Fonds van de Week: Pimco GIS Total Return Bond Fund

Het Pimco GIS Total Return Bond Fund is heel belangrijk voor Pimco's obligatie-aanbod. Het team past fundamentele analyse toe naast een sterke macro-visie die voortvloeit uit de ruime middelen die Pimco ter beschikking heeft. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

Robert van den Oever 19 mei, 2022 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco GIS Total Return Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

Pimco GIS Total Return Bond Fund

Deze strategie is nog altijd een hoeksteen in het olbigatiefondsen assortiment van Pimco. Het proces leunt op ervaren beheerders die ongeëvenaarde middelen tot hu beschikking hebben. Het team is recentelijk wat voorzichtiger geworden en heeft de nadruk gelegd op liquditeitsmanagement. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Gold, de hoogst haalbare.

 

Uitgebreide toelichting

pimco ttl rtn bd graph

 

Beheerteam
Pimco's staf heeft een enorme diepgang en beschikt over intellecten van wereldklasse over de hele linie en dat is mede de basis onder de High People Pillar-rating. De drie managers die Bill Gross in 2014 vervingen, hebben allemaal met indrukwekkende en complementaire cv's, ook toen Mohit Mittal in december 2019 bij het fonds kwam toen Mihir Worah met pensioen ging.

Voordat hij het roer bij deze strategie overnam, vervulde Scott Mather, die eindverantwoordelijk is voor de besluitvorming op de portefeuille, verschillende functies binnen Pimco, waaronder een periode als co-hoofd van de hypotheektak  en het runnen van haar wereldwijde portefeuillebeheerteam.

Mark Kiesel, verkozen tot Morningstar Fixed-Income Fund Manager of the Year in 2012, geeft leiding aan global credit. Mittal werd vaak een rijzende ster genoemd door het senior lmanagement van het fondshuis. Naast het beheren van een breed scala aan portefeuilles - hij is sinds 2016 medebeheerder van Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond - houdt Mittal toezicht op Amerikaanse investment-grade kwaliteit, opkomende markten en Amerikaanse high-yield handelaren.

Hoewel hij hier geen portefeuillebeheerder is, heeft Dan Ivascyn, de CIO van de groep, een indrukwekkende staat van dienst, waaronder de verkiezing tot Morningstar Fixed-Income Fund Manager van 2013. Alle vier zijn vaste leden van het investeringscomité van het fondshuis.

Fondshuis
Pimco staat er goed voor en daardoor verdient het een Above Average beoordeling voor de Parent Pillar. Morningstar heeft Pimco ter verantwoording geroepen voor de dure retail fondsklassen en hoge prijskaartjes voor fondsen buiten de Verenigde Staten. Er is veel aandacht voor de intense werkcultuur, die steevast aanleiding geeft tot speculatie over eventueel disfunctioneren van het bedrijf en mogelijk beleggers zou wegjagen.

In weerwil van dat idee heeft Pimco consequent zeer bekwame mensen aangenomen die gedijen in zijn snelkookpan en die lang in dienst blijven. Soms vertrekken mensen en dat zijn soms de beste en de slimsten of ze gaan eerder met pensioen dan gehoopt. Toch is de staat van dienst bij het opvullen van de hiaten goed en het is opmerkelijk hoe Pimco erin is geslaagd om mensen uit zijn talentenpool te promoveren en de leiderschapsverantwoordelijkheid te verbreden.

Het voortbestaan van de beleggingscultuur is van cruciaal belang geweest voor Pimco. Ondanks de bitterheid van Bill Gross' vertrek in 2014 nam Dan Ivascyn, een ervaren en kritisch denkende investeerder in plaats van een prototype corporate manager, de taken over en drukte daarmee zijn stempel op de cultuur. Nu Ivascyn de CIO van het bedrijf is, heeft hij materiële invloed op onder meer het aantrekken van Manny Roman als CEO, veteraan uit de beleggingsindustrie. Of het duo het echt zo goed met elkaar kan vinden als het lijkt of niet, Ivascyn en Roman hebben samen het fondshuis uitstekend neergezet, zowel als een sterke rentmeester van investeerderskapitaal als in de vorm van een bloeiende onderneming.

Proces
Een prudente en herhaalbare aanpak in combinatie met Pimco's nagenoeg ongeëvenaarde middelen brengen deze strategie een High rating voor de Process Pillar. De huidige beheerders hebben nadat ze het fonds in 2014 overnamen, geen grote veranderingen doorgevoerd. Allen zitten in Pimco's beleggingscomité, inclusief Mohit Mittal, die roulerend lid is. CIO Dan Ivascyn heeft zijn best gedaan om de eigen expertise van Pimco aan te vullen met opinies van buiten en om kritische analyse te bevorderen.

Het team begint met de macro-prognoses die worden gemaakt door het beleggingscomité van Pimco en met bottom-up analyse om beslissingen over rentevoet, rendementscurve, valuta, land, sector en individuele effecten te kunnen nemen. De middelen die het daarbij ter beschikking heeft, zijn bijna ongeëvenaard. Het investeringscomité heeft in de loop der jaren ontwikkeld; aanvankelijk werd het gedomineerd door sectorspecialisten, vervolgens door macro-onderzoekers. Pimco heeft daarna weer managers met fundamentele en sectorale expertise toegevoegd voor een betere balans.

De commissie maakt ook gebruik van de inbreng van opinieleiders over mondiale macro- en beleidskwesties, zowel eigen personeel als externe adviseurs, van wie een aantal ervaring bij centrale bankervaring hebben en zitting hebben in de wereldwijde adviesraad van het fondshuis.

Prestaties
Het langetermijnrecord van deze strategie is bewonderenswaardig; de institutionele fondsklasse belandt in het bovenste kwartiel van de categorie USD gediversifieerde obligaties over drie, vijf, 10 en 15 jaar, terwijl het ook zijn benchmark, de Bloomberg US Aggregate Bond-index, wist te verslaan.

Dit fonds heeft prestatieproblemen gehad; in 2019 hebben de bearish standpunten van het team over niet-Amerikaanse rentetarieven in enkele ontwikkelde markten, waaronder een opmerkelijk grote shortpositie op Japanse schuld, nadelig uitgepakt voor de rendementen. Terwijl Pimco's managementteam inzette op Amerikaanse rentes en bedrijven toen de markt met een hoger risico in het vierde kwartaal van 2018 een verkoopgolf kende, deed hun positie tegen andere ontwikkelde rentemarkten dat succes teniet.

Een verkeerde positie ten aanzien van de rentecurve begin 2021 zette de strategie ook een beetje op achterstand bij de benchmark, aangezien de rente in het eerste kwartaal van dat jaar sterk steeg; het fonds eindigde vorig jaar met een verlies van 1,4%, ongeveer in lijn met zijn index. Toch bleek de beslissing van het team om het kredietrisico in de afgelopen jaren te verminderen gunstig.

Op weg naar de pandemie-gedreven uitverkoop van begin 2020, stelde de duratie, die langer is dan het marktgemiddelde, de portefeuille in staat om te profiteren toen beleggers een enorme vlucht naar kwaliteit maakten. Bovendien hielp een aanzienlijke onderweging in het spreadrisico van bedrijven als buffer voor de strategie toen paniek in tal van sectoren om zich heen greep. Het beperken van verliezen in het eerste kwartaal van 2020 hielp de strategie om 2020 te eindigen met 9,0%, waarmee het zowel zijn index als zijn gemiddelde concurrent versloeg.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije institutionele fondsklasse laten dit fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Total Return Bond Fund Institutional USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

pimco ttl rtn bd table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- JP Morgan Global Income Fund

Robeco Global Credits

Capital Group Global Allocation Fund

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten