Fundsmith Equity wint Morningstar Award in categorie Aandelen Wereldwijd

Fondsbeheerder en oprichter Terry Smith wint met zijn Fundsmith Equity fonds de Morningstar Awards Nederland 2022 voor Aandelen Wereldwijd. In gesprek met Morningstar's Valerio Baselli licht Terry Smith de succesfactoren van zijn fonds toe.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 maart, 2022 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

 

Fundsmith Equity

Morningstar Analyst Rating: Gold
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: High

Een zeer gestructureerde en gedisciplineerde beleggingsaanpak onder toezicht van een manager met een lange staat van dienst behoren tot Fundsmith Equity's vele sterke punten.

Terry Smith, die ervaring in de beleggingswereld heeft die teruggaat tot 1974, was in 2010 medeoprichter van Fundsmith LLP en lanceerde deze strategie op basis van het succes dat hij behaalde als beleggingsadviseur van het pensioenfonds Tullett Prebon. Hij geeft blijk van een originele kijk op beleggen en hij durft tegen de stroom in te gaan. Smith wordt bijgestaan door Julian Robins, een medeoprichter van het bedrijf die al meer dan twee decennia met hem samenwerkt, en drie analisten, van wie de meest recente in 2020 is aangenomen.

Het beleggingsproces rust op een gedisciplineerde en consistente implementatie van een goed opgebouwde en gestructureerde strategie. De aanpak is bottom-up, met een combinatie van kwantitatieve screenings en diepgaande fundamentele analyse door het team. De beheerder heeft als doel om aandelen in kwaliteitsbedrijven aan te kopen en vast te houden, desnoods voor altijd, om ze geleidelijk en continu in waarde te zien stijgen.

Bedrijven van hoge kwaliteit zijn de bedrijven die een bovengemiddeld cash rendement op het operationeel kapitaal hebben en tevens in staat zijn om duurzaam te groeien met behoud van dat rendementspercentage. Om aan die twee criteria te kunnen voldoen, mikt het fonds op bedrijven met een sterk concurrentievoordeel (doorgaans gebaseerd op significante immateriële activa) en een beperkte financiële leverage. De hieruit resulterende portefeuille van 20-30 aandelen is sterk geconcentreerd, wat ook kan leiden tot sectorconcentratie.

De prestaties die Smith en het team hebben neergezet met deze strategie zijn uitstekend en het fonds behoort dan ook over diverse perioden tot de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen wereldwijd large-cap groei.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten