Fonds van de Week: MFS Meridian European Research Fund

Het team achter het MFS Meridian European Research Fund zoekt naar groeibedrijven van kwaliteit die langdurig een voorsprong op de concurrentie houden. De aandelenselectie heeft zich bewezen met een indrukwekkend track record, wat een Morningstar Analyst Rating van Silver oplevert.

Robert van den Oever 09 juni, 2022 | 8:03
Facebook Twitter LinkedIn

MFS Meridian European Research Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

MFS Meridian European Research Fund

Dit fonds werkt volgens een teambenadering waarbij eenieders kennis van sectoren en de brede research binnen het fondshuis maximaal wordt ingezet. De focus ligt op groeibedrijven van hoge kwaliteit met een houdbare concurrentievoorsprong. De resultaten op lange termijn bewijzen dat die aanpak werkt. Morningstar-analist Mathieu Caquineau kent deze strategie een Morningstar Analyst Rating van Silver toe.

Uitgebreide toelichting

mfs european research graph

 

Beheerteam
Het fonds wordt beheerd door een team van analisten die gebruik maken van bottom-up onderzoek en hun beslissingen nemen na intensieve analyse van het concurrentieveld. Het team van 12 analisten in Londen wordt geleid door Christopher Jennings en David Shindler, die respectievelijk sinds 2004 en 2006 bij het bedrijf werken. Portefeuillemanager Gabrielle Gourgey zit de teamvergadering voor en zorgt voor toezicht op risico's en facilitering van de kasstroom, maar neemt geen beleggingsbeslissingen.

De analisten zijn lid van wereldwijde sectorteams, waardoor ze bedrijven in een bredere context kunnen vergelijken. Tijdens de wekelijkse vergadering stemmen teamleden over beleggingsideeën, waaronder kopen en verkopen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het onderhouden van hun eigen waarderingsmodellen.

De meeste analisten zijn ervaren en tonen gedetailleerde kennis van hun sector en aandelenkeuzes. Wel heeft het team de afgelopen jaren verschillende veranderingen meegemaakt. Sinds 2019 zijn vier analisten intern overgestapt naar portfoliomanager functies, één verliet het bedrijf en één ging met pensioen. Twee van de vier gepromoveerde analisten zijn nog steeds stemgerechtigd voor deze strategie, maar zijn bezig met het overdragen van hun taken en zullen in de komende maanden van deze strategie af gaan.

Het fondshuis heeft goed werk geleverd bij het afhandelen van de overgangen. Een sterk onderzoekskader in combinatie met de wereldwijde research heeft minder ervaren analisten geholpen om hun expertise snel op te voeren. Alle vrijgekomen plekken zijn ingevuld, maar dat betekent wel dat het team nog maar vrij kort in deze samenstelling samenwerkt op deze strategie; de helft van de analisten is pas sinds 2018 is toegetreden.

Fondshuis
MFS heeft een consistente, lange-termijn aanpak en verdient een Above Average rating op de Parent Pillar. De sterke beleggingscultuur is onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Het researchtem is eveneens een sterk punt; het team telt ruim 100 analisten die de obligatie- en aandelentakken van het fondshuis ondersteunen. Het verloop onder het personeel is laag en hoewel het fondshuis ook analisten laat doorgroeien tot portoliomanager, zijn er ook volop mogelijkheden voor het carrièrepad naar beheerder.

MFS is altijd verstandig en transparant geweest over personele wijzigingen en neemt de tijd voor soepele overdracht. Vaak worden veelbelovende analisten als co-managers op een strategie gezet om hen de kneepjes van het beheerdersvak te leren. Fondsen waar analisten op die manier bij betrokken worden, hebben het de afgelopen jaren goed gedaan. Dat bewijst dat de mensen die de beslissingen nemen, inderdaad het vak van effectenselectie verstaan. Het beleggingshorizon is lang en dat komt tot uitdrukking in de doorgaans lage portefuille-omzetten.

Het aanbod in obligatie- en multi-asset fondsen van MFS is niet zo sterk als bij concurrenten. Wel werkt het fondshuis aan verbeteringen, zoals onlangs de vorming van nieuwe posities voor risicobeheerders die de werklast van chief risk officer Joe Flaherty moeten verlichten. De verstandige aanpak van productontwikkeling onderstreept dat de lange-termijn mentaliteit doorwerkt in het hele bedrijf.

Proces
Dit op onderzoek gebaseerde proces verdient een Above Average beoordeling op de Process Pillar omdat het effectief gebruik maakt van de beste ideeën van het Europese analistenteam van MFS. Gebruikmakend van een bottom-upstrategie, is onderzoek door de analisten de drijvende kracht achter de portefeuilleconstructie. Ieder van de analsten kan zijn eigen modellen en onderzoekstools gebruiken, maar de rode draad is het zoeken naar bedrijven met een bovengemiddelde houdbare groei, kwalitatief hoogstaand rendement en goed bestuur.

Elke analist is verantwoordelijk voor twee tot drie industrieën en bezoekt het management van de bedrijven, hun concurrenten, klanten en leveranciers. Dit wordt gecombineerd met sell-side onderzoek en input van brancheadviseurs om gedetailleerde verdienmodellen te maken. Het team evalueert het groei- en rendementspotentieel van een aandeel met een focus op prijszettingsvermogen, groeipercentages in de sector, vrije kasstroom en managementkracht. Dat wordt vervolgens gecombineerd met een beoordeling van bedrijfsrisico's en tot slot een bepaling van de juiste waardering.

De samenstelling van de portefeuille is consensus-gedreven door een meerderheid van stemmen onder de Europese analisten tijdens een wekelijkse vergadering. Aandelen worden opgenomen na een meerderheid van stemmen, terwijl de aandelen met de laagste overtuiging in de portefeuille worden verkocht om plaats te maken voor nieuwe posities. Er zijn weinig formele  beperkingen, hoewel de sectoren die boven 10% van de benchmark zitten, niet meer dan 5% onderweging of overwogen mogen hebben. Initiële posities mogen niet groter zijn dan 5% van de totale activa.

Prestaties
Het fonds heeft op lange termijn solide, voor risico gecorrigeerde rendementen behaald. Sterke rendementen werden doorgaans gegenereerd door aandelenselectie in een breed scala van sectoren, wat de kwaliteit van het onderzoek dat het team doet, weerspiegelt.

De A1-aandelenklasse van het fonds, die de langste prestatiegeschiedenis heeft, heeft het categoriegemiddelde en de MSCI Europe Index over de afgelopen periodes van vijf, tien en vijftien jaar verslagen per ultimo april 2022. Het lange termijn  track record is sterk en consequent, want het fonds presteerde in elk kalenderjaar sinds 2006 beter dan het categoriegemiddelde, behalve in 2016 en 2021.

De performance van het fonds had in het laatste kwartaal van 2016 te lijden onder de uitverkoop van defensieve namen. Ook de aandelenselectie en onderweging in de banksector deden pijn. In 2021 stortte het fonds in vanwege de aandelenselectie in de cyclische consumentensectoren. Just Eat Takeaway en Flutter waren verreweg de grootste nadelige factoren en bleven in de eerste vier maanden van 2022 drukken op de relatieve prestaties van het fonds.

Historisch gezien heeft de focus van het team op hoge kwaliteit en duurzame winstgroei het fonds geholpen om veerkrachtiger te zijn dan concurrenten in marktomstandigheden zoals in 2008, 2011 of het eerste kwartaal van 2020. Het fonds kan echter soms achterblijven bij de index in scherpe marktrally's die worden aangevoerd door bedrijven van mindere kwaliteit, zoals 2003 en 2009. In 2020 was er positieve aandelenselectie in alle sectoren behalve in technologie, waar het niet in portefeuille hebben van ASML een groot nadeel was.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van MFS Meridian European Research Fund W1 EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

mfs european research table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Jupiter European Growth

Amundi Index MSCI Emerging Markets

Pimco GIS Total Return Bond Fund

JP Morgan Global Income Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten