Marktbarometer augustus: groei-stijl diep in het rood

De maand augustus verliep negatief voor de aandelenmarkten. Daardoor is de waardering van alle negen segmenten in de Morningstar Style Box tot onder de 1 gezakt. Ofwel: alles is ondergewaardeerd. Dit is de Morningstar Marktbarometer over augustus.

Fernando Luque 06 september, 2022 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese aandelenmarkten hadden het zwaar in augustus, na een julimaand die juist heel positief was verlopen. De Morningstar Europe NR Index verloor afgelopen maand 5%. Opvallend aan de Morningstar Style Box is dat de groei-stijl diep in het rood dook. Vooral bij de large-caps is dat duidelijk te zien: een min van 6,2% voor large-cap groei tegen een veel geringer verlies van 0,7% voor large-cap waarde.

Kijken we naar de small-caps, dan springt waarde er ook uit, omdat small-cap waarde de enige van de negen stijlsegmenten is die een plusje laat zien. Bescheiden weliswaar met 0,7%, maar toch een plus.

mbb ag 22 1

 

Het waren in het bijzonder de aandelen ASML (-12,5%) en Novo Nordisk (-6,7%%) die de groei-stijl in het rood drukten.

Bij large-cap waarde zorgde de oliereuzen voor de winst. Het Britse BP won 8,2% en Shell kreeg er 2,8% bij. Ook speelde bij waarde mee dat de Turkse beurs flink won, met name door sterke koerwinsten bij de Turkse banken. Dat is een van de redenen achter de winst in het segment small-cap waarde.

 

Sectoren
Door de goede prestaties van de oliebedrijven was de energiesector de enige sector die augustus positief afsloot met een winst van 2,9%. De sector financials deed het ook relatief goed, want die wist het verlies te beperken tot 1,2%.

De slechtst presterende sectoren waren vastgoed en technologie met verliezen van respectievelijk 8,9% en 7,3%.

mbb ag 22 2

 

Waarderingen
Bij de waarderingen is iets opvallend aan de hand, want alle negen segmenten van de Morningstar Style Box sloten augustus af met een verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value die onder de 1 ligt. Dat betekent dat alle segmenten momenteel ondergewaardeerd zijn.

Wel zijn er verschillen in waardering tussen de sectoren. De sectoren die onder de waarde-stijl vallen, zijn goedkoper dan groei-sectoren. Binnen waarde is financials een van de aantrekkelijkste met een koers/Fair Value verhouding van 0,75.

mbb ag 22 3

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten