Fonds van de Week: Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF

Deze ETF maakt deel uit van een reeks van vier ETF's met dezelfde strategie, maar een verschillend percentage aandelen in portefeuille. Het deskundige team past een goed gestructureerde asset allocatie toe. Samen met de lage kosten leidt dat tot een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 03 augustus, 2022 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: -
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

 

Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF

Deze strategie omvat vier ETF's met een verschillende aandelen/obligatie allocatie, waarbij de naam het percentage aandelen in portefeuille aanduidt. De lage kosten die Vanguard rekent bieden al een voorsprong, en in combinatie met de goed gestructureerde asset allocatie aanpak door het deskundige team leidt dat voor fondsanalist Thomas De Fauw tot een Morningstar Analyst Rating van Gold, de hoogst haalbare rating.

 

Uitgebreide toelichting

Vanguard LifeStrategy graph

 

Beheerteam
Ervaren leiderschap en een aanpak die meerdere robuuste teams binnen Vanguard samenbrengt, kenmerken de benadering van Vanguard. Dit team is verantwoordelijk voor deze ETF's en de Amerikaanse versies van de Vanguard LifeStrategy-fondsenreeks. Vanguard's strategische asset-allocatie commissie is verantwoordelijk voor het doorlopende toezicht op multi-asset strategieën. De 10 stemgerechtigde leden van de commissie omvatten senior leiders binnen het fondshuis, zoals de wereldwijde hoofdeconoom, die ook de commissievoorzitter is.

De allocatiecommissie wordt ondersteund door de investment solutions groep die is samengesteld uit een wereldwijd netwerk van meer dan 70 beleggingsprofessionals. Hun onderzoek omvat een scala aan onderwerpen, variërend van beleggersgedrag tot portefeuilleconstructie.

Professionals binnen de Equity Index Group beheren de dagelijkse portefeuillehandel, inclusief herbalancering en cashflowbeheer van de Vanguard LifeStrategy UCITS ETF's. De onderliggende op de beurs verhandelde fondsen worden beheerd door EIG of de Fixed Income Group van Vanguard. Portefeuillemanagers zitten naast de handelaren op de handelsdesks in de VS, het VK en Australië.

Fondshuis
The Vanguard Group verdient een High rating voor de Parent Pillar vanwege zijn op beleggers gerichte ethos, betrouwbare strategieën en democratisering van advies. Vanguard is het enige bedrijf in de vermogensbeheersector dat eigendom is van klanten, en dat blijkt. Want Vanguard gebruikt het geld dat zijn passieve strategieën verdienen met het uitlenen van effecten om de kosten te verlagen, of zelfs helemaal te schrappen.

Bescheiden vergoedingen, bekwame subadviseurs en prestatieprikkels stimuleren de actieve beheertak van het fondshuis tot concurrerende resultaten. Vanguard biedt ook advies, menselijk en digitaal, tegen een toegankelijke prijs. Dit alles hielp om het wereldwijde beheerd vermogen te laten groeien naar $7.500 miljard per 31 maart 2021.

Toch vertegenwoordigen activiteiten van Vanguard buiten de VS slechts een fractie van zijn activa. Gevestigde partijen op veel markten hebben getracht deze goedkope aanbieder op afstand te houden. Vanguard is opgeschoven van leidende partij in ETF's naar het gebruik van advies voor nieuw toetredende beleggers, zoals de joint venture met het Chinese Ant Financial het mobiele platform voor retailbeleggers, dat na de lancering in april 2020 meer dan 1 miljoen Chinese gebruikers per jaar had.

Maar er zijn misstappen geweest, waaronder het afblazen van plannen om indexfondsen aan te bieden in  China in maart 2021. Het belang van de klant voorop stellen is evenzeer een kwestie van cultuur als een juridische realiteit bij Vanguard, wiens Amerikaanse fondsen eigenaar zijn van het bedrijf. Die cultuur intact houden terwijl het bedrijf zich uitbreidt en buitenstaanders meedoen, is de grootste uitdaging voor Vanguard. 

Proces
Vanguard's benadering van zijn LifeStrategy UCITS ETF-assortiment is eenvoudig en transparant en biedt vier fondsen die zich van elkaar onderscheiden door hun doelallocaties voor aandelen/obligaties. De aandelenblootstelling van elk van de vier strategieën wordt aangeduid in de naam en varieert van 20% tot 80%. De verstandige en goed uitgevoerde aanpak leidt voor alle fondsen tot een Above Average beoordeling op de Process Pillar.

Het strategisch asset-allocatie comité van Vanguard en de beleggingsstrategie groep houden toezicht op de reeks fondsen. De commissie beoordeelt de allocaties jaarlijks en gaat voorzichtig en terughoudend om met zowel de asset allocatie als de portefeuilleconstructie. Er is geen ruimte voor tactische asset allocatie. Alle LifeStrategy UCITS ETF's beleggen uitsluitend in Vanguard's naar marktkapitalisatie gewogen benchmarks en bieden brede blootstelling aan sectoren en geografische regio's.

De beleggingsaanpak met vaste allocatie is sinds de lancering van deze ETF-reeks in december 2020 gevolgd. Voordien fluctueerde de allocatie echter in de al langer lopende Amerikaanse fondsenreeks. In 2021 herzag Vanguard zijn herbalanceringsbeleid om de allocatie to maximaal 200 basispunten te laten afwijken van zijn benchmark. In de praktijk gebruikt het drie bandbreedtes (laag, gemiddeld en hoog) die wijder worden naarmate de marktvolatiliteit hoger is.

De beheerders herbalanceren doorgaans meerdere keren per week. De gemiddelde bied-laatspread is kleiner dan 30 basispunten. De spreads kunnen groter worden in extreme marktomgevingen, maar Vanguard onderhoudt sterke relaties met meerdere market makers om liquiditeit te verschaffen.

Prestaties
Het Lage kosten zijn niet voldoende om outperformance te leveren, omdat volatiliteit en stijlvooroordelen de resultaten op korte termijn domineren. Sinds de introductie van deze reeks ETF's in december 2020 tot en met juni 2022 presteerden drie van de vier ETF's slechter dan hun respectievelijke Morningstar Euro Global Target Allocation indexen, omdat de strategieën leden onder de stijgende rente toen staatsobligaties het slecht deden.

De uitzondering was de Vanguard LifeStrategy 60% Equity UCITS ETF, die dankzij de hogere aandelenweging beter presteerde dan de Morningstar Categorie EUR moderate allocation global, en ook beter dan de Morningstar Euro Moderate Global Target Allocation-index.

Bemoedigender is de prestatie van de Amerikaanse versie van deze strategie die dezelfde filosofie volgt. In de voorbije 10 jaar tot en met juni 2022 presteerden deze Amerikaanse fondsen allevier beter dan hun benchmarks en dan de medianen van hun concurrenten in de allocatie-categorie op voor risico gecorrigeerde basis, gemeten aan de hand van de Sharpe-ratio.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Vanguard LifeStrategy 60% Equity UCITS ETF EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over deze ETF.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen EUR Neutraal Wereldwijd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Vanguard LifeStrategy table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Impax Environmental Markets Fund

- MFS Meridian european Research Fund

Jupiter European Growth

Amundi Index MSCI Emerging Markets\

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten