses uitvoert en gedetailleerde discounted cashflow modellen.

Prestaties
Deze strategie heeft een sterk trackrecord en presteerde beter dan de MSCI ACWI Growth Index over de periode vanaf de lancering tot en met januari 2022. Het fonds versloeg ook de benchmark op een voortschrijdende basis van vijf jaar over alle periodes. Hoewel de rendementen hebben geprofiteerd van de meewind ten aanzien van de beleggingsstijl, zijn wij van mening dat Terry Smith een toegevoegde waarde heeft die verder gaat dan de voorkeur voor beleggingsstijl van de strategie.

Vergeleken met een subset van fondsen met vergelijkbare portefeuillekenmerken, is het rendement superieur gebleken, ook op voor risico gecorrigeerde basis. De prestaties hebben standgehouden ondanks minder gunstige marktomstandigheden, met name in 2016, toen er een sterke rotatie naar waarde was. Recenter bleef het fonds met name in 2020 achter, gevolgd door een lichte outperformance in 2021. Een deel van de underperformance in 2020 kan worden toegeschreven aan het feit dat een aantal technologieaandelen ontbrak in de portefeuille, hoewel de kwaliteit van het fonds over het algemeen wel hielp.

Het jaar 2021 markeerde een terugkeer naar relatieve outperformance ten opzichte van de MSCI ACWI Growth index, ondanks een relatief gebrek aan herstel in de portefeuille. Tot de toppresteerders behoorden de langdurige deelnemingen Microsoft, Intuit en Novo Nordisk. De grootste achterblijvers in 2021 waren PayPal, waar Smith zich zorgen maakt, met name vanwege de potentieel waardevernietigende interesse in het overnemen van Pinterest.

Ondanks de selectiviteit en oog voor waarderingen bestaat er nog steeds een prijsrisico ten opzichte van de totale markt. Sommige aandelen kunnen er duur uitzien, andere hebben in januari 2022 te maken gehad met scherpe dalingen. We moedigen beleggers aan voorbij deze korte-termijnruis te kijken, want die is normaal is bij een geconcentreerde lange-termijn strategie zoals deze. Het vermogen van Smith om naar de lange termijn te blijven kijken en vast te houden aan de fundamenten binnen een goed gedefinieerd kader, is onderdeel van de aantrekkingskracht van deze strategie. Enige volatiliteit moet zowel worden verwacht als getolereerd. We blijven ervan overtuigd dat de strategie op lange termijn alpha zal bieden ten opzichte van de MSCI ACWI Growth Index.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse I laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fundsmith Equity Fund I EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

fundsmith table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Loomis Sayles Multisector Income Fund

- Schroder ISF Global Disruption

Robeco New World Financials

JP Morgan US Select Equity Plus

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten