Fonds van de Week: Jupiter European Growth

Deze strategie van Jupiter zoekt naar bedrijven in een groeiscenario die langdurig een voorsprong op hun concurrenten hebben. De beheerders zijn zeer ervaren met deze aanpak. De Morningstar Analyst Rating van dit fonds is Bronze.

Robert van den Oever 02 juni, 2022 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Jupiter European Growth in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Jupiter European Growth

Bij deze strategie is de aandelenselectie bepalend en de beheerders hebben daar veel ervaring mee. Wel bestaat de kans dat bij tegenvallende keuzes het fonds gedurende korte periodes achterblijft bij zowel concurrenten als benchmark. Het proces is gericht op groeibedrijven die een houdbare concurrentievoorsprong hebben en daarmee heeft het fonds zich inmiddels bewezen. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Uitgebreide toelichting

jupiter european growth graph

 

Beheerteam
Mark Nichols en Mark Heslop namen in oktober 2019 de leiding na het vertrek van de vorige manager Alexander Darwall bij Jupiter. Ze kwamen allebei bij Jupiter vanuit Threadneedle, waar Nichols co-manager was van Threadneedle European Select. Voordat hij in 2015 bij Threadneedle kwam werken, leidde hij sinds 2011 BMO Select European Equity; hij begon zijn beleggingscarrière bij Invesco in 2001.

Heslop beheerde bij Threadneedle zo'n 11 jaar lang wereldwijde en Europese strategieën voor kleinere bedrijven, nadat hij in 1999 zijn carrière bij Citi was begonnen. Sohil Chotai is door de twee bij Threadneedle vandaan gehaald; hij heeft ongeveer acht jaar ervaring en werkte met beide managers bij hun vorige firma. In 2020 breidde het team uit met twee extra medewerkers: Phil Macartney, die ook overkwam van Threadneedle en ervaring heeft in zowel Europese als Britse aandelen, en Nikisha Mistry, die analist van Europese kleinere bedrijven was.

Heslop beheert ook de strategie Jupiter European Smaller Companies, waarvan het team aandelen in het hele marktkapitalisatiespectrum volgt. Dit is een groot belegbaar universum voor het team om zich over te buigen, maar de initiële kwaliteitscriteria sluiten grote delen ervan uit. We zijn van mening dat er sterke middelen achter de strategie staan en daarom krijgt de People Pillar een upgrade naar Above Average.

Fondshuis
Jupiter heeft in de loop der jaren een sterke expertise ontwikkeld op verschillende gebieden, wat blijkt uit de sterke lange termijn track records van een groot aantal van zijn producten. Verschillende sleutelmanagers hebben hier een lange  staat van dienst, wat getuigt van het goede beleggingscultuur bij het fondshuis. Daardoor behoudt het de Above Average beoordeling op de Parent Pillar.

Andrew Formica heeft wijzigingen doorgevoerd in senior managementfuncties na zijn benoeming tot CEO in 2019. Het is positief om te zien dat er sindsdien een beperkt verloop is op directieniveau. De overname van Merian in 2020 hielp de groep om haar positie op haar thuismarkt in het Verenigd Koninkrijk te versterken. Die versterking kwam doot het productassortiment te diversifiëren via het toevoegen van capaciteiten op gebieden zoals Britse aandelen, systematische en alternatieve beleggingsproducten en het toevoegen van meer dan 130 professionals in alle functies. Per juni 2021 had Jupiter 60,3 miljard Britse ponden aan activa onder beheer; ongeveer de helft in aandelen en de rest is afkomstig uit vastrentende waarden, multi-assets en alternatieven.

Strategieën die erin geslaagd zijn om vermogen aan te trekken gaven de investeringen in het team een duwtje in de rug. Door deze versterkingen binnen de teams is de stermanager-cultuur die in het verleden soms zichtbaar was, verzacht.

Ondanks een positieve prestatietrend waarbij ongeveer 70% van de activa in het eerste of tweede kwartiel uitkomt op basis van de prestaties op een drie- en vijfjaarsbasis, heeft Jupiter de  fgelopen 12 maanden een netto-uitstroom gezien. Nu de Merian-deal is afgerond, zullen we de stabiliteit van het beleggingsteam in de gaten houden.

Proces
De managers richten zich op bedrijven die volgens hen langdurige concurrentievoordelen hebben, plus een aantrekkelijke dynamiek in hun sector, om groei op langere termijn te bieden. Het team analyseert de aard van de sector om te beoordelen hoe het staat met prijsdruk, commoditiserings- en substitutie-effecten, of klanten of leveranciers consolideren, de rol die de aangeboden product/dienst speelt voor klanten, en of het een klein of aanzienlijk deel is van de kosten van het gereed product.

Vervolgens beoordelen ze de aanwezigheid en duurzaamheid van een concurrentievoordeel. Daarbij kijken ze naar hoe het is ontwikkeld en naar de risico's dat het wordt uitgehold. Om te focussen op de meest geschikte ideeën, wordt het belegbaar universum eerst verkleind door bedrijven uit te sluiten die worden beschouwd als handelsproducten of diensten, die geen prijsmacht hebben, of onderworpen zijn aan strenge regelgeving. Het identificeren van nieuwe ideeën is dus ook afhankelijk van de ervaring van het team en de kennis van bedrijven, maar ook van gesprekken met de bedrijven zelf.

Er zijn ongeveer 150-200 bedrijven die volgens het team aan de brede kwaliteitscriteria voldoen. Discounted kasstromen worden gebruikt om absolute waarderingen te beoordelen, en vrije kasstromen om een relatieve waardering te krijgen. Het team evalueert hoe bedrijven in de loop van de tijd geld genereren, met een blik op perioden van vijf en tien jaar, en hoe ze investeren om de cashflow te laten groeien.

Prestaties
Hoewel het qua prestaties nog relatief vroeg is onder het huidige management van de strategie, laten de resultaten een gemengd beeld zien. De strategie hield het grootste deel van 2020 en 2021 gelijke tred met de index en zijn concurrenten, maar heeft in 2022 tot dusver slecht gepresteerd. De aandelenselectie was niet geweldig, hoewel sommige legacy-holdings uit de periode van de vorige managere ook voor problemen zorgden.

De midcap-bias van de strategie was ook een negatieve factor. Dit resulteert in een underperformance van 1,9 procentpunt en 2,5 procentpunt op jaarbasis ten opzichte van respectievelijk de categorie-index en concurrenten, sinds de huidige managers de strategie in oktober 2019 hebben overgenomen.

Het track record op langere termijn van Mark Nichols komt voort uit het beheer van Europese strategieën bij BMO van 2011 tot 2015 en bij Threadneedle (samen met David Dudding) van 2015 tot begin 2019. Als de rendementen over deze periodes gezamenlijk worden beoordeeld, blijkt dat de prestaties van relevante indices en vergelijkbare bedrijven beter presteren, zij het op een Europa ex-VK basis.

Gezien de geconcentreerde bottom-up benadering van deze strategie wordt verwacht dat aandelenselectie op de langere termijn de belangrijkste motor achter het rendement zal zijn. Het onbeperkte mandaat houdt echter in dat sector- en landenwegingen aanzienlijk kunnen afwijken van de index en de concurrenten. Dat biedt potentieel om beide te verslaan, met name over kortere perioden.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse I laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Jupiter European Growth I EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Jupiter european Growth table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Amundi Index MSCI Emerging Markets

Pimco GIS Total Return Bond Fund

JP Morgan Global Income Fund

Robeco Global Credits

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten